Aandoeningen

Leukemie

Leukemie is een kwaadaardige ziekte van het beenmerg waarbij het lichaam te veel witte bloedcellen aanmaakt. Deze leukemiecellen rijpen niet goed uit tot volwassen cellen. 

Hierdoor ontstaat een tekort aan normale (volwassen) witte bloedcellen. De leukemiecellen blijven zich delen en hopen zich op in uw beenmerg. Hierdoor maakt uw beenmerg  ook minder rode bloedcellen en bloedplaatjes aan. U heeft witte bloedcellen nodig voor de afweer tegen indringers in uw lichaam, zoals bacteriën en virussen. De afwijkende leukemiecellen kunnen dat minder goed.

Meer over soorten leukemie

We onderscheiden vier soorten leukemie:

  • Acute myeloide leukemie
  • Chronisch myeloide leukemie
  • Acute lymfatische leukemie
  • Chronisch lymfatische leukemie

Meer informatie over acute en chronische informatie vindt u ook op onze website onder:

De informatie die u hier vindt, is alleen van toepassing op volwassenen met leukemie.

Onderzoeken

Er zijn verschillende onderzoeken nodig om de diagnose leukemie te stellen. Welke nodig zijn, hangt af van de soort leukemie.

Behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen voor leukemie. Welke voor u geschikt zijn, hangt onder meer af van het soort leukemie en uw eigen gezondheid.

Expertise en ervaring

U kunt voor alle hematologische ziektebeelden bij ons terecht. Ook voor de meer gespecialiseerde zorg, zoals de behandeling van acute leukemie en het uitvoeren van stamceltransplantaties. Daarnaast is het mogelijk om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelmogelijkheden.

De behandeling en verpleging bij een stamceltransplantatie vereisen specialistische kennis. Deze behandeling vindt alleen plaats in gespecialiseerde ziekenhuizen die voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen die zijn opgesteld door de Joint Accreditation Committee ISCT EBMT (JACIE). Het St. Antonius Ziekenhuis is sinds juni 2010 JACIE-geaccrediteerd.

Meer informatie

Websites

Op de website van Hematon, organisatie voor patiënten met bloed- of lymfklierkanker, vindt u meer informatie over:

Web App 'Hematologie St. Antonius'

Zoekt u meer informatie over een ziektebeeld, onderzoek, behandeling, het hematologie team of ondersteunende informatie rondom uw ziekte en behandeling? Dan kunt u onze Web App Hematologie raadplegen. Deze website kunt u vinden door het scannen van onderstaande QR-code of het intoetsen van het internetadres in de adresbalk.

QR code om toegang te krijgen tot de web app 'hematologie st. Antonius'

of het intoetsen van het internetadres in de adresbalk: https://saz.bf-bedside.com/

Om onze internetpagina een volgende keer snel terug te vinden raden wij u aan om deze pagina aan uw favorieten toe te voegen. Om de pagina toe te voegen aan uw favorieten, klikt u op de ‘ster’ rechtsboven in de adresbalk. Klik dan op ‘aan favorieten toevoegen’ en vervolgens op ‘toevoegen’ in het geval u Internet Explorer gebruikt of ‘Bookmark toevoegen’ in het geval van Chrome.

Gerelateerde informatie

Code HEM KAN 03-A

Terug naar boven