Het kan zelfs zo zijn dat u af en toe de urine niet kunt ophouden. De oorzaak van een overactieve blaas is meestal onbekend. Soms wordt een overactieve blaas veroorzaakt door een neurologische aandoening. Hierbij gaat er iets fout in de overdracht van signalen vanuit de hersenen en de zenuwen naar de blaas en terug. We noemen dit een neurogene blaas.
Wat is botulinetoxine A?
Spieren kunnen samentrekken en ontspannen als deze een signaal krijgen vanuit de zenuwvezels. De stof botulinetoxine A zorgt ervoor dat de signaaloverdracht van de zenuwuiteinden naar de spieren blokkeert.
Door verlamming van de blaasspier neemt de contractiekracht (samentrekking) van de blaas af. Daarnaast worden waarschijnlijk ook gevoelszenuwen vanuit de blaas geblokkeerd, waardoor het gevoel van aandrang om te plassen verminderd en u minder vaak hoeft te plassen.
Behandeling Botulinetoxine A op de polikliniek.
Als u bij de uroloog bent geweest wordt u op de wachtlijst gezet voor de behandeling. De uroloog bespreekt met u of u van tevoren moet stoppen met de bloedverdunners.
Een verpleegkundige zal daarna contact met u opnemen over de datum wanneer de behandeling plaats zal vinden. U krijgt dan van de afdeling opname een definitieve brief thuisgestuurd met de opname tijd en op welke afdeling u wordt opgenomen in locatie Nieuwegein.

Meer informatie
Controleafspraak
Een controle is niet nodig. Als u merkt dat werking van de botox minder wordt of is uitgewerkt dan kunt u contact opnemen met de poli Urologie.
Contact opnemen met het ziekenhuis
Maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.15 uur polikliniek, avond/nacht en weekend SEH
Neem in de volgende gevallen contact op met het ziekenhuis:
- Als u plotseling hevige of aanhoudende blaaspijn heeft die met 4 maals daags, om de 6 uur 2 tabletten paracetamol 500mg niet verdwijnt.
- Bij hevig bloedverlies en plassen van grote bloedstolsels.
- Als u plotseling niet meer kunt plassen of als u het gevoel heeft dat u niet goed uit kan plassen.
- Als u na de behandeling koorts heeft boven de 38,5 graden.
Vragen
Heeft u naar aanleiding van het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie via T 088 - 320 25 00 of via www.antoniusziekenhuis.nl.