Behandelingen & onderzoeken

Embolisatie van een varicocèle

De embolisatie van een varicocèle maakt het mogelijk om met röntgenapparatuur de vena spermatica in beeld te brengen en vervolgens te emboliseren.

Een varicocèle is een soort ‘spatader’ in de balzak. Die ontstaat doordat de ader die het bloed afvoert van de balzak (de vena spermatica) te wijd en te kronkelig is. Hierdoor kan de vruchtbaarheid verminderd worden en kan het ook een zwaar gevoel en zelfs pijn in de balzak veroorzaken. Dit proberen we te verhelpen door middel van een embolisatie: het dichtmaken van een bloedvat.

Voorbereiding

Medicijnen

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Bespreek dit dan ruim voor de behandeling met uw arts om te kijken of u tijdelijk moet stoppen met het gebruik hiervan. Het is mogelijk nodig om voor uw opname bloed te laten prikken ter controle.

Antibiotica

In een enkel geval vraagt de uroloog u om van tevoren antibiotica in te nemen. Dit wordt duidelijk met u besproken door uw arts.

Andere medicijnen

Andere medicijnen kunt u waarschijnlijk op de normale manier blijven innemen. Mocht dat bij u anders zijn, dan hoort u dat van uw behandelend arts.

Meenemen naar het ziekenhuis

  • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u recht heeft op een (volledige) vergoeding van uw behandeling in ons ziekenhuis.
  • Als deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

Eten en drinken

U moet voorafgaand aan de behandeling 2 uur nuchter zijn. Dit betekent dat u 2 uur voor uw afspraak niet meer mag eten en drinken.

Allergieën

Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of contrastvloeistof? Vertel dit dan voordat de behandeling plaatsvindt aan de verpleegkundige.

Make-up en nagellak

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt. Ook mag u geen nagellak dragen.

Kleding

Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

Neem een schone set kleding mee voor het geval u een nachtje moet blijven. Neem ook een paar warme sokken en stevige schoenen of pantoffels mee. Deze kunt u dragen om de afdeling om te voorkomen dat u valt op de gladde vloer.

Sieraden en andere metalen voorwerpen

Sieraden en andere metalen voorwerpen moet u thuis of op de afdeling achterlaten. Dit is belangrijk, omdat metaal straling tegenhoudt en de opnamen verstoort.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Regel vervoer naar huis

We adviseren u om u op te laten halen met de auto, om druk op het wondgebied te voorkomen. Laat u ophalen met een rolstoel, want de afstand van de verpleegafdeling naar de uitgang is groot.

Behandeling

Hieronder leest u meer over hoe uw behandeling eruit ziet.

Dagbehandeling of opname

Voor deze behandeling wordt u opgenomen in het ziekenhuis op de dagbehandeling of op de verpleegafdeling. U krijgt bericht hoe laat u in het ziekenhuis wordt verwacht en waar u zich mag melden.

Bent u al opgenomen in het ziekenhuis? Dan verzorgt de verpleegafdeling uw vervoer naar de afdeling Radiologie.

Voorbereiding op uw behandeling

U krijgt op de afdeling een naald met een slangetje (infuusnaald) eraan in uw arm en een OK-jasje. Ook krijgt u, als dat nodig is, medicijnen.

U wordt met uw bed naar de afdeling Radiologie gereden als het tijd is. Het afgesproken tijdstip voor de behandeling is een richttijd. Er bestaat een mogelijkheid dat u op een later tijdstip op de dag wordt geholpen.

Op de onderzoekskamer

Als u op de onderzoekstafel ligt, sluiten wij u aan op een bewakingsmonitor, zodat we tijdens de behandeling uw bloeddruk, hartslag en saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) kunnen meten.

De behandeling

Een interventieradioloog voert de embolisatie uit. Tijdens de behandeling ligt u op uw rug op de behandeltafel. U ligt onder steriele lakens. Tijdens de behandeling is het erg belangrijk dat u zo stil mogelijk ligt.

Vena spermatica in beeld brengen

Om de vena spermatica in beeld te brengen, plaatst de interventieradioloog een lokale verdoving in de lies en maakt daar een klein sneetje (minder dan een halve centimeter). Hierna prikt de interventieradioloog de ader in de lies aan en brengt hier een heel dun slangetje (katheter) in. Deze katheter wordt onder röntgendoorlichting en met behulp van het inspuiten van contrastvloeistof, door de grote holle ader naar de ader gestuurd die het bloed afvoert van de balzak. Van de contrastvloeistof kunt u even een warm gevoel in uw buik krijgen. Dat gaat meestal snel over. Vervolgens vindt de embolisatie plaats. Als de ader inderdaad verwijd is, sluiten we deze af.

De embolisatie

Aangekomen bij het bloedvat die het bloed afvoert vanuit de balzak, worden kleine spiraalvormige plugjes via de katheter ingebracht. Door deze plugjes wordt het bloedvat afgesloten. Meestal wordt ook nog een andere vloeistof ingespoten om het afsluiten nog efficiënter te maken. Dit kan tijdelijk voor een pijnlijk gevoel zorgen in de onderbuik.

Terug naar de dagbehandeling of verpleegafdeling

Omdat u bent opgenomen in het ziekenhuis, gaat u na de behandeling in uw bed terug naar de verpleegafdeling of dagbehandeling.

Duur van de behandeling

De totale behandeling duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Bedrust

Om nabloedingen te voorkomen, moet u na het onderzoek een tijdje stil in bed blijven liggen. Dit duurt meestal 2 uur. Op de afdeling controleert de verpleegkundige regelmatig uw lies, polsslag en uw bloeddruk. Later wordt de infuusnaald verwijderd.

Bent u alleen voor het onderzoek gekomen en zijn er geen redenen om langer in het ziekenhuis te blijven? Dan mag u na deze bedrust naar huis.

Nazorg

Hieronder leest u meer over wat u na de behandeling kunt verwachten en mag u wel en niet kunt doen.

Douchen en sporten

Tijdens de eerste 3 tot 4 dagen (of tot de huid is genezen) mag u wel douchen, maar niet in bad of zwemmen.

Tot 3 dagen na de procedure mag u de lies niet te veel belasten. Dit houdt in dat u niet mag sporten of bukken en niet zwaar mag tillen (zwaarder dan 5 kilo).

Pijnbestrijding

U krijgt pijnmedicatie (naproxen). U krijgt 500 mg voor 2 keer per dag, voor 2 weken. Het recept hiervoor krijgt u mee vanaf de verpleegafdeling.

Controle-afspraak

3 maanden na de behandeling krijgt u een afspraak voor een controle bij de uroloog of verpleegkundig specialist. Ook kan het zijn dat u voor deze afspraak sperma inlevert als controle van de vruchtbaarheid. Als dit voor u geldt, heeft u hiervoor een formulier gekregen.

Risico's, complicaties en bijwerkingen

Bij elke ingreep bestaan er risico's, bijwerkingen of complicaties. Het is een veilige ingreep die meestal zonder problemen verloopt. Heel af en toe treden er complicaties op, zoals een blauwe plek (bloeduitstorting) rond de prikplaats in de lies. De klachten verdwijnen vanzelf na een paar dagen.

Sommige patiënten krijgen rugpijn tijdens de behandeling. Deze rugpijn kan ongeveer 2 dagen aanhouden. U kunt hier pijnstillers tegen gebruiken.

In de weken na de behandeling kunt u nog wel een zwaar gevoel houden in de balzak, maar ook dat gebeurt niet bij iedereen. Dit komt doordat de aderen die zijn geëmboliseerd, zijn gestold. Dit is normaal en verdwijnt uiteindelijk. U kunt er wel enkele weken last van houden.

Contrastvloeistof

Contrastvloeistof heeft een belastende werking op uw nieren. Als u een slechte nierfunctie heeft, is het belangrijk om dat te vertellen aan uw arts. Bij een (te) slechte nierfunctie moeten extra voorbereidende maatregelen genomen worden. We raden u aan om veel te drinken na het onderzoek (1 tot 1,5 liter). Dit geldt ook als u een goede nierfunctie heeft.

Voordat de behandeling plaatsvindt bespreekt de arts verdere risico's en mogelijke complicaties met u tijdens het polibezoek.

Expertise en ervaring

De afdeling Radiologie heeft een breed onderzoeksaanbod. Onze radiologen hebben uitgebreide ervaring met en expertise op het gebied van verschillende diagnostische onderzoeksmethodes. Wij beschikken over geavanceerde beeldvormende technieken waardoor wij zowel hoogcomplexe als laagcomplexe zorg kunnen aanbieden.

Gespecialiseerde specialisten

Ons team bestaat uit een groot aantal radiologen die allemaal hun eigen subspecialisme hebben, zoals:

  • Abdomen (radiologisch onderzoek van de buik);
  • Cardio thoracale radiologie (radiologisch onderzoek van het hart- en de longen);
  • Interventieradiologie;
  • Mammaradiologie (radiologisch onderzoek van de borst)
  • Musculoskeletale radiologie (radiologisch onderzoek van het skelet en de spieren);
  • Neuro/Hoofd- en hals radiologie

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons s.v.p. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer tips over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over deze behandeling? Bekijk dan de volgende website:

Gerelateerde informatie

Code BT 99-B

Terug naar boven