Behandelingen & onderzoeken

Percutane mitralisklepclipping

De mitraalklep is één van de vier hartkleppen. De mitraalklep is de klep tussen linkerboezem en de linkerkamer. Deze klep zorgt ervoor dat het bloed na iedere hartslag via de grote lichaamsslagader (de aorta) door het lichaam wordt gepompt. 

Als de mitraalklep lekt, stroomt er vanuit de linker hartkamer bloed terug naar de linkerboezem. Het hart moet dan extra hard werken en het lichaam krijgt niet genoeg zuurstofrijk bloed. De mitraalklep kan gerepareerd worden met percutane mitralisklepclipping. Een mitraclip is een soort klemmetje om de lekkage van de mitralisklep op te lossen. Dit is een veel minder ingrijpende operatie dan een openhartoperatie.

Voorbereiding

Hoe bereiden we u voor op deze behandeling?

Voor deze ingreep nemen wij u ongeveer drie dagen op in het ziekenhuis. U krijgt voorafgaand aan de behandeling een aantal onderzoeken, zoals:

Voorbereiding opname: waar moet u rekening mee houden?

Wat kunt u zelf doen?

Voor het beste resultaat van uw operatie is het belangrijk dat uw lichamelijke conditie zo goed mogelijk is. U kunt hiervoor zorgen door in de weken voor de operatie:

  • Te stoppen met roken.
  • Zo gezond mogelijk en voldoende te eten.
  • Weinig tot geen alcohol te drinken.
  • Regelmatig te bewegen.

Omgaan met angst voor de operatie?

Een hartoperatie is ingrijpend en kan angst, onzekerheid en verdriet oproepen, ook bij de mensen om u heen. Soms is het moeilijk om hier met elkaar over te praten, toch is dit belangrijk. Het helpt mee bij uw herstel na de operatie. Als u of uw naaste familieleden hierin ondersteund willen worden door ons, dan kan dat uiteraard. Hiervoor kunt u een afspraak maken met een medisch maatschappelijk werker van het St. Antonius Hartcentrum.

Thuis- of mantelzorg regelen voor na de operatie

Na de operatie is het belangrijk dat u de eerste zes weken rustig aan doet. Zorgt u ervoor dat er iemand is die u kan helpen bij huishoudelijke klussen en boodschappen? Ook is het beter als u de eerste week na de operatie niet alleen thuis bent.

Medicijngebruik

Het gebruik van (hartritme) medicijnen en bloedverdunners kan effect hebben op het onderzoek. Bij uw oproep voor de ziekenhuisopname informeren wij u of u (tijdelijk) moet stoppen met het innemen van uw bloedverdunners en eventuele andere medicijnen.

Overgevoeligheid/allergie

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde medicijnen of andere stoffen, bijvoorbeeld voor jodium of pleisters.

Bent u zwanger? Laat het ons weten

Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen, deze zijn niet goed voor uw ongeboren kind. Vertel uw behandelend cardioloog daarom van tevoren als u zwanger bent of denkt te zijn. Uw cardioloog bespreekt met u wat de mogelijkheden zijn.

Voorbereiding opname: wat moet u doen en meenemen?

U wordt meerdere dagen opgenomen in het ziekenhuis. Lees deze informatie om u goed voor te bereiden op uw opname. Hier staat onder andere welke spullen u nodig heeft in het ziekenhuis.

Eten en drinken

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Daarom moet u voor de operatie nuchter zijn. Dat wil zeggen: u mag een aantal uren voor de operatie niet meer eten of drinken. Dit is om te voorkomen dat u misselijk wordt of moet overgeven tijdens de behandeling. Als u niet nuchter bent, kan de behandeling niet doorgaan.

Als u op de dag van uw operatie of de dag ervoor wordt opgenomen, moet u zich aan de volgende instructies houden.

  • 6 uur voordat uw ingreep begint, mag u beschuit eten met jam (licht ontbijt).
  • 2 uur voordat uw ingreep begint, mag u alleen nog heldere dranken drinken. Dit zijn water, thee (mag met suiker), zwarte koffie (mag met suiker), bouillon, limonade gemaakt van siroop en heldere vruchtensappen als appelsap of druivensap. U mag geen melk, sinaasappelsap of dranken met prik (koolzuur).

In beide gevallen mag u ‘s morgens wel uw eventuele medicijnen innemen met een slokje water.

Ontharen liezen

Voor dit onderzoek is het nodig dat uw liezen onthaard zijn. U kunt dit de avond voor het onderzoek zelf thuis doen. Let erop dat u geen wondjes veroorzaakt (dus ontharingscrème gebruikt en geen scheermesje) en de huid daarna goed desinfecteert. Als het ontharen u nog niet gelukt is, doen wij dit voor de ingreep.

Laat waardevolle spullen thuis

Het is verstandig om uw waardevolle spullen thuis te laten. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk worden gesteld bij vermissing van uw eigendommen. Datgene wat u echt nodig en bij u hebt, kunt u in uw afsluitbare kleedhokje achterlaten.

Vervoer na de ingreep

Nadat u ontslagen bent uit het ziekenhuis, kunt u niet zelf auto rijden. Regel daarom vooraf iemand die u op kan halen. U kunt u ook door een taxi laten thuis brengen.

Behandeling

Voorbereiding op de ingreep

De verpleegkundige maakt u klaar voor de operatie:

  • Nadat u zich heeft opgefrist krijgt u operatiekleding aan.
  • Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).
  • Ongeveer een uur voor de operatie krijgt u als voorbereiding op de narcose een tablet en een pijnstillende zetpil.
  • Sieraden, prothesen, lenzen, gehoorapparaten etc. moet u bij uw overige bezittingen op de afdeling laten liggen. Uw persoonlijke bezittingen worden tijdelijk in een afgesloten ruimte voor u bewaard, na de operatie brengen we uw spullen naar de zaal waar u de resterende periode verblijft.
  • De verpleegkundige brengt u naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamers.

De ingreep zelf

Op de operatiekamer wordt u, via een infuus in uw arm, onder narcose gebracht. Daarna start de behandeling, dit gebeurt met een katheter. Dat is een lang, dun buisje met een speciale clip aan het einde. De chirurg prikt de katheter door de huid (= percutaan) in een groot bloedvat in uw lies, en schuift deze via het harttussenschot door tot bij de defecte klep.

Tijdens de ingreep meten we de druk in uw hart. Dat gebeurt met andere katheters, die we in uw beide liezen inbrengen. Dan wordt de clip op de defecte klep geplaatst, zodat deze weer goed functioneert.

Tijdens de ingreep wordt er via uw slokdarm een hartecho gemaakt. Zo kan de chirurg precies zien wat hij of zij doet. De ingreep duurt ongeveer 1 uur.

Na de ingreep

Na de ingreep komt u eerst op de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, brengen we u naar de afdeling Cardiologie of de hartbewaking. Als het nodig is, wordt u via kabels aangesloten aan apparatuur die uw hartritme bewaakt en regelmatig uw bloeddruk controleert.

In uw lies zit een grote hechting. U moet daarom 4 uur platliggen en daarna nog 2 uur in bed blijven. Mocht dit voor u anders zijn, dan hoort u dit van de verpleegkundige.

Het kan zijn dat u last heeft van een gevoelige, schrale keel. Dit komt door de buis die in uw slokdarm heeft gezeten. Dit gevoel gaat vanzelf weer over.

Onderzoeken na de behandeling

De volgende dag krijgt u de volgende onderzoeken, om na te gaan of de ingreep geslaagd is:

Overplaatsing verpleegafdeling

Tijdens uw opname komt de zaalarts dagelijks bij u langs. Als alles goed gaat, mag u weer naar de verpleegafdeling Cardiologie. Het kan zijn dat u dan nog een kastje bij u draagt dat uw hartritme in de gaten houdt. Uw bloed wordt dagelijks geprikt voor verschillende controles.

Nazorg

Weer thuis

U krijgt een boekje waarin staat welke clip gebruikt is.

Door de ingreep voelt u zich misschien moe, dat is normaal. Het is belangrijk rustig aan te doen en voorzichtig te zijn met uw beide liezen. Uw liezen kunnen wat dik en blauw zijn, hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. 

Leefregels

Platte bedrust

Na de ingreep heeft u platte bedrust. Dit betekent dat u uw benen niet mag buigen, uw hoofd op het kussen moet blijven en uw handen niet onder het hoofd gelegd mogen worden. Om een liesbloeding te voorkomen is het belangrijk dat u zich hier goed aan houdt.

Als de verpleegkundige beoordeelt dat de lies er goed uitziet, mag de hoofdsteun omhoog. U moet dan nog wel een aantal uren in bed blijven. Wanneer er tekenen van lekkage in de lies zijn, kan de bedrust verlengd worden en kan het zijn dat u een stevig verband om de liezen krijgt.

Medicijnen

Het is belangrijk dat u de medicijnen inneemt zoals de arts deze heeft voorgeschreven.

Wondjes

Indien de wondjes in de lies niet droog zijn, moet u hier een nieuwe pleister op doen. Als u een bloeduitstorting of blauwe plek heeft, kan deze naar beneden zakken.

Activiteiten

  • De eerste week mag u niet in bad, zwemmen of naar de sauna. Kort douchen mag wel.
  • Doe het de eerste week rustig aan doen. Bouw na deze week uw activiteiten rustig op. U kunt nog vermoeid en kortademig zijn.
  • De eerste week niet zwaar tillen (niet meer dan 5 kilogram) en ook geen zware lichamelijke activiteiten uitvoeren.

Autorijden of fietsen

Voor het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen is iemand die een klepingreep heeft ondergaan de eerste 4 weken erna in ieder geval ongeschikt voor het besturen van een auto. Daarna moet een arts beoordelen of u weer mag deelnemen aan het verkeer. Dit geldt ook voor fietsen. U mag dus de eerste 4 weken niet autorijden of fietsen.

Endocarditisprofylaxe

Een endocarditisprofylaxe is een clipimplantatie die u heeft gekregen, omdat u vóór en na uw ingreep een tandheelkundige behandeling of medische ingreep met korte antibioticakuur heeft. Bij deze tandheelkundige behandeling is bloed vrijgekomen (dus niet een gaatje boren). 

U krijgt deze clipimplantatie om te voorkomen dat er een infectie overslaat op uw hart en uw hartkleppen. Via de tandarts of behandelend arts krijgt u dan een recept voor antibiotica. Ook kan het zijn dat de tandarts wilt dat de bloedverdunnende medicijnen tijdelijk worden gestopt. Overleg dit altijd eerst met uw cardioloog.

Complicaties

Zoals bij elke ingreep kunnen ook bij deze complicaties ontstaan, ook al is de kans gelukkig erg klein:

  • liesbloeding;
  • hartritmestoornissen;
  • benauwdheid door vocht bij de longen (decompensatie cordis);
  • vocht in het hartzakje (pericardeffusie).

Contact opnemen

Heeft u in de eerste 24 uur na uw ziekenhuisopname vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met de afdeling op.

Na 24 uur kunt u voor vragen of opmerkingen terecht bij uw huisarts. Neem ook contact met hem of haar op:

  • Als uw lies opzwelt. De lies is dan pijnlijk en dik (het formaat van een sinaasappel).
  • Als u plotseling benauwd wordt en niet plat kunt blijven liggen.

Neem direct contact op met de Spoedeisende Hulp via 112:

  • Als er bloed uit uw lies pompt of golft. Dit kan wijzen op een slagaderlijke bloeding. Raak niet in paniek maar druk met u vingers de slagader in uw lies dicht of laat dit doen door een huisgenoot.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We maken hierbij gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Jaarlijks voeren onze cardiologen meer dan 1000 ablaties uit. Dit maakt ons een van de grootste ablatiecentra van Nederland.
Wij maken gebruik van de meest geavanceerde apparatuur en behandelmethoden die beschikbaar zijn. Deze combinatie van expertise en moderne technologie stelt ons in staat om de beste zorg te bieden en de gezondheid van onze patiënten te verbeteren.

Lees hier meer over onze ervaring en expertise.

Meer informatie

Kijk hier naar een animatievideo over de ingreep.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Code CAR 46-B

Terug naar boven