Behandelingen & onderzoeken

Percutane mitralisklepclipping

De mitraalklep is één van de vier hartkleppen. De mitraalklep is de klep tussen linkerboezem en de linkerkamer. Deze klep zorgt ervoor dat het bloed na iedere hartslag via de grote lichaamsslagader (de aorta) door het lichaam wordt gepompt. 

Als de mitraalklep lekt, stroomt er vanuit de linker hartkamer bloed terug naar de linkerboezem. Het hart moet dan extra hard werken en het lichaam krijgt niet genoeg zuurstofrijk bloed. De mitraalklep kan gerepareerd worden met percutane mitralisklepclipping. Een mitraclip is een soort klemmetje om de lekkage van de mitralisklep op te lossen. Dit is een veel minder ingrijpende operatie dan een openhartoperatie.

Voorbereiding

Hoe bereiden we u voor op deze behandeling?

Voor deze ingreep nemen wij u ongeveer drie dagen op in het ziekenhuis. U krijgt voorafgaand aan de behandeling een aantal onderzoeken, zoals:

Voorbereiding opname

Wat kunt u zelf doen?

Voor het beste resultaat van uw operatie is het belangrijk dat uw lichamelijke conditie zo goed mogelijk is. U kunt hiervoor zorgen door in de weken voor de operatie:

 • Te stoppen met roken.
 • Zo gezond mogelijk en voldoende te eten.
 • Weinig tot geen alcohol te drinken.
 • Regelmatig te bewegen.

Omgaan met angst voor de operatie?

Een hartoperatie is ingrijpend en kan angst, onzekerheid en verdriet oproepen, ook bij de mensen om u heen. Soms is het moeilijk om hier met elkaar over te praten, toch is dit belangrijk. Het helpt mee bij uw herstel na de operatie. Als u of uw naaste familieleden hierin ondersteund willen worden door ons, dan kan dat uiteraard. Hiervoor kunt u een afspraak maken met een medisch maatschappelijk werker van het St. Antonius Hartcentrum.

Thuis- of mantelzorg regelen voor na de operatie

Na de operatie is het belangrijk dat u de eerste zes weken rustig aan doet. Zorgt u ervoor dat er iemand is die u kan helpen bij huishoudelijke klussen en boodschappen? Ook is het beter als u de eerste week na de operatie niet alleen thuis bent.

Medicijngebruik

Het gebruik van (hartritme) medicijnen en bloedverdunners kan effect hebben op het onderzoek. Bij uw oproep voor de ziekenhuisopname informeren wij u of u (tijdelijk) moet stoppen met het innemen van uw bloedverdunners en eventuele andere medicijnen.

Overgevoeligheid/allergie

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde medicijnen of andere stoffen, bijvoorbeeld voor jodium of pleisters.

Bent u zwanger? Laat het ons weten

Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen, deze zijn niet goed voor uw ongeboren kind. Vertel uw behandelend cardioloog daarom van tevoren als u zwanger bent of denkt te zijn. Uw cardioloog bespreekt met u wat de mogelijkheden zijn.

Voorbereiding opname

U wordt meerdere dagen opgenomen in het ziekenhuis. Lees deze informatie om u goed voor te bereiden op uw opname. Hier staat onder andere welke spullen u nodig heeft in het ziekenhuis.

Eten en drinken

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Daarom moet u voor de operatie nuchter zijn. Dat wil zeggen: u mag een aantal uren voor de operatie niet meer eten of drinken. Dit is om te voorkomen dat u misselijk wordt of moet overgeven tijdens de behandeling. Als u niet nuchter bent, kan de behandeling niet doorgaan.

 • Als u vóór 12.00 uur wordt geopereerd, mag u vanaf 24.00 uur ‘s nachts niet meer eten of drinken.
 • Als u nà 12.00 uur (’s middags) wordt geopereerd, mag u om 07.00 uur nog een licht ontbijt nemen (een kopje thee en een beschuit). Daarna moet u nuchter blijven en mag u niets meer eten en/of drinken.

In beide gevallen mag u ‘s morgens wel uw eventuele medicijnen innemen met een slokje water.

Ontharen oksels en borstkas

Voor de operatie onthaart een verpleegkundige uw oksels en borstkas met behulp van een ‘clipper’, een soort tondeuse.

Ontharen liezen

Voor dit onderzoek is het nodig dat uw liezen onthaard zijn. U kunt dit de avond voor het onderzoek zelf thuis doen. Let erop dat u geen wondjes veroorzaakt (dus ontharingscrème gebruikt en geen scheermesje) en de huid daarna goed desinfecteert. Als het ontharen u nog niet gelukt is, doen wij dit voor de ingreep.

Laat waardevolle spullen thuis

Het is verstandig om uw waardevolle spullen thuis te laten. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk worden gesteld bij vermissing van uw eigendommen. Datgene wat u echt nodig en bij u hebt, kunt u in uw afsluitbare kleedhokje achterlaten.

Vervoer na de operatie

Nadat u ontslagen bent uit het ziekenhuis kunt u niet zelf auto rijden. Regel daarom vooraf iemand die u op kan halen. U kunt u ook door een taxi laten thuis brengen.

Behandeling

Voorbereiding op de operatie

De verpleegkundige maakt u klaar voor de operatie:

 • Nadat u zich heeft opgefrist krijgt u operatiekleding aan.
 • Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).
 • Ongeveer een uur voor de operatie krijgt u als voorbereiding op de narcose een tablet en een pijnstillende zetpil.
 • Sieraden, prothesen, lenzen, gehoorapparaten etc. moet u bij uw overige bezittingen op de afdeling laten liggen. Uw persoonlijke bezittingen worden tijdelijk in een afgesloten ruimte voor u bewaard, na de operatie brengen we uw spullen naar de zaal waar u de resterende periode verblijft.
 • De verpleegkundige brengt u naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamers.

  Vlak voor de ingreep krijgt u:

  • Katheters in liezen of borstkas: dit zijn dunne slangetjes die in uw liezen of uw borstkas worden gebracht. Via deze slangetjes wordt de ingreep uitgevoerd.
  • Infuus in de arm: via een infuus in uw arm krijgt u de narcose en antibiotica om infecties te voorkomen.
  • Infuus in de slagader in de pols: via een infuus in uw pols bewaken we uw bloeddruk en kunnen we bloed afnemen.
  • Blaaskatheter: om na de operatie uw urineproductie in de gaten te kunnen houden, krijgt u een blaaskatheter.
  • Tijdelijke pacemaker: via een lijn in uw hals wordt een uitwendige pacemaker aangesloten. Deze mag, als uw hartritme goed is, na 24 uur verwijderd worden. De lijn in uw hals blijft nog een dag zitten en mag als het goed gaat na 48 uur verwijderd worden.
  • Echoscoop: zodra u slaapt brengt de arts een flexibele buis, een echoscoop, in uw slokdarm. Hiermee wordt een echo gemaakt, zodat de artsen de ingreep goed kunnen zien op een beeldscherm. De buis wordt na het maken van de echo weer verwijderd.

  De operatie zelf

  Op de operatiekamer wordt u, via een infuus in uw arm, onder narcose gebracht. Daarna start de behandeling, dit gebeurt met een katheter. Dat is een lang, dun buisje met een speciale clip aan het einde. De chirurg prikt de katheter door de huid (= percutaan) in een groot bloedvat in uw lies, en schuift deze via het harttussenschot door tot bij de defecte klep.

  Tijdens de ingreep meten we de druk in uw hart. Dat gebeurt met andere katheters, die we in uw beide liezen inbrengen. Dan wordt de clip op de defecte klep geplaatst, zodat deze weer goed functioneert.

  Tijdens de ingreep wordt er via uw slokdarm een hartecho gemaakt. Zo kan de chirurg precies zien wat hij of zij doet. De ingreep duurt ongeveer 3 uur.

  Na de operatie

  Na de ingreep komt u eerst op de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, brengen we u naar de hartbewaking. Daar wordt u via kabels aangesloten aan apparatuur die uw hartritme bewaakt en regelmatig uw bloeddruk controleert.

  In uw rechterlies zit een grote hechting die de arts na vier tot zes uur verwijdert.

  Het kan zijn dat u last heeft van een gevoelige, schrale keel. Dit komt door de buis die in uw slokdarm heeft gezeten. Dit gevoel gaat vanzelf weer over.

  Onderzoeken na de behandeling

  De volgende dag krijgt u de volgende onderzoeken, om na te gaan of de ingreep geslaagd is:

  Overplaatsing verpleegafdeling

  Tijdens uw opname komt de cardioloog dagelijks bij u langs. Als alles goed gaat, mag u weer naar de verpleegafdeling Cardiologie. Het kan zijn dat u dan nog een kastje bij u draagt dat uw hartritme in de gaten houdt. Uw bloed wordt dagelijks geprikt voor verschillende controles.

  Nazorg

  Weer thuis

  U krijgt een boekje waarin staat welke clip gebruikt is.

  Door de ingreep voelt u zich misschien moe, dat is normaal. Het is belangrijk rustig aan te doen en voorzichtig te zijn met uw beide liezen. Uw liezen kunnen wat dik en blauw zijn, hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Meer informatie over ontslag uit het ziekenhuis en adviezen voor thuis leest u hier.

  Complicaties

  Zoals bij elke ingreep kunnen ook bij deze complicaties ontstaan, ook al is de kans gelukkig erg klein:

  • liesbloeding;
  • hartritmestoornissen;
  • benauwdheid door vocht bij de longen (decompensatie cordis);
  • vocht in het hartzakje (pericardeffusie).

  Contact opnemen

  Heeft u na uw behandeling problemen of dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

  • Op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur: belt u de afdeling.
  • Buiten werktijden: belt u de huisartsenpost.

  Neem in de volgende gevallen contact op met uw huisarts:

  • Als uw lies opzwelt. De lies is dan pijnlijk en dik (het formaat van een sinaasappel).
  • Als u plotseling benauwd wordt en niet plat kunt blijven liggen.

  Neem direct contact op met de Spoedeisende Hulp:

  • Als er bloed uit uw lies pompt of golft. Dit kan wijzen op een slagaderlijke bloeding. Raak niet in paniek maar druk met u vingers de slagader in uw lies dicht of laat dit doen door een huisgenoot

  Expertise en ervaring

  Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen. 

  Meer informatie

  Kijk hier naar een animatievideo over de ingreep.

  Gerelateerde informatie

  Behandelingen & onderzoeken

  Code CAR 46-B

  Terug naar boven