Behandelingen & onderzoeken

Tandwortelpunt verwijderen (apexresectie)

Als de wortelpunt van een tand of kies ontstoken is, gaat dit niet vanzelf over. Bij een ernstige ontsteking die zich verder heeft verspreid, kan het nodig zijn de wortelpunt te verwijderen.

Meer over wortelpuntbehandeling

Wanneer de zenuw in een tand of kies doodgaat, veroorzaken de afvalproducten ervan een ontsteking in het omliggende kaakbot.

De dode zenuw loopt door een kanaal. Dit kanaal moet schoongemaakt en afgesloten worden. Dat doet de tandarts en heet een zenuwbehandeling, kanaalbehandeling of 'endo'.

Onsteking in bot

Desondanks komt het voor dat er toch een ontsteking ontstaat in het bot. In dat geval wordt de ontsteking chirurgisch schoongemaakt en wordt nogmaals geprobeerd de wortelpunt af te sluiten. Zo’n behandeling komt vaak voor en heet een apexresectie oftewel (chirurgische) wortelpuntbehandeling.

Symptomen van een ontsteking:

  • U heeft pijn (zelfs als de tand of kies dus 'dood' is), precies op de plaats van de ontsteking.
  • Er ontstaat zwelling van het tandvlees naast de tand of kies.
  • Nog later kan er een bultje op de zwelling ontstaan die openspringt, waaruit af en toe pus loopt. Dat bultje blijft dan meestal bestaan.

Maar soms merkt u er juist niet veel van en ontdekt de tandarts het bultje (fistel) bij de halfjaarlijkse controle.

Indien er nog geen 'endo' (zenuw/kanaalbehandeling) gedaan is, moet dat eerst gebeuren. Daarvoor zorgt de tandarts of verwijst hij je naar een endodontoloog, een tandarts die zich toelegt op 'endo’s'. Indien er al een 'endo' gedaan is, kan de tandarts (of endodontoloog) beslissen om de 'endo' opnieuw te doen, of om je te verwijzen naar een kaakchirurg voor een apexresectie. 

Voorbereiding

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Verdoving

Voor deze behandeling krijgt u een plaatselijke verdoving.

Verwijderen van de wortelpunt

De kaakchirurg maakt een snee in uw tandvlees en schuift het tandvlees opzij. Hierna wordt een gaatje van opzij in het bot geboord om de wortel te bereiken. Vervolgens wordt de wortelpunt en het ontstoken weefsel eromheen verwijderd.

Als het nodig is, boort de kaakchirurg daarna het wortelkanaal uit met een speciale trillende boor en plaatst die een vulling om de wortelpunt af te sluiten. Daarna wordt de wond gespoeld en het tandvlees gehecht. Tot slot wordt een controle röntgenfotogemaakt van de tand of kies. 

Duur behandeling

De behandeling duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. De duur is afhankelijk van welke tand of kies behandeld wordt.

Nazorg pijnbestrijding en behandeling

Nazorg Pijnbestrijding 

Na de behandeling krijgt u indien nodig medicatie mee op recept. Afhankelijk van de ernst van de infectie die werd aangetroffen kan een antibioticum worden voorgeschreven, naast de gebruikelijke pijnstillers en een spoelmiddel om de wond schoon te houden na de ingreep. 

Nazorg bij kaakchirurgische behandeling 

In onze folder 'Nazorg na een kaakchirurgische behandeling' leest u adviezen over eten en drinken en over de wondverzorging. 

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Pijn

De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. Dan kunt u pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillende middelen. U hebt daarvoor een recept meegekregen. Het beste kunt u met de pijnstillers beginnen vóórdat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt.

Mogelijke complicaties

Nabloeding

Het eerste uur na de ingreep kan de wond nog een beetje bloeden. Dit gaat vanzelf weer over. Spuug het bloed niet uit; hier- door activeert u de bloeding alleen maar. Om misselijkheid te voorkomen, kunt u het bloed beter ook niet doorslikken. Een teveel aan bloed in uw mond kunt u het beste op- deppen met een schoon gaasje. 

Ook het speeksel kan de eerste dag na de ingreep nog wat rood zijn. Wanneer de wond opnieuw gaat bloeden of het bloeden toeneemt, kunt u het volgende doen: u neemt een gaasje of een schone zakdoek (geen watten) en maakt daarmee uw mond schoon en droog.

Zeker niet gaan spoelen! Dan neemt u een tweede vochtig gaasje en vouwt dat in elkaar. Dat opgevouwen gaasje legt u op de wond. Daarna goed dichtbijten en dat één uur volhouden. Het gaat erom dat er constant druk op de wond wordt uitgeoefend. Als het daarna nog blijft bloeden moet u ons opbellen. 

Zwelling

Door de operatie kan uw wang flink gaan opzetten. Dat is een normaal gevolg van de ingreep. Deze zwelling zal na drie dagen het grootst zijn en daarna weer langzaam gaan slinken. Om de zwelling beperkt te houden kunt u direct bij thuiskomst op de plaats waar u behandeld bent een washandje gevuld met ijsklontjes ongeveer twee uur lang tegen de huid houden (afwisselend 15 minuten ijs, 15 minuten geen ijs etcetera). Soms is er ook een bloeduitstorting. De wang blijft dan langer dik en verkleurd, maar dit is niet ernstig. 

Voeding 

De eerste twee dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken. U hoeft geen maaltijden over te slaan en u kunt de normale hoeveelheden aanhouden. Voedsel en dranken mogen geen hoge of lage temperatuur hebben, dus bij voorkeur lauw. 

Verdere verzorging 

Om de wond goed te laten genezen kunt u de eerste dag beter de mond niet spoelen en poetsen. Vanaf de tweede dag moet u de normale mondhygiëne weer in acht nemen. Daarnaast raden wij u aan om vanaf de dag na de behandeling gedurende 5 á 10 dagen uw mond te spoelen met de eventueel voorgeschreven mondspoeling. U kunt ook spoelen met een zoutwateroplossing. 

Roken en alcohol 

U kunt beter de week aansluitend aan de behandeling niet roken en geen alcohol drinken. Beide zijn slecht voor de genezing van de wond. 

Nazorg bij kaakchirurgische behandeling

In onze folder 'Nazorg na een kaakchirurgische behandeling' leest u adviezen over eten en drinken, nabloeding, zwelling, mondhygiëne en wondverzorging.

Wanneer bellen?

  • Als de bloeding niet stopt.
  • Als uw lichaamstemperatuur boven de 39 graden stijgt.
  • Als na 4 of 5 dagen de pijn of zwelling van uw wang hetzelfde blijft of zelfs toeneemt.
  • Bij toenemende slikklachten.
  • Bij vragen of als u zich ongerust maakt.

Contact opnemen

Tijdens kantooruren kunt u bellen met de poli Kaakchirurgie & Mondziekten, T 088 320 20 00.

Na 16.30 uur en in de weekeinden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende
Hulp, T 088 320 33 00.

Expertise en ervaring

Bij onze kaakchirurgen en tandartsen kunt u terecht voor alle onderzoeken en behandelingen van klachten, aandoeningen en afwijkingen in en om de mond, het gezicht en de hals. Het specialisme Kaakchirurgie & Mondziekten biedt een breed pakket aan hoogwaardige zorg.

Wij werken nauw samen met de tandarts, huisarts en/of specialist die u heeft doorverwezen naar het St. Antonius Ziekenhuis. Daarnaast werken we nauw samen met de tandartsen van het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) en de Tandarts Spoed Praktijk. Op de afdeling is een mondhygiëniste werkzaam.

S.V.P. invullen VIR informatievoorziening patiënten en familie

M&C is houder van de Vastgestelde Instellings Richtlijn (VIR) Informatievoorziening voor patiënten en familie. Een van de accreditatie-eisen vanuit Qualicor is dat aangetoond moet worden welke afspraken er zijn over het verstrekken van informatie aan patiënten en hun familie/naasten. Vul daarom onderstaande gegevens in. Deze tekst wordt bij publicatie uit de tekst gehaald en in de beheerinformatie van de website opgenomen.

Voor welke patiëntgroepen is deze informatie bestemd?

------------------------------------------------------------------

Wie geeft deze informatie aan de patiënt (functie noemen, geen namen)?

------------------------------------------------------------------

Op welk moment in het zorgproces krijgt de patiënt deze informatie?

------------------------------------------------------------------

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Bijzonderheden

Kruis hieronder aan wat voor u van toepassing is:

❏ Soms is de wond gehecht met draad dat niet vanzelf of zeer langzaam oplost. Ook kan in de wond een drain zijn aangebracht (spoedbehandeling bij ontstoken wortelpunt). Voor de verwijdering van hechtingen en/of drain hebt u een controleafspraak. 

❏ Wortelpuntbehandeling: als er een noodvulling is aangebracht, maakt u zelf een afspraak met uw tandarts voor een nieuwe vulling. 

❏ Open kaakholte: de dag van de ingreep en de dag erna kan er nog wat bloed uit de neus of mond komen. Dit is normaal en houdt vanzelf op. Deze wonden zijn erg gevoelig voor drukverschillen. Wij adviseren u de volgende adviezen op te volgen:

  • probeert u niet te roken 
  • niet uw neus snuiten 
  • als u moet niezen, uw mond open houden 
  • geen blaasinstrumenten bespelen. Deze adviezen gelden voor een periode van minimaal tien dagen. 

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code KCH 14-B

Terug naar boven