Behandelingen & onderzoeken

Tongriempje inknippen bij kinderen jonger dan 4 maanden

Een te kort tongriempje kan ervoor zorgen dat een baby niet goed kan drinken aan de borst of uit de fles. Soms lost dit probleem zich zelf op, maar soms zal de arts adviseren het tongriempje te laten inknippen. Wanneer jullie kindje bij ons verblijft, kunnen onze artsen dit bij Geboortezorg zelf uitvoeren. In andere situaties, bijvoorbeeld als jullie kindje niet op de afdeling Geboortezorg ligt en/of al ouder is, loopt deze zorg via de afdeling Kindergeneeskunde  via T 088 320 63 00.

Het tongriempje is een smalle weefselplooi tussen de tong en de mondbodem. Als het tongriempje te kort is of te ver naar voren doorloopt, kan je kindje zijn tong niet ver genoeg uitsteken en bewegen. Hierdoor kunnen met name problemen ontstaan bij het geven van borstvoeding.

Meer over een te kort tongriempje

Foto te kort tongriempje

Waarom is een te kort tongriempje lastig?

Bij een te kort tongriempje kan de tong niet over de onderkaak heen krullen. Ook kan een baby dan ongecoördineerde bewegingen maken met de tong. Drinken uit de borst gaat moeilijker. Hierdoor laat de baby los en groeit te weinig, of het kindje bijt zich letterlijk vast in de tepel. Dit is pijnlijk voor de moeder en veroorzaakt tepelproblemen.

Sommige baby’s met een te kort tongriempje drinken ook bij flesvoeding slordig en krijgen hierdoor veel lucht binnen met buikkrampjes en winderigheid tot gevolg.

Wel of niet behandelen

Een te kort tongriempje hoeft geen voedingsklachten te geven. Als de baby goed drinkt aan de borst en de fles, dan hoeft er geen behandeling plaats te vinden. Vaak verdwijnt een te kort tongriempje vanzelf, doordat het inscheurt door de eerste scherpe ondertandjes of door bestek of speeltjes die ze onder de tong in de mond stoppen.

Als het tongriempje blijft bestaan, kan een kind er op den duur wel last van krijgen. Soms kan het eten van vaster voedsel of ijsjes likken een probleem zijn en kunnen er spraakproblemen ontstaan. Omdat het kind de buitenkant van de tanden en het tandvlees niet goed kan schoonhouden met de tong, ontstaat vaak een tandvleesontsteking. Ook tongzoenen kan een probleem vormen. Als jullie kind ouder is en bovenstaande klachten heeft, dan kunnen we alsnog het tongriempje inknippen. Dit gebeurt dan bij de KNO-arts en onder verdoving, omdat het tongriempje inmiddels veel dikker is geworden.

Levert het te korte tongriempje wel problemen op of bestaat het vermoeden dat het niet vanzelf verdwijnt, dan kan de arts besluiten het tongriempje in te knippen. Bij Geboortezorg hebben we deskundigen die dit kunnen uitvoeren op de afdeling zelf.

Behandeling

Wie doet deze behandeling? Waar gebeurt deze behandeling? 

Baby’s hoeven niet verdoofd te worden bij het knippen van de tongriem. De ingreep duurt op zijn hoogst 1 minuut en is nauwelijks pijnlijk. Voordat we beginnen, voedt je eerst jullie baby. Kort daarna wikkelen we de baby in 2 doeken, zodat de armpjes niet in de weg zitten. Daarna knipt de arts het tongriempje in, rekt het nog wat op en drukt het wondje af. Als we klaar zijn, mag jullie baby snel weer bij je op schoot en weer drinken.

Geen pijn

Baby’s voelen de ingreep bijna niet. Het kind reageert net als bij een hielprik. Soms slapen de kinderen zelfs gewoon door! Sommige kindjes huilen heel even, maximaal 15 seconden. Dit doen ze niet door de pijn, maar doordat ze het niet leuk vinden vastgehouden te worden.

Nazorg

Verzorging

Bij het inknippen van het tongriempje kan het een beetje gaan bloeden. Dit stopt vlug. Direct na het knippen, mag de baby gewoon drinken. Een speciale wondbehandeling of toediening van paracetamol is niet nodig.

Het mondslijmvlies herstelt zich heel snel. Er kan soms een gele plek onder de tong ontstaan die na 24 tot 48 uur vanzelf verdwijnt.

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Geboortezorg bieden we alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Onze specialisten en verpleegkundigen staan 24 uur per dag klaar om jou, je kindje en je partner de beste zorg te kunnen bieden. Bij St. Antonius Geboortezorg werken gynaecologen en verloskundigen zeer nauw samen. We werken vanuit de overtuiging dat iedere zwangere vrouw en haar partner centraal staan in een heel bijzondere fase van hun leven waar wij als zorgprofessionals graag een bijdrage aan leveren: zorgzaam, met plezier en zo persoonlijk mogelijk. Wij werken met passie en warmte en willen je graag net dat beetje meer geven. Elke familie en gezin is uniek. Jullie persoonlijke wensen vinden wij belangrijk. We vormen samen met jullie een hecht team en kijken naar welke zorg op welk moment gewenst is, het beste past en mogelijk is.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code GEB 45-B

Terug naar boven