Een blaasspoeling verkleint de kans op het ontstaan van nieuwe poliepen in de blaas. De blaasspoelingen vinden meestal binnen enkele weken (en soms direct) na de kijkoperatie plaats waarbij de poliepen zijn weggehaald.

Blaaspoliepen zijn uitstulpingen van de bekleding van de blaas. Ze groeien meestal zeer oppervlakkig in de blaas. Blaaspoliepen zijn meestal kwaadaardig. De arts verwijdert ze met een kleine kijkoperatie via de plasbuis.

Bij meer dan 50% van de geopereerde patiënten onstaan na verloop van tijd nieuwe poliepen. Soms worden ze langzaam kwaadaardiger en kunnen dan dieper de blaaswand groeien.

Een of meerdere blaasspoelingen verkleinen de kans op terugkeer van poliepen. 

Op deze pagina snel naar

Meer over blaasspoelingen

Het aantal spoelingen is afhankelijk van:

 • het aantal poliepen;
 • de aard van de poliepen;
 • het aantal keren dat er al eerder poliepen zijn geweest en
 • de gegevens van het weefselonderzoek op het laboratorium.

Er zijn verschillende geneesmiddelen die voor een blaasspoeling gebruikt worden. De uroloog bepaalt welk middel het beste is en hoeveel blaasspoelingen er nodig zijn. De uroloog kan helaas geen garantie geven of de spoelingen op korte of lange termijn succesvol zijn.

Voorbereiding

Plastabletten

Gebruik de ochtend van de blaasspoeling geen plastabletten.

Drinken

Drink 6 uur voorafgaand aan de spoeling zo weinig mogelijk en de laatste 2 uur helemaal niets. Het is dan makkelijker om de blaasspoeling minimaal 1 à 1,5 uur in de blaas te houden.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Allergieën

Bent u allergisch voor bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of contrastvloeistof? Vertel dit dan voordat de behandeling plaatsvindt aan de verpleegkundige.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntportaal van het St. Antonius. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

 • Nadat u uitgeplast heeft, brengt de verpleegkundige een katheter in de blaas. Een katheter is een dun flexibel slangetje, dat via de plasbuis in de blaas wordt gebracht. Er wordt urine opgevangen voor onderzoek in het laboratorium.
 • De verpleegkundige brengt vervolgens de spoelvloeistof (ongeveer 50 cc) in uw blaas.
 • Daarna verwijdert zij de katheter en mag u naar huis.

Nazorg

Wanneer weer plassen?

 • Probeert u de vloeistof tenminste 1 à 1,5 uur in de blaas te houden. De spoeling heeft anders onvoldoende effect.
 • Daarna kunt u de vloeistof uitplassen. Het kan zijn dat er bij het uitplassen wat lucht meekomt.

Instructies voor toiletbezoek en hygiëne

 • Mannen adviseren wij de eerste keren dat zij na de spoeling naar het toilet gaan, op het toilet te gaan zitten bij het plassen.
 • Spoel de eerste keren het toilet 2x door (ook vrouwen) en houd het deksel van de wc hierbij gesloten.
 • Vermijd contact tussen uw huid en uw urine. Gebruik daarom voldoende toiletpapier. 
 • Was de eerste dag uw handen en geslachtsdelen met ruim voldoende water elke keer dat u naar het toilet bent geweest.
 • Reinig bij het morsen van urine buiten het toilet, de omgeving goed met chloor. Trekt u hierbij huishoudhandschoenen aan. U moet in elk geval het toilet schoonmaken na de eerste keer uitplassen.
 • Ondergoed dat u heeft gedragen direct na de blaasspoeling en kleding waar urine op is gekomen, kunt u normaal wassen.
 • Afgezien van deze maatregelen en normale hygiëne hoeft u geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen voor kinderen of volwassenen in uw omgeving.

Geslachtsgemeenschap

We weten nog niet hoe lang eventuele resten van de spoeling achterblijven. Daarom adviseren we:

 • Bij de mitomycine blaasspoeling tot 48 uur na de spoeling een condoom te gebruiken bij de geslachtsgemeenschap.
 • Bij de BCG blaasspoeling tot 1 week na de spoeling een condoom te gebruiken bij de geslachtsgemeenschap. Dit om besmetting van de partner te voorkomen.

Bijwerkingen

De meeste patiënten verdragen blaasspoelingen goed. Normaal gesproken beperken de bijwerkingen zich tot enige lichte extra klachten aan uw blaas, bijvoorbeeld:

 • Vaker het gevoel hebben te moeten plassen
 • Een pijnlijk gevoel hebben in de blaasstreek en plasbuis.
 • Het ophouden van de urine kan soms wat lastiger zijn.
 • Een spoortje bloed of weefseldeeltjes in de urine.

Deze verschijnselen verdwijnen vrijwel altijd binnen 24 tot 48 uur. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met de polikliniek Urologie. De uroloog kan zonodig medicijnen voorschrijven om de klachten te verminderen.

Allergische reactie of grieperig

Een enkele keer kan een allergische reactie ontstaan; u krijgt dan huiduitslag en jeuk aan uw handpalmen. In dat geval stoppen we direct met de spoelingen en kunnen we de volgende keren een ander soort spoeling gebruiken.

Ook kan het zijn dat u zich grieperig voelt: u kunt last hebben van koorts en koude rillingen met spierpijn. Dit komt maar heel weinig voor. Als u last krijgt van deze verschijnselen, neemt u dan contact op met de polikliniek Urologie voor overleg.

Controle

Om het effect van de spoelingen te controleren, zal de uroloog na enkele maanden een blaasonderzoek verrichten (cystoscopie). Verder wordt uw urine zo nu en dan gecontroleerd op poliepcellen en ontsteking.

Als er na 1 jaar geen nieuwe poliepen zijn ontstaan, wordt de kans duidelijk groter dat u poliepvrij blijft. Maar ook na jaren verschijnen poliepen soms opnieuw. De urloog bespreekt met u hoe vaak u in de komende jaren een blaasonderzoek moet ondergaan.

Mochten de blaasspoelingen niet aanslaan, dan kan vaak worden overgeschakeld op een ander type spoelvloeistof. Helaas komt het een enkele keer voor dat de blaasspoelingen helemaal geen effect hebben en er nieuwe poliepen blijven ontstaan.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

Na 24 uur na ontslag

 • Tijdens kantooruren met de poli Urologie , T 088 320 25 00.
 • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van uro-oncologische zorgvragen. We behandelen in ons ziekenhuis jaarlijks ruim 2.500 patiënten met een verdenking op prostaat-, nier- of blaaskanker. Doordat we zoveel patiënten behandelen zien we veel verschillende ziektebeelden en hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd. Met betrekking tot het aantal operaties per jaar zitten we in deze kankersoorten al jaren in de top 5 van Nederland. 

We doen aan voortdurende kwaliteitsverbetering en zijn steeds op zoek naar de meest optimale behandeling. Ook doen we veel aan onderzoek om steeds beter te kunnen voorspellen wat nodig is en wat resultaten opleveren voor onze patiënten. We investeren in de nieuwste behandelmethoden- en technieken die zo min mogelijk schade aan het lichaam opleveren, zo maken we zoveel mogelijk gebruik van de nieuwste Da Vinci-robot waarmee we laparoscopische ingrepen doen (kijkoperaties in de buikholte).

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Gerelateerde informatie

Code
URO 17-B