Het is wel noodzakelijk dat u hiervoor een afspraak maakt. Zo kunnen we alle onderzoeken goed op elkaar laten aansluiten. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met de afdeling Radiologie. Dit geldt voor de locatie Utrecht op alle werkdagen en voor locatie Woerden op de dinsdag.
Expertise en ervaring
Doordat wij in het St. Antonius Kankercentrum jaarlijks bijna 4.000 vrouwen met een verdenking op kanker in de borst ontvangen, zijn onze teams zeer ervaren in het stellen van diagnoses en het uitvoeren van behandelingen en operaties.
- 400borstkankeroperaties per jaar
- Nieuwste behandelmethoden en -apparatuur
- Samenwerking 7 Santeon-ziekenhuizen
- Zorguitkomsten 'Zorg voor uitkomst'
Bevolkingsonderzoek borstkanker
In Nederland nemen veel vrouwen tussen de 50 en 75 jaar iedere 2 jaar deel aan het bevolkingsonderzoek voor borstkanker. Een aantal van hen wordt doorverwezen voor nader onderzoek. Er worden dan opnieuw foto's gemaakt.
Soms is er dan niets meer te zien en is er dus geen afwijking. Toch doen we dan vaak voor de zekerheid nog een echo en adviseren we om een aantal maanden later nog een controlefoto te laten maken. Gelukkig blijkt bij ongeveer tweederde van deze vrouwen uit het bevolkingsonderzoek dat het om een goedaardige afwijking gaat. Als het om een kwaadaardig gezwel gaat, betekent het vaak dat het in een vroeg stadium is ontdekt: het was nog niet voelbaar voor de patiënt of de arts.
Bij het bevolkingsonderzoek is het helaas onmogelijk om alle tumoren te zien. Soms zijn ze nog te klein om op te vallen of gaan ze schuil in het normale klierweefsel. Het is dus heel belangrijk dat u, als u een afwijking in uw borst voelt, altijd contact opneemt met uw huisarts, ook als het bevolkingsonderzoek kort voordien normaal was.
Onderzoek naar kalkspatjes
Vaak gaat het bij een verwijzing door het bevolkingsonderzoek om 'kalkspatjes' in de borst. Deze kunnen volkomen onschuldig zijn, maar ze kunnen ook berusten op kwaadaardige cellen: een voorstadium van borstkanker. Het is van groot belang om in dit nog niet gevaarlijke stadium de diagnose zeker te stellen.
Om de gevonden kalkspatjes te beoordelen, is aanvullend onderzoek nodig. Een deel van het weefsel met de kalkspatjes wordt verwijderd met een punctienaald. De patholoog onderzoekt dit weefsel. De uitslag hiervan krijgt u dezelfde dag of in ieder geval binnen 24 uur.
Patiëntervaringsverhalen
Onder begeleiding werken aan herstel
Bron: St. Antonius Nieuwsbrief – oktober 2015