Behandelingen & onderzoeken

Mammografie

Een mammografie is een röntgenfoto van de borst(en). Met behulp van dit onderzoek wordt vastgesteld of er afwijkend weefsel in de borst aanwezig is.

Als u een knobbeltje in uw borst voelt of als bij het bevolkingsonderzoek iets afwijkends is ontdekt, adviseren wij u naar uw huisarts te gaan om een verwijzing te vragen voor verder onderzoek. Met deze verwijzing kunt u in ons ziekenhuis terecht voor een mammografie.

Lees hier op welke locaties u een mammografie kunt laten maken.

Voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding nodig voor dit onderzoek.

Bent u zwanger?

Breng uw arts dan vóór het onderzoek hiervan op de hoogte. Het is beter om uw ongeboren kind niet aan röntgenstraling bloot te stellen.

Meenemen naar het ziekenhuis

  • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis in aanmerking komt.
  • Een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees meer over vergoeding van uw zorg.
  • Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

Bent u verhinderd?

Wilt u uw afspraak verzetten of afzeggen? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Onderzoek

De radiodiagnostisch laborant haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een onderzoekskamer. Ze vraagt u uw bovenkleding uit te trekken en helpt u om op de juiste manier voor het voor het röntgenapparaat te gaan staan. Ze legt uw borst op een steunplaat. Vervolgens wordt uw borst aangedrukt met een plastic plaat die aan het apparaat vastzit. Dit kan soms gevoelig of pijnlijk zijn, maar om een goede foto te kunnen maken waarop ook de kleinste details zichtbaar zijn is het nodig dat uw borst stevig wordt samengedrukt. U kunt het beste zelf tegen de laborant zeggen hoeveel druk u kunt verdragen. Zij zal daar zoveel mogelijk rekening mee houden. 

Van elke borst worden minimaal twee foto’s gemaakt. Daarna neemt u plaats in de wachtruimte.

Aanvullend onderzoek

De radioloog bekijkt de foto’s en bepaalt of de beelden voldoende duidelijk zijn. Soms vraagt de radioloog nog om aanvullend onderzoek. Dit aanvullend onderzoek kan bijvoorbeeld een echografisch onderzoek van uw borsten zijn en/of een extra borstfoto. Bij echografie wordt uw borst in beeld gebracht met behulp van geluidsgolven. Wanneer de radioloog alle beelden en aanvullende onderzoeken goed kan beoordelen is het onderzoek klaar.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt meestal 20 tot 30 minuten. Als er tijdens het onderzoek een afwijking wordt gezien, wordt er in sommige gevallen direct een punctie uitgevoerd waarbij wat cellen uit de afwijking worden gehaald. Het onderzoek duurt in dat geval langer dan 30 minuten.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

De uitslag

Als het mogelijk is, krijgt u direct na het onderzoek de voorlopige uitslag. Als dit niet kan, bijvoorbeeld omdat er een punctie is genomen, maakt de laborante een afspraak binnen 48 uur voor u op de mammapoli. Het schriftelijke verslag van de uitslag gaat naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd en waarmee u na enkele dagen contact kunt opnemen.

Expertise en ervaring

In het St. Antonius Kankercentrum is het sinds kort mogelijk om een 3D-mammografie te maken. De radioloog kan daarmee nog beter onderzoeken of er kwaadaardige plekjes in de borst te zien zijn. De beelden worden ‘in dunne plakjes’ weergegeven, zodat afwijkend weefsel beter opvalt.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code BT 23-O

Terug naar boven