Behandelingen & onderzoeken Plastische Chirurgie

Bovenooglidcorrectie

Met het ouder worden verslapt de huid rond de bovenoogleden. Het komt regelmatig voor dat deze huid hierdoor zo uitrekt dat deze over de ogen heen gaat hangen (blepharochalasis). Dit kan gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie.

Een ooglidcorrectie noemt men ook wel blepharoplastiek ('blepharo' betekent ooglid en 'plastiek' komt van plastische chirurgie).

Meer over een bovenooglidcorrectie

De klachten

Een overhangend bovenooglid kan problemen geven bij het zien. Een vaak gehoorde klacht van patiënten is ook dat ze vinden dat ze er zo moe of oud uitzien. Blepharochalasis van de bovenoogleden is een gevolg van het slapper worden van de huid rondom het oog. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas, waardoor de huid naar voren wordt geduwd en gaat plooien of een bolling boven het oog laat zien.

Een overhangend ooglid kan gecorrigeerd worden door een ingreep. Hier leest u meer over deze behandeling. Soms wordt een bovenooglidcorrectie gecombineerd met een correctie van het onderooglid.

Voorbereiding

Voorbereiding op uw dagbehandeling (met operatie)

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Dagbehandeling in het St. Antonius Ziekenhuis leest u hoe zich op uw dagbehandeling voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Verdoving

Correctie van de bovenoogleden kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder algehele verdoving plaatsvinden.

Let op: Als u een algehele verdoving krijgt wordt u een dag in het ziekenhuis opgenomen en moet u nuchter zijn. U dient dan onderstaande instructies goed op de volgen.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Medicijnen

Als u geneesmiddelen gebruikt moet u dat aan uw arts melden. Bepaalde medicijnen, zoals aspirine®, APC, Acetosal, diclofenac, Aspro, Voltaren®, Ibuprofen, etc.) mag u 5 dagen voor de operatie niet meer slikken. 

Het gebruik van bloedverdunnende middelen zoals Acenocoumarol, Sintrom® of Marcoumar® moet in overleg met de behandelend arts worden gestopt.

Alcohol

U moet tenminste 1 dag van tevoren stoppen met het drinken van alcohol.

Eczeem

Als u last heeft van eczeem, meld dit dan aan uw arts.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Pijnstilling

Koop paracetamol voordat u naar het ziekenhuis gaat. Dan heeft u dit alvast in huis.

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

De ingreep

Wanneer het beide bovenoogleden betreft, worden rechts en links in 1 sessie behandeld. Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het huiddeel af dat weggenomen moet worden. Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, kan nu weggehaald worden.

Het sneetje wordt vervolgens gehecht met een onderhuidse, fijne hechting. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Zo’n litteken is nauwelijks zichtbaar. Hoewel de operatie met de grootste zorg wordt uitgevoerd, kan het moeilijk zijn om precies een symmetrisch resultaat te verkrijgen.

Duur ingreep

De ingreep duurt per ooglid ongeveer 20 minuten. Wanneer u na de behandeling weer naar huis kunt is afhankelijk van de verdoving die u krijgt.

  • Een ingreep onder plaatselijke verdoving gebeurt in de poli. U kunt u dan na 30 tot 60 minuten weer naar huis laten brengen. Zelf autorijden is niet toegestaan.
  • Als u een algehele verdoving krijgt, wordt u een dag in het ziekenhuis opgenomen op de dagverpleging.

Nazorg

Na een correctie van de oogleden

  • Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien.
  • Houdt u er rekening mee dat het dragen van contactlenzen de eerste dagen tot weken lastig kan zijn. Er wordt geen verband aangebracht, zodat u gewoon kunt wassen en douchen. De pleistertjes die op de wond zitten blijven meestal goed zitten als u ze droogdept.
  • Het is aan te bevelen om thuis de oogleden de eerste week te koelen met natte kompressen of een ijsbril. De pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan.
  • Heeft u pijn, dan kunt u de eerste dagen 2 tot 3 maal daags een paracetamol nemen.
  • De eerste dagen na de operatie mag u niet bukken, persen en zwaar tillen omdat dit de bloeddruk in het gezicht verhoogt.
  • Na 5 tot 7 dagen worden de hechtingen verwijderd. Een week later kan het litteken eventueel met een zalf of crème worden ingesmeerd (ook make-up is dan weer mogelijk).
  • Het is belangrijk om het litteken zolang het rood is niet bloot te stellen aan ultraviolet licht (zon of zonnebank). U kunt het beschermen met een zonnebril of met een sunblock (factor 20).
  • Uw wimpers kunnen dof aanvoelen.
  • De huid rond de ogen, met name van het onderooglid, kan nog 2 tot 3 weken licht gezwollen zijn of enigszins blauw verkleurd. Ook kunt u een trekkend gevoel rond de ogen hebben, soms zelfs jeuk. Hoe snel u weer kunt gaan werken, hangt voor een belangrijk deel af van uw eigen inschatting wanneer u weer ‘toonbaar’ bent.
  • U kunt nog enige tijd last hebben van licht. Dat kan fel zijn in uw ogen.

Na ongeveer 12 weken zijn de littekens vrij rustig en kan van een eindresultaat worden gesproken. Het resultaat is meestal spectaculair en heeft een duidelijk verjongend effect op de gezichtsuitdrukking.

Risico's en complicaties

  • Soms komt bij een correctie van de bovenoogleden een meer dan normale bloeduitstorting achteraf voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien.
  • Ook kan het voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten.
  • Daarnaast is het mogelijk dat u last heeft van ‘droge’ ogen, maar dit is meestal van tijdelijke aard. Om de ogen te behoeden voor uitdrogen kunt u via de arts oogdruppels of zalf krijgen die het uitdrogen tegengaan.
  • Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig, maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn.
  • Ook als de oogleden niet geheel symmetrisch zijn, kan een nieuwe operatie noodzakelijk zijn. Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is.
  • Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf.
  • In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste kan chirurgisch worden verwijderd.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie,  T 088 320 24 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Plastische Chirurgie, T 088 320 24 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

Het specialisme Plastische Chirurgie van het St. Antonius Ziekenhuis verricht (borst)reconstructies, hand- en polsoperaties, huidkankerchirurgie, chirurgie na maagverkleiningen, plastische chirurgie bij kinderen en  esthetische chirurgie.

Ons team bestaat uit gespecialiseerde plastische chirurgen met ruime ervaring in één of meerdere aandachtsgebieden. De plastisch chirurgen werken in het ziekenhuis nauw samen met oncologisch chirurgen, hart-longchirurgen, dermatologen, reumatologen, revalidatieartsen en handtherapeuten.

Op de polikliniek behandelen we ruim 4600 patiënten per jaar. Daarnaast komen jaarlijks ruim 5600 patiënten naar onze polikliniek voor controle. Hiermee zijn we één van de grootste praktijken in Nederland.

Vergoeding

De kosten van een bovenooglidcorrectie worden alleen door de verzekeraar vergoed als er sprake is van een medische indicatie en een aanvullende verzekering. Zorgverzekeraars hebben hier hun eigen criteria voor.  Als er geen medische redenen bestaan voor de operatie, dan zijn de kosten voor uw eigen rekening. De plastisch chirurg kan ervoor zorgen dat u van tevoren een opgave van de kosten krijgt.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Code PCH-09-B

Terug naar boven