Behandelingen & onderzoeken

Diabetisch voetenspreekuur

Het diabetisch voetenspreekuur is voor mensen met diabetes type 1 of 2 die een wond aan hun voet hebben.

Waarom een speciaal spreekuur?

Als iemand met diabetes een probleem heeft met de voet, kan dit verschillende oorzaken hebben:

  • Overmatige eeltvorming
  • Een probleem met de bloedvaten
  • Verlies van gevoel in de voet(en)

Op deze pagina snel naar

Meer over het voetenspreekuur

Een voetwond is een ernstige complicatie van diabetes. Dit vraagt de aandacht van meerdere specialismen. Tijdens het diabetisch voetenspreekuur ontmoet u al deze specialismen. Zo kunnen we u de best mogelijke zorg bieden.

Doel van het spreekuur

  • Stellen van een (voorlopige) diagnose. Dat wil zeggen: vaststellen wat het probleem is.
  • Opstellen van een behandelplan. Dat wil zeggen: vaststellen wat er moet gebeuren.

Tijdens uw  afspraak is meestal het hele voetenteam aanwezig.

Locatie van het diabetisch spreekuur

Het diabetisch voetenspreekuur vindt plaats op de poli Vaatchirurgie op locatie Nieuwegein. U kunt u melden bij de receptie van de poli.

Wat gebeurt er tijdens het spreekuur

Het voetenteam stelt zich aan u voor. Iedereen vertelt u zijn/haar functie in het team.

Het team stelt u vragen om een duidelijk beeld te krijgen. Zo wordt, samen met u, bepaald welke onderzoeken nodig zijn en voor welke behandeling u in aanmerking komt. U krijgt informatie over het verdere onderzoek en de behandeling. Het eerste bezoek aan het diabetisch voetenspreekuur duurt meestal 45 minuten.

Afhankelijk van uw klachten krijgt u een eenmalig advies of komt u nog een aantal malen terug voor onderzoek, behandeling en/of controle bij een van de leden van het voetenteam.

Vervolgafspraak

Een vervolgafspraak maakt u bij de receptie van de polikliniek. Belt u tijdig als u verhinderd bent. De receptiemedewerker maakt dan zo mogelijk direct een nieuwe afspraak.

Toon meer

Leden voetenteam

In het voetenteam zijn de volgende specialismen vertegenwoordigd:

Diabetesverpleegkundige

De diabetesverpleegkundige is gespecialiseerd in diabeteszorg. Deze verpleegkundige is vooral van belang voor de begeleiding van patiënten met diabetes.

Internist

De internist is een arts die onder andere gespecialiseerd is in de behandeling van diabetes en de begeleiding van diabetespatiënten.

Podotherapeut

De podotherapeut is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een voetprobleem of -klacht en/of een wondje aan de voet (onder andere bij diabetespatiënten). Daarnaast maakt de podotherapeut zolen en ortheses. De podotherapeut is tijdens het spreekuur aanwezig en behandelt u als dat nodig is.

Heeft u aanvullende behandeling nodig? Dan is er een vervolgafspraak nodig. U kunt een afspraak inplannen bij onze podotherapeut of bij een podotherapeut bij u in de buurt. Op de website www.podotherapie.nl staat bij welke podotherapiepraktijken u bij u in de buurt terechtkunt.

Revalidatiearts

De revalidatiearts is gespecialiseerd in onder andere de behandeling van specifieke voetproblemen en amputaties en de begeleiding van patiënten die hiermee te maken krijgen/hebben. De revalidatiearts werkt nauw samen met een orthopedisch schoenmaker. De orthopedisch schoenmaker maakt schoenen op maat voor mensen die geen confectieschoenen meer kunnen of mogen dragen.

Vaatchirurg

De vaatchirurg is een arts die gespecialiseerd is in het vaststellen en behandelen van vaatproblemen, vooral atherosclerose (slagaderverkalking).

Wondconsulent

De wondconsulent is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in wondbehandeling en in de begeleiding van patiënten met wonden. Zij zorgt zo nodig ook voor de overdracht naar de thuiszorg. Afhankelijk van het voet- en/of wondprobleem wordt u door de podotherapeut of wondconsulent behandeld.

Toon meer

Algemene informatie en tips

Als u naar het voetenspreekuur komt, neem dan de volgende zaken mee:

  • Uw medicijnenlijst en bloedsuikeruitslagenlijst.
  • Het door u gebruikte verband.
  • De schoenen die u meestal draagt (alleen bij uw eerste afspraak).
Toon meer

Contact opnemen

Neem contact op met de poli Vaatchirurgie als:

  • U een nieuw wondje aan uw voet krijgt.
  • Uw voet rood en warm is en u koorts heeft.

Acute problemen

Voor acute problemen in de avond of het weekend belt u met de huisartsenpost. De huisartsenpost beoordeelt of u verwezen moet worden naar de Spoedeisende Hulp.

Toon meer

Expertise en ervaring

De vaatchirurgen van het St. Antonius voeren alle vaatchirurgische behandelingen uit en behandelen vanuit de hele regio mensen met complexe aandoeningen aan de bloedvaten. Daarnaast behandelen de vaatchirurgen vanuit het hele land mensen die in het kader van een second opinion zijn doorverwezen. Om de kwaliteit van de zorg voortdurend te verbeteren, wordt binnen de vaatchirurgie veel onderzoek gedaan.

Ook maken de vaatchirurgen gebruik van de nieuwste, innovatieve technieken. Zo vinden de vaatchirurgische behandelingen plaats in een moderne hybride-operatiekamer. Hier worden vaatoperaties minimaal-invasief en met de modernste apparatuur uitgevoerd. Ook beschikken we op de afdeling Radiologie over een goed uitgeruste interventiekamer voor de dotterbehandelingen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan aan uw arts, podotherapeut of wondconsulent.

Code
VCH 20-AD