Behandelingen & onderzoeken

Dotteren van vernauwde been- of bekkenslagader

Een vernauwing van de beenslagader komt door vetafzetting en verkalking in die slagader, atherosclerose. Dit ontwikkelt zich meestal heel geleidelijk en veroorzaakt pijnklachten bij het lopen. Bij een dotterbehandeling wordt een vernauwde slagader in de benen en/of het bekken opgerekt.

Het oprekken gebeurt met een katheter met een ballonnetje die via de lies wordt ingebracht. Op de plaats van de vernauwing blaast de arts het ballonnetje op. Hierdoor wordt het bloedvat wijder, zodat het bloed beter kan doorstromen.

Als het oprekken alleen onvoldoende resultaat geeft, kan de arts tijdens de behandeling besluiten een stent (soort kokertje) in de slagader te plaatsen. Deze verstevigt het bloedvat en zorgt ervoor dat de slagader niet meer kan terugveren.

 

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Dagbehandeling of opname

Deze behandeling vindt plaats in dagbehandeling of u wordt een nacht opgenomen in het ziekenhuis. Hieronder vindt u meer informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op een dagbehandeling of opname.

Voorbereiding op uw dagbehandeling (met operatie)

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Dagbehandeling in het St. Antonius Ziekenhuis leest u hoe zich op uw dagbehandeling voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Voorbereiding op uw opname (met operatie)

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Opname in het ziekenhuis (operatie) leest u hoe u zich op uw opname voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose heeft gehad, medicijnen heeft gekregen of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

 • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

 • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Bloedverdunners

Het is belangrijk dat u 2 tot 3 dagen voor de ingreep stopt met het gebruik van de bloedverdunnende medicijnen Sintrom® of Marcoumar®. Als u Plavix® en Ascal® gebruikt, mag u hiermee doorgaan.  

Overgevoeligheid/allergie

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde medicijnen of andere stoffen, bijvoorbeeld voor jodium of pleisters. 

Make-up

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Kleding

 • Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
 • Neem een schone set kleding mee voor het geval u een nachtje moet blijven en een paar warme sokken.
 • Neem stevige schoenen of pantoffels mee (om te voorkomen dat u valt).

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntportaal van het St. Antonius. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest u hoe u dit eenvoudig doet. 

Mijn Antonius

In Mijn Antonius kunt u zelf 24 uur per dag, 7 dagen per week:
• afspraken maken en wijzigen;
• uw onderzoeksuitslagen bekijken;
• uw persoonsgegevens inzien en wijzigen;
• uw medicatieoverzicht inzien en medicatie of allergie toevoegen of wijzigen;
• herhaalrecepten aanvragen;
• een vraag stellen aan uw zorgverlener;
• een samenvatting van uw bezoek bekijken;
• vragenlijsten invullen ter voorbereiding op uw afspraak/behandeling.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de operatie? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten.  Neem hiervoor telefonisch contact op met de Voorbereiding Opname.

Behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd door een interventieradioloog of vaatchirurg. Dit zijn medisch specialisten die gespecialiseerd zijn in behandelingen, waarbij onder andere röntgenapparatuur wordt gebruikt.

Verdoving en contrastvloeistof

Voor deze ingreep wordt u plaatselijk verdoofd in uw lies. De arts maakt daarna een klein sneetje in uw lies, waardoor hij een dunne katheter in uw slagader schuift. Dit geeft een drukkend gevoel. Daarna spuit hij via de katheter contrastvloeistof in. Deze vloeistof maakt uw bloedvat zichtbaar op een beeldscherm. Het veroorzaakt een warm gevoel in uw been en/of bekken, afhankelijk van de plek waar de katheter is ingebracht. Ook kunt u het gevoel krijgen te plassen.

Ballonkatheter

Met behulp van de contrastvloeistof wordt de juiste plaats van de vernauwing vastgesteld en vervangt de arts de katheter door de ballonkatheter. Hierna blaast de arts op de plaats van de vernauwing het ballonnetje op, waardoor de vernauwde ader oprekt. U kunt hier een krampachtig gevoel van krijgen.

De arts controleert daarna met injecties met contrastvloeistof of het bloedvat wijd genoeg is. Als dit zo is, haalt hij de katheter weer uit uw lies. U krijgt drukverband of een sluitingsapparaat om het gaatje in uw lies te dichten. Een sluitingsapparaat is een soort plugje dat na 3 maanden vanzelf oplost.

Eventueel een stent

Als dotteren onvoldoende helpt, besluit de arts tijdens de behandeling een stent in de slagader te plaatsen. Dit is een kokertje van gevlochten metaal. Het verstevigt de slagader en zorgt ervoor dat deze niet meer kan terugveren. Als de stent voldoende geopend is en goed tegen de vaatwand aanligt, verwijdert de arts de ballon. Soms rekt hij het vat na met behulp van een grotere ballon. De stent blijft uw hele leven zitten.

Duur ingreep

De duur van de ingreep varieert. Soms is deze eenvoudig en duurt de ingreep niet langer dan 30 minuten. Andere keren heeft de arts er enkele uren voor nodig.

Wat gebeurt er na afloop?

Na afloop van de operatie brengen wij u terug naar de verpleegafdeling. Het is belangrijk dat u minimaal 4 uur (bij een sluitingsapparaat) tot 12 uur (bij een drukverband) in bed blijft om te voorkomen dat de slagader in uw lies gaat lekken.

Nazorg

Naar huis

Nadat het drukverband is verwijderd en uw bedrust voorbij is, mag u meestal snel weer naar huis. Na het ontslaggesprek met een verpleegkundige, krijgt u het volgende mee naar huis:

 • Een brief voor uw huisarts.
 • Een afspraak voor controle op de polikliniek.
 • Eventueel een recept voor nieuwe medicijnen.
 • De vaatchirurg beslist hoelang het gebruik van een bloedverdunner noodzakelijk is.

Rustig aan doen

Om te voorkomen dat het wondje in uw lies gaat bloeden, is het belangrijk om het na de ingreep een paar dagen rustig aan te doen.

 • Loop op de eerste dag na uw ontslag uit het ziekenhuis niet te veel. Kleine stukjes in en om uw huis zijn prima, maar liever geen langere afstanden.
 • Probeer de eerste dag ook zo min mogelijk trap te lopen. Als u dit doet, zet dan eerst het ‘goede’ been neer en trek daarna het aangeprikte been ernaast.
 •  De eerste 3 dagen kunt u beter niet zelf autorijden of fietsen.

Douchen en in bad

Als u weer thuis bent, kunt u gewoon weer douchen of een bad nemen.

Contrastvloeistof

De contrastvloeistof die tijdens de ingreep is gebruikt, verdwijnt vanzelf uit uw lichaam via uw urine. Het is daarom belangrijk dat u veel drinkt na de behandeling.

Oppakken van het dagelijks leven

Na  3 dagen kunt u zonder problemen:

 • Starten met uw dagelijkse activiteiten.
 • Weer seksueel contact hebben.

Na een week mag u weer sporten en/of is zware lichamelijke inspanning weer mogelijk.

Wanneer waarschuwt u een arts?

Uw lies kan wat dik en blauw zijn, hierover hoeft u zich niet ongerust te maken. Het is ook mogelijk dat er een paar druppels bloed lekken uit de plek in uw lies waar u bent geprikt. Dit is niet erg en gaat vanzelf over.

Neem onmiddellijk contact op met uw huisarts of bel 112 als:

 • Er bloed uit uw wond pompt of golft. U heeft dan een slagaderlijke bloeding. Raak niet in paniek, maar druk met uw vingers de slagader in uw lies dicht of laat dit doen door een huisgenoot.
 • Uw lies blijft opzwellen. De lies is dan pijnlijk en dik, zo groot als een pingpongbal.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

 • Tijdens kantooruren met de poli Vaatchirurgie, T 088 320 26 00.
 • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

 • Tijdens kantooruren met de poli Vaatchirurgie, T 088 320 26 00.
 • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

De vaatchirurgen van het St. Antonius voeren alle vaatchirurgische behandelingen uit en behandelen vanuit de hele regio mensen met complexe aandoeningen aan de bloedvaten. Daarnaast behandelen de vaatchirurgen vanuit het hele land mensen die in het kader van een second opinion zijn doorverwezen. Om de kwaliteit van de zorg voortdurend te verbeteren, wordt binnen de vaatchirurgie veel onderzoek gedaan.

Ook maken de  vaatchirurgen gebruik van de nieuwste, innovatieve technieken. Zo vinden de vaatchirurgische behandelingen plaats in een moderne hybride-operatiekamer. Hier worden vaatoperaties minimaal-invasief en met de modernste apparatuur uitgevoerd. Ook beschikken we op de afdeling Radiologie over een goed uitgeruste interventiekamer voor de dotterbehandelingen.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons s.v.p. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• welke medicijnen u gebruikt;
• of u allergieën heeft;
• of u (mogelijk) zwanger bent;
• als u iets niet begrijpt;
• wat u belangrijk vindt;
• als u iets ziet wat niet schoon is.
 
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer tips over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Meer informatie

Op onderstaande websites vindt u veel informatie over vaataandoeningen:

Code
VCH 02-B