Behandelingen & onderzoeken Geboortezorg

Zwangerschapshypertensie - onderzoeken

Tien tot vijftien procent van de vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van een hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie). 

Bij St. Antonius Geboortezorg kun je terecht voor de onderzoeken die nodig zijn om de diagnose te stellen. 

Onderzoek

Om de diagnose zwangerschapshypertensie te kunnen stellen, vinden er bij St. Antonius Geboortezorg de volgende onderzoeken plaats;

Controle bloeddruk

Als je bloeddruk in de tweede helft van de zwangerschap verhoogd is, wordt hij vaak na korte tijd opnieuw gecontroleerd. Soms blijkt hij dan toch normaal te zijn. Maar als de onderdruk bij herhaling is verhoogd, kan er sprake zijn van zwangerschapshypertensie.

Urineonderzoek

Bij een verhoogde bloeddruk wordt doorgaans de urine gecontroleerd op de aanwezigheid van eiwit. De kans dat er bij een onderdruk van 90 mmHg eiwit in de urine zit, is heel klein. Bij een hogere waarde ziet men vaker eiwit in de urine. Dit zou iets kunnen zeggen over het functioneren van de nieren en de ernst van de hypertensie. Maar het zou ook een andere oorzaak kunnen hebben, zoals een blaasontsteking of vaginale afscheiding. Het is dus niet altijd een teken van zwangerschapshypertensie.

Bloedonderzoek

Meestal wordt ook het bloed onderzocht, waarbij wordt gekeken naar het aantal bloedplaatjes en het functioneren van de lever en de nieren.

Kniepeesreflex

Bij ernstige hypertensie kan de kniepeesreflex gecontroleerd worden. Met een soort hamertje geeft de gynaecoloog dan een tikje op de kniepees. Zo kan hij zien of het zenuwstelsel extra prikkelbaar is. Als dat het geval is, is opname in het ziekenhuis verstandig.

Controle gewicht

Je gewicht kan worden gecontroleerd om te zien of je veel vocht vasthoudt. Meestal verzamelt vocht (oedeem) zich in de onderbenen. Je kunt dan putjes in de benen drukken die maar langzaam verdwijnen. Soms zwellen ook het gezicht en de handen op als gevolg van oedeem.

Echo/CTG

Voor de beoordeling van de conditie van de baby wordt de grootte van de baarmoeder gemeten. De gynaecoloog schat of de baby groot genoeg is voor de duur van de zwangerschap. Echoscopisch onderzoek kan ook informatie over de grootte van de baby geven. De hoeveelheid vruchtwater is hierbij bepalend. Bij ernstigere vormen van hypertensie wordt soms tijdens het echoscopisch onderzoek de doorstroming van de bloedvaten in de navelstreng gemeten (Doppleronderzoek). Vaak wordt een hartfilmpje van de baby gemaakt (een CTG: cardiotocogram)

Afhankelijk van de situatie krijg je een vervolgafspraak op korte termijn of bespreekt de gynaecoloog alle uitslagen al tijdens het eerste bezoek met jou. In dat geval duurt het meestal een paar uren voordat alle gegevens bekend zijn. Bij ernstige zwangerschapshypertensie nemen we je soms meteen op.

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Geboortezorg bieden we alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Onze specialisten en verpleegkundigen staan 24 uur per dag klaar om jou, je kindje en je partner de beste zorg te kunnen bieden. Bij St. Antonius Geboortezorg werken gynaecologen en verloskundigen zeer nauw samen. We werken vanuit de overtuiging dat iedere zwangere vrouw en haar partner centraal staan in een heel bijzondere fase van hun leven waar wij als zorgprofessionals graag een bijdrage aan leveren: zorgzaam, met plezier en zo persoonlijk mogelijk. Wij werken met passie en warmte en willen je graag net dat beetje meer geven. Elke familie en gezin is uniek. Jullie persoonlijke wensen vinden wij belangrijk. We vormen samen met jullie een hecht team en kijken naar welke zorg op welk moment gewenst is, het beste past en mogelijk is.

Meer informatie

Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie
http://www.nvog.nl/vakinformatie/patientenfolders/

Gerelateerde informatie

Code GEB 15-O

Terug naar boven