Behandelingen & onderzoeken Kindergeneeskunde

Priktest

Een priktest is een onderzoek om te testen of een persoon allergisch is voor bepaalde stoffen.

Bij het onderzoek worden druppeltjes testvloeistof met een klein naaldje in de huid gebracht.

Voorbereiding

Wanneer kan de test niet plaatsvinden?

Bel in ieder geval de afspraak af als:

  • u (of uw kind) ziek bent of nog herstelt van een ziekte;
  • u (of uw kind) de laatste 4 dagen een antihistaminicum (tabletten, drankje of druppels tegen jeuk, hooikoorts of allergie) heeft gebruikt;
  • eczeem op de rug actief is (bij kinderen);
  • eczeem op de armen actief is (bij volwassenen).

Vanaf 4 dagen voor het onderzoek

  • Gebruik geen histaminica (tabletten, drankje of druppels tegen jeuk, hooikoorts of allergie). Deze medicijnen kunnen namelijk het resultaat van het onderzoek beïnvloeden.
  • Een neusspray, inhalatievloeistof en/of hormoonzalf mag u wel blijven gebruiken.

De dag van het onderzoek

  • Smeer op de dag van het onderzoek de huid op de testplek niet in met een crème, zalf of olie. Bij kleine kinderen is de testplek de rug, bij oudere kinderen en volwassenen de armen.
  • Gebruik op de dag van het onderzoek geen hormoonzalf op de testplek.
  • Soms vragen we een kleine hoeveelheid van een bepaald voedselproduct mee te nemen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

De priktest

Het onderzoek kan alleen gedaan worden als de huid rustig is. Als eczeem actief is, moet het onderzoek daarom worden uitgesteld.

  • De assistent(e) brengt meerdere druppels testvloeistof aan op de huid. Bij kleine kinderen is dit de huid van de rug, bij grotere kinderen en volwassenen op de armen. In de druppels zijn stoffen opgelost waar u (of uw kind) mogelijk allergisch voor bent, bijvoorbeeld graspollen of huisstofmijt.
  • Daarna wordt met een ’prikkertje’ door de druppel heen in de huid geprikt. Zo komt de vloeistof in de huid. De prikjes zijn wel voelbaar, maar doen niet echt pijn. Het is nodig dat u (of uw kind) hiervoor enkele minuten stilzit.
  • Na 15 minuten worden de reacties afgelezen. Een ‘positieve reactie’ betekent dat de huid reageert op een stof. Dit is dus een stof waar u (of uw kind) mogelijk allergisch voor bent. U merkt dit doordat op die plek een jeukend bultje ontstaat. Na 15 minuten is het effect maximaal, daarna trekt het vanzelf geleidelijk weg.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten.

Nazorg

De uitslag

De behandelend dermatoloog (huidarts) of kinderarts bespreekt de resultaten van de huidtest direct na de test met u. Ook wordt met u besproken wat de resultaten betekenen voor de verdere behandeling.

Bijwerkingen

Eczeem verergert soms na de test. Het beste kunt u dan een tijdje de behandeling opvoeren (dus bijvoorbeeld wat vaker zalf smeren) totdat het eczeem weer rustiger wordt. Vraag zo nodig advies bij de poli.

Contact opnemen

Heeft u na de behandeling nog vragen? Neem dan gerust contact op met de poli Dermatologie.

Expertise en ervaring

Het specialisme Dermatologie biedt een compleet pakket aan onderzoeken en behandelingen. Wij doen dit op alle gebieden van het specialisme. Onze dermatologen maken gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken bij diverse vormen van huidkanker (onder andere met Mohs micrografische chirurgie), bij spataders, eczeem en psoriasis.

Niet iedere patiënt is hetzelfde. Een bepaalde ziekte uit zich bij de een anders dan bij de ander. Wij streven er daarom naar om iedere behandeling zo veel mogelijk af te stemmen op wat het beste past bij de situatie van de patiënt.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code DERM 10-O

Terug naar boven