Behandelingen & onderzoeken KNO

Endoscopische operaties aan de neusbijholten

Bij regelmatig terugkerende ontstekingen in de neusbijholten (sinusitis), kan een endoscopische operatie een oplossing bieden. Dit betekent dat de KNO-arts opereert met behulp van een endoscoop (een dun buisje).

Bij regelmatig ontstoken neusbijholten of bij poliepen in uw neus, kunt u last hebben van:

  • een verstopte neus;
  • slijmvorming;
  • een drukkend of pijnlijk gevoel in uw gezicht;
  • een minder goede reuk.

Meer over een endoscopische operatie

Een endoscoop is een dunne, starre buis met een camera. Het woord endoscoop betekent letterlijk ‘inkijker’. De KNO-arts kan ermee in uw neus kijken.

Wat de camera opneemt, verschijnt op een beeldscherm. Zo kan de arts zien waar de endoscoop is en hoe het weefsel eruit ziet. 

Voorbereiding

Onderzoek

Om te zien waar het probleem precies zit, onderzoekt uw arts uw neus met een endoscoop. Eventueel wordt uw neus verdoofd met een spray of watjes. Dan wordt uw neusslijmvlies en neusholte onderzocht. Zo kan de arts zien of er kleine poliepjes in uw neusholten zitten.

Ook wordt er een CT-scan van uw neusbijholten gemaakt. Zo kan de arts precies zien wat er in een bepaald gebied (bijvoorbeeld uw neusbijholten) aan de hand is.

Geen aspirine of bloedverdunners

Vanaf 5 dagen voor de ingreep mag u geen aspirine® meer slikken. Ook geen verwante pijnstillers zoals Acetosal, Aspro, Daronal, Rhonal of APC. Deze medicijnen werken bloedverdunnend waardoor u meer kans op nabloedingen heeft. Als u een pijnstiller nodig heeft, kunt u het beste paracetamol nemen.

Als u bloedverdunners gebruikt is het nodig dat u daar een tijdje voor de operatie mee stopt. U kunt dit met uw arts overleggen.

Dagbehandeling of opname

In de meeste gevallen wordt deze operatie in dagbehandeling uitgevoerd. Bij bepaalde comorbiditeit kan besloten worden om aan te vullen met een nacht opname.

Voorbereiding op uw dagbehandeling (met operatie)

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Dagbehandeling in het St. Antonius Ziekenhuis leest u hoe zich op uw dagbehandeling voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Behandeling

Verdoving

Nagenoeg alle neusingrepen vinden onder totale narcose plaats. U wordt op de operatiekamer in slaap gebracht en wordt wakker op de uitslaapkamer. 

De ingreep

De afvoer van slijm uit de kaak- en voorhoofdsholten loopt via de zeefbeenholte (zie de afbeelding hieronder). Door de zeefbeencellen te vergroten zorgt de arts ervoor dat het slijm beter kan weglopen uit de kaak- en voorhoofdsholten.

De arts opent de zeefbeencellen en de kaakholte met speciale neusbijholte-instrumenten. Daarnaast wordt ontsteking en neuspoliepen uit de holtes verwijderd.

Illustratie van de neusholten in het gezicht

Tampons met medicijnen

Het kan zijn dat u vlak voor de operatie tampons met medicijnen in uw neus krijgt. Daardoor kan de arts het operatiegebied beter zien.

Duur van de behandeling

De endoscopische operatie aan de neusbijholten duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. 

Nazorg

Tampons in uw neus

Na de neusoperatie krijgt u meestal aan beide kanten tampons in uw neus. Deze worden na 1-3 dagen verwijderd.

Klachten en eventuele complicaties na de operatie

Na de operatie kunt u nog een tijdje klachten hebben. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Pijn
    U kunt ongeveer twee weken last hebben van hoofdpijn of een vol gevoel in uw hoofd. Als u pijn heeft kunt u pijnstillers nemen. U kunt dan het beste paracetamol gebruiken. Als u veel pijn heeft, kunt een recept van ons meekrijgen voor diclofenac, een sterkere pijnstiller.
  • Neusdruppels bij poliepen
    Als u bent geopereerd aan neuspoliepen, is het belangrijk om ook na de operatie de neusdruppels (meestal Flixonase nasules) te blijven gebruiken.
  • Infectie of bloeding
    Soms kan er een infectie of onverwachte bloeding optreden. Dit is goed te behandelen.
  • Verhoogde slijmproductie
    U merkt niet meteen na de ingreep wat de resultaten zijn. De genezing duurt vaak een paar weken. U kunt nog lang een verhoogde slijmproductie hebben. Neuspoliepen kunnen na een tijdje weer terugkomen. Dit gebeurt bij ongeveer dertig procent van de patiënten.

Adviezen na de operatie

  • Na verwijdering tampons
    Nadat de tampons verwijderd zijn, start u met neusspoelen 3-5 keer per dag. U kunt de zoutoplossing makkelijk zelf maken. Het enige wat u nodig heeft is keukenzout (natriumchloride) en lauw water. Als u een neusdouche koopt bij de apotheek of drogist, krijgt u er meestal een paar zakjes zout bij.

    Wat heeft u nodig?
    - 1 afgestreken theelepel keukenzout in een mok (200 ml) lauwwarm kraanwater (ongeveer 37°C) of 9 gram zout in 1 liter water. Het water hoeft niet gekookt te worden, Nederlands kraanwater is voldoende schoon.
    - een neusdouche. Deze kunt u bij de poli KNO, op internet of bij de apotheek kopen (voorbeeld: Nasofree, Rhinohorn, Rhinicur, NasoPure).
     
  • Snuiten en niezen
    Het is verstandig om de eerste week na de operatie uw neus niet te snuiten. Als u moet niezen, doet u dit dan met open mond.

Wanneer belt u ons?

Het is belangrijk dat u ons meteen belt als u:

  • thuis een bloedneus krijgt die na tien minuten niet stopt;
  • koorts krijgt boven 38,5 °C;
  • een dik of blauw oog krijgt.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli KNO, T 088 320 21 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli KNO, T 088 320 21 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Websites

  • Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied vindt u veel informatie zoals nieuws en voorlichting over KNO-operaties en -ziektebeelden: www.kno.nl.
  • Ook op KNO-artsen.nl leest u allerlei informatie over KNO, van anatomie tot ziekte, voor arts en patiënt.

Gerelateerde informatie

Aandoeningen

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code KNO 13-B

Terug naar boven