Onze resultaten

St. Antonius zorgresultaten

Waardegedreven zorg: van elkaar leren en verbeteren

Het St. Antonius wil de zorg continu verbeteren. Dat doen we onder meer door onze zorgresultaten te meten en te verbeteren via waardegedreven zorg. Dit wordt ook wel de value-based healthcare-methode (VHBC) genoemd. Hierbij meten zorgverleners per aandoening wat de resultaten van de behandeling zijn. Deze resultaten worden ook wel zorguitkomsten genoemd.

Zorgverleners vergelijken deze resultaten onderling. Door bij 'elkaar in de keuken te kijken', leren zij van elkaar en kunnen zij verbeteringen sneller doorvoeren. De zorgverleners kijken met name naar de resultaten die voor het patiënt het belangrijkst zijn, zoals kwaliteit van leven, het aantal complicaties, de tijd tot herstel, pijn, tijd van diagnose tot behandeling etc. 

Doordat zorgresultaten bekend zijn kunnen deze ook met patiënten gedeeld worden, zodat zij inzicht krijgen in wat zij van een behandeling kunnen verwachten. Dit gebeurt o.a. via infographics.

Filmpje 'De best mogelijke uitkomst'

Ga naar Youtube om onze film ‘De best mogelijke uitkomst’ te bekijken. Hierin geven we u uitleg over waardegedreven zorg in het St. Antonius Ziekenhuis.

Een voorbeeld van zo’n verbetering is de eiwitverrijkte voeding die patiënten sinds kort voor hun aortaklepoperatie krijgen thuisgestuurd. Deze voeding helpt de patiënt voor de operatie in een goede conditie te brengen, hetgeen het herstel na de operatie bevordert.

Samenwerking

Het St. Antonius werkt met veel partijen samen rondom zorgresultaten. Er is een intensieve samenwerking met:

Daarnaast werkt binnen het St. Antonius een flink aantal specialismen aan eigen projecten om de zorgresultaten inzichtelijk te maken en te verbeteren.

Over waardegedreven zorg

Waardegedreven zog is gestoeld op het gedachtegoed van prof. Michael E. Porter en prof. Elisabeth Teisberg. In de Verenigde Staten, Duitsland en Scandinavië werken veel zorginstellingen met deze methode, die ook value-based healthcare genoemd wordt. Ook in Nederland krijgt waardegedreven zorg steeds meer navolging. Santeon, de ziekenhuisgroep waar het St. Antonius deel van uitmaakt, is hierbij een van de koplopers. Al sinds 2012 werken wij binnen dit samenwerkingsverband aan de ontwikkeling van zorgresultaten (zorguitkomsten).

Ga naar Youtube om onze film ‘De best mogelijke uitkomst’ te bekijken. Hierin geven we u uitleg over value-based healthcare in het St. Antonius Ziekenhuis.

Lees verder op de pagina Vragen over waardegedreven zorg

Onze projecten

Terug naar boven