Bij mensen ouder dan 45 jaar wordt de kwaliteit van het meniscusweefsel minder en kan er ook spontaan een scheur in de meniscus ontstaan.
Om vast te stellen of u een meniscuslaesie heeft, doet de orthopeed eerst lichamelijk onderzoek. De orthopeed onderzoekt waar de pijn zit, controleert of er vocht in de knie is en test de gewrichtsbanden. Daarnaast laat de orthopedisch chirurg een röntgenfoto maken. Een MRI-scan kan als aanvullend onderzoek gebruikt worden om de meniscus in beeld te brengen. Vaak besluit de orthopeed eerst een periode af te wachten om te kijken of de klachten vanzelf minder worden. U krijgt over het algemeen ook een verwijzing voor fysiotherapie. Als de klachten hiermee niet verbeteren of er is sprake van aanhoudende slotklachten, kan een kijkoperatie (artroscopie) in de knie een volgende stap zijn.
Bij patiënten jonger dan 45 jaar is een gescheurde meniscus meestal het gevolg van een ongeval. Bij een kijkoperatie wordt dan allereerst gekeken of de meniscus kan worden gehecht. Als dit niet het geval is, kan het gescheurde gedeelte van de meniscus worden weggehaald. Bij patiënten ouder dan 45 jaar is de scheur in de meniscus over het algemeen niet te hechten en zal het gescheurde gedeelte ook worden verwijderd.
Kijkoperatie (artroscopie)
Zijn de klachten na een periode van afwachten niet verdwenen of is de kans heel klein dat de klachten door een periode van rust verdwijnen, dan zal de orthopeed een kijkoperatie adviseren. Deze vindt plaats in dagbehandeling, onder algehele narcose of onder verdoving via een ruggenprik. U wordt hiervoor 's ochtends opgenomen, 's avonds kunt u weer naar huis.
Expertise en ervaring
Als u een onderzoek, behandeling of ingreep aan uw knie moet ondergaan, bieden wij u hoogwaardige, orthopedische zorg. Daarbij werken onze orthopeden nauw samen met verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis, zoals de afdeling Fysiotherapie, Neurologie, Neurochirurgie en Reumatologie. Bovendien streven wij naar korte lijnen met uw huisarts en fysiotherapeut.
Meer informatie
- Ga voor meer informatie naar de website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.
- Bekijk op YouTube de animatie over meniscectomie van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.