Aandoeningen

MS (Multiple Sclerose)

MS (Multiple Sclerose) is een complexe ziekte, waarbij u met verschillende medische deskundigen te maken krijgt. Daarom is het belangrijk én prettig als u op één plek terecht kunt voor diagnose, behandeling, begeleiding of voor een second opinion. Met het MS-Centrum biedt het St. Antonius Ziekenhuis u die plek.

MS (Multiple Sclerose) is een chronische ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg).

Op deze pagina snel naar

Meer over MS

Rondom de zenuwen zit een beschermlaag, het myeline. Bij MS raakt deze beschermlaag op verschillende plekken beschadigd (demyelinisatie). Daarbij kunnen ook de zenuwuitlopers (axonen) zelf aangetast worden. Hierdoor vertraagt de prikkelgeleiding door de zenuwen. Dat uit zich meestal in (aanvallen van) verschillende klachten, zoals:

 • oogproblemen zoals wazig zien of dubbelzien; 
 • prikkelende, slapende of ‘dove’ armen en/of benen; 
 • pijn, branderig gevoel; 
 • verlammingsverschijnselen;
 • problemen met het plassen en/of de ontlasting;
 • evenwichtsstoornissen en onhandigheid; 
 • vermoeidheid; 
 • spierkrampen; 
 • onduidelijk spreken; 
 • geheugenstoornissen.
 • stemmingsstoornissen.

Soorten klachten

MS begint meestal met tijdelijke klachten. Deze kunnen in de loop van de tijd toenemen en/of chronisch worden. Als klachten (tijdelijk) verdwijnen of minder worden, spreken we van een remissie. Er zijn drie soorten klachten.

Schubs / relapses
De ziekte MS begint meestal met 'schubs'. Bij een schub ontstaan vrij plotseling neurologische klachten die minstens 24 uur aanhouden. Een schub wordt meestal gevolgd door een remissie.

Kortdurende klachten
Deze duren soms maar enkele minuten en verdwijnen daarna weer. De belangrijkste klachten zijn prikkelingen, tintelingen en gevoelsklachten.

Chronische klachten
Deze klachten herstellen zich niet meer. Soms nemen ze in de loop van de tijd geleidelijk toe. Tijdelijke klachten kunnen op den duur overgaan in chronische klachten.

De oorzaak van MS

De precieze oorzaak van MS is nog niet bekend. We weten wel dat erfelijkheid, het afweersysteem en (waarschijnlijk) virussen een rol spelen.

Virussen
Het is nog niet duidelijk welk virus een rol speelt bij MS. Het gaat misschien om een virus dat alleen in gematigde klimaten voorkomt en pas vele jaren na een infectie bijdraagt aan het ontstaan van MS.

Erfelijkheid
MS zelf is niet erfelijk, maar de aanleg ervoor waarschijnlijk wel. De ziekte komt in sommige families vaker voor dan in andere. Omdat erfelijkheid relatief een kleine rol speelt, is in het algemeen geen reden om geen kinderen te krijgen.

Afweersysteem
Het afweersysteem maakt ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën, onschadelijk. Bij MS keert het afweersysteem zich juist tegen weefsels in het eigen lichaam.

Wie kunnen MS krijgen?

De ziekte treft vooral jong volwassenen tussen de 20 en 40 jaar. Maar MS kan ook al op kinderleeftijd ontstaan, of na het 50ste jaar. MS komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. In Nederland komt MS bij ongeveer 1 op de 1000 mensen voor.

Soorten

Er bestaan vier vormen van MS, elk met zijn eigen karakteristieke kenmerken.

Relapsing-Remitting
Deze vorm heeft een ziekteverloop met aanvallen en herstelperioden. Wanneer een terugval (schub of relaps) optreedt en hoe lang de periode tussen twee terugvallen (remissie) is, is niet te voorspellen.

Behandeling: Interferon, Copaxone, Tysabri, Methylprednisolon, Gammaglobuline, Gilenya, Mitoxantrone, Andere (medicijn)behandeling

Secundair Progressief
Deze vorm laat geen herstelmomenten meer zien en volgt meestal op de Relapsing-Remitting fase. Hij kenmerkt zich door een geleidelijke achteruitgang in functioneren.

Behandeling: Methylprednisolon, Mitoxantrone

Benigne MS
Dit is een milde vorm van MS, waarbij het jaren kan duren voordat er sprake is van handicaps.

Behandeling: andere (medicijn)behandeling

Primair-Progressief
Bij deze vorm is er vanaf het begin sprake van verslechtering. In de loop van jaren treedt een geleidelijk verlies van functies op.

Behandeling: Methylprednisolon, andere (medicijn)behandeling

Toon meer over soorten

Behandelingen

Omdat de oorzaak van MS nog niet is achterhaald, is de behandeling gericht op:

 • vertraging van het ziekteverloop
 • vermindering van de klachten

Dit gebeurt met behulp van medicijnen.

Expertise en ervaring

Ons centrum is een van de grotere MS-centra in Nederland. Het is gecertificeerd door het Nationaal MS Fonds. Momenteel behandelen we er enkele honderden MS-patiënten. Bovendien nemen we deel aan studies met nieuwe medicijnen. Zo dragen we bij aan een toekomst waarin de ziekte vertraagd en mogelijk zelfs gestopt kan worden.

 

Wat biedt het MS-Centrum?

De neurologen van het St. Antonius Ziekenhuis behandelen MS-patiënten. Maar bij MS komen ook andere vakgebieden aan bod. Daarom zetten we voor het MS-Centrum een multidisciplinair team in: een team van mensen die op verschillende gebieden deskundig zijn. Zo kunnen we u de beste behandeling en begeleiding bieden. 

Ons MS-Centrum is niet voor niets gecertificeerd door het Nationaal MS Fonds. Wij bieden u:

 • een persoonlijke benadering en een uitstekende begeleiding voor, tijdens en na de diagnose;
 • zeer ervaren en deskundige neurologen;
 • de inzet van een deskundig multidisciplinair team dat bestaat uit een neuroloog, MS-verpleegkundige, revalidatiearts, ergotherapeut, fysiotherapeut en psycholoog;
 • korte verwijsmogelijkheden binnen het ziekenhuis naar andere disciplines zoals de oogarts, uroloog of psychiater;
 • uitstekende onderzoekmethoden om de ziekte vast te stellen en om het verloop van de ziekte te volgen;
 • korte lijnen naar fysiotherapeutische, ergotherapeutische of logopedische behandeling;
 • diepgaande kennis over de behandelingsmogelijkheden bij MS.
Toon meer over het MS-Centrum
Code
NEU-A-OD-1