Behandelingen & onderzoeken

Cystoscopie (man)

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop. Dit is een dunne, flexibele slang waarmee de uroloog in de blaas en plasbuis kan kijken. De cystoscoop is aangesloten op een camera waardoor de patiënt op een scherm mee kan kijken.

Een cystoscopie wordt gedaan als de arts vermoedt dat er afwijkingen zijn in de plasbuis, het prostaatgebied of de blaas. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld plasproblemen en bloedverlies via de urine. Ook wordt een cystoscopie gedaan bij patiënten bij wie een blaastumor is verwijderd. De arts controleert de blaas dan specifiek op de aanwezigheid van poliepen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een uroloog of arts-assistent urologie.

Voorbereiding

Kleding

Het is het handig als u makkelijk uit te trekken onderkleding aan heeft.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

  • De verpleegkundige/doktersassistente haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer met toilet.
  • U kunt daar uw onderkleding uittrekken en zo goed mogelijk uitplassen. Als het niet de bedoeling is dat u voor het onderzoek uitplast, wordt u dat duidelijk gezegd.
  • Daarna gaat u de onderzoekskamer binnen en neemt u plaats op de onderzoekstafel en legt u uw benen in de beensteunen.
  • In de plasbuis wordt een glijmiddel gespoten. Belangrijk is dat u probeert zo ontspannen mogelijk te zijn, dan verloopt het onderzoek gemakkelijker.
  • Daarna schuift de uroloog de cystoscoop in uw penis. Het inbrengen van de cystoscoop is soms wat gevoelig of pijnlijk. De uroloog schuift de scoop langzaam door de plasbuis naar de blaas. De gel helpt om dit soepel te laten gebeuren.
  • Via de scoop kijkt de uroloog in uw blaas en plasbuis. Ook de prostaat kan de arts op deze manier beoordelen. Om goed zicht te houden, laat de arts voortdurend water in uw blaas lopen. Hierdoor kunt u op een gegeven moment aandrang voelen om te plassen. Dat is onprettig, maar duurt niet lang.  
  • Na het onderzoek verwijdert de arts de scoop waarna u zich weer kunt aankleden en naar het toilet kunt gaan.

De uroloog en de assistente vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. Heeft u een vraag, stel deze dan gerust.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt 5 tot 10 minuten.

Nazorg

Uitslag

Uw arts vertelt u tijdens of na het onderzoek wat hij of zij heeft gezien. Dan zal er ook meteen een vervolgbehandeling worden besproken. Daarna kunt u naar huis gaan.

Plasklachten

Na het onderzoek kan het plassen diezelfde dag wat last geven. U kunt sneller aandrang tot plassen voelen dan normaal. De aandrang kan enigszins pijnlijk zijn en het plassen zelf kan branderig aanvoelen. De eerste paar keer kan er wat bloed in de urine zitten. Dit kan geen kwaad en gaat vanzelf weer over.

Drink voldoende

U kunt de plasklachten verminderen door na het onderzoek extra vocht te drinken. Daardoor spoelen uw urinewegen goed door.

Risico's en complicaties

Er is een risico dat u na dit onderzoek een urineweginfectie krijgt. Neem contact op met de poli Urologie als u na het onderzoek (aanhoudende) klachten heeft, zoals:

  • moeizaam plassen;
  • veel pijn;
  • koorts boven de 38,5.

Expertise en ervaring

De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben uitgebreide expertise op het gebied van alle algemene urologische zorgvragen. Vanwege de omvang van de urologische praktijk hebben zij veel ervaring op het gebied van alle mogelijke urologische ziektebeelden. Daarnaast beschikken zij over de meest moderne apparatuur om tot een goede diagnose te komen en de voor u meest passende behandeling aan te kunnen bieden.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons s.v.p. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer tips over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code URO 13-O

Terug naar boven