Behandelingen en onderzoeken Orthopedie

Operatie bij een gescheurde bicepspees bij de elleboog

Een gescheurde bicepspees bij de elleboog (distaal) komt relatief weinig voor. De biceps is een grote spier aan de voorzijde van de bovenarm en heeft een aanhechting op de onderarm. De biceps zorgt er zo voor dat de elleboog kan buigen. Daarnaast zorgt het ook voor het opendraaien van de onderarm. Als de pees bij de aanhechting op de onderarm (distaal) volledig afscheurt, geeft dat bij actieve mensen vaak klachten in het dagelijks leven. Bij deze patiënten wordt over het algemeen een operatie aangeraden, waarbij de pees weer wordt vastgezet op het bot van de onderarm.

Voorbereiding

Regel hulp vooraf

We raden u aan om voor uw opname in het ziekenhuis stil te staan bij de vraag of u na de operatie thuis voldoende opvang heeft. De eerste dagen na de operatie heeft u een drukverband om de elleboog, waardoor u de geopereerde arm zeer beperkt kunt gebruiken. Dit betekent dat u na de operatie gedeeltelijk aangewezen bent op hulp van anderen, bijvoorbeeld voor het huishouden en uw boodschappen. Ook heeft u misschien hulp nodig bij uw dagelijkse verzorging. De eerste zes weken mag u niet zwaar tillen met de arm, het 'tillen' van bijvoorbeeld een kop koffie is wel toegestaan.

Regel ook uw vervoer naar huis als u weer naar huis mag. Na de operatie kunt u niet zelf rijden.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is niet standaard nodig na deze operatie. In sommige gevallen kan later tijdens de revalidatie besloten worden om met fysiotherapie te starten.

Overgevoeligheid/allergie

Geef altijd aan ons door wanneer u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde medicijnen of andere stoffen, zoals voor jodium of pleisters.

Roken

Roken vertraagt de wond- en botgenezing. Om complicaties te voorkomen, raden wij u sterk aan om tenminste 2 weken voor de operatie en tot tenminste 3 weken na de operatie te stoppen met roken.

Gebruik van bloedverdunnende medicijnen

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt dan moet u hier, in overleg met uw arts, voor de ingreep soms tijdelijk mee stoppen. Uw arts geeft aan hoelang van tevoren u met de medicijnen moet stoppen.

Het is belangrijk dat als u gecontroleerd wordt door de trombosedienst, u ook aan deze dienst doorgeeft dat u een aantal dagen met uw medicijnen stopt. Voor de ingreep controleren we uw bloed. Is uw bloed dan nog te dun, dan kan de ingreep niet doorgaan en plannen we met u een nieuwe afspraak.

Voorbereiding opname

U wordt in principe opgenomen op de dag van de operatie en verblijft een nacht in het ziekenhuis. Lees meer informatie over uw opname bij Voorbereiding opname. Hier leest u onder andere ook welke spullen u nodig heeft in het ziekenhuis.

Make-up

Zorg ervoor dat u geen make-up draagt (ook geen nagellak).

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (nuuchter zijn). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw eigen veiligheid voor kiezen om de operatie niet te laten doorgaan.

Houd u zich aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten. Bijvoorbeeld: als u zich om 08.00 uur in het ziekenhuis moet melden, dan mag u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer eten. Moet u zich om 14.00 uur melden, dan mag u vanaf 08.00 uur niets meer eten.
  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Bijvoorbeeld: als u zich om 08.00 uur in het ziekenhuis moet melden, dan mag u vanaf 06.00 uur niets meer drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan hoort u van de zorgverleners op de afdeling vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Behandeling

Naar de operatiekamer

Op de dag van de operatie komt u naar de afdeling. De verpleegkundige neemt de verpleegkundige anamnese samen met u door om te controleren of alle gegevens nog correct zijn. Vanaf de opnamezaal gaat u naar de operatiekamer.

Van de verpleging krijgt u speciale operatiekleding. Sieraden, prothesen, lenzen, ge-hoorapparaten laat u bij uw spullen op de afdeling. Deze spullen worden tijdelijk voor u bewaard. Na de operatie komen uw spullen naar de zaal, waar u de resterende periode verblijft. Daarna wacht u op het moment dat u naar de operatiekamer gaat voor de operatie. Op de operatiekamer krijgt u een plaatselijke verdoving en wordt u onder narcose gebracht. Daarna volgt de ingreep.

Verdoving

De operatie vindt plaats onder algehele narcose of onder een lokale verdoving. Dit kunt u vooraf bespreken met de anesthesioloog.

De ingreep

Illustratie bicepspees opnieuw bevestigen

Aan de voorkant van de onderarm wordt een incisie gemaakt. Als de afgescheurde bicepspees ver is terug getrokken, kan het nodig zijn een kleine tweede incisie te maken. Om de pees weer aan het bot te bevestigen, wordt een stevige hechtdraad door de pees gevlochten. Deze wordt vervolgens met een button en een schroef vastgezet op het bot van de onderarm.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Hier blijft u ongeveer anderhalf uur totdat alle controles laten zien dat uw toestand stabiel is.

Als u terug op de afdeling terugkomt, heeft u een infuus voor de toevoer van vocht en een pleister op de wondjes.

Na de operatie krijgt u een drukverband om de elleboog. Deze dient u een aantal dagen te laten zitten. De arts informeert u hoelang deze periode is.

Als u niet misselijk bent, mag u eten en drinken.

Nazorg

Dag van ontslag

  • De verpleegkundige helpt u met de lichamelijke verzorging. U wordt aangemoedigd dat u zichzelf zoveel mogelijk zelf wast.
  • Een van de zaalartsen komt op deze dag bij u langs.
  • De operatiewond wordt beoordeeld.
  • De fysiotherapeut komt bij u langs om oefeningen en adviezen door te nemen.
  • Er wordt een röntgenfoto van de elleboog gemaakt.

U krijgt het volgende mee naar huis

  • Een afspraak voor het verwijderen van de hechtingen (tot die tijd mag u niet douchen vanwege de kans op een infectie).
  • Een afspraak voor controle bij de orthopeed.
  • Indien nodig: een verwijsbrief en overdracht voor uw fysiotherapeut.
  • Pijnstilling.
  • De verpleegkundige neemt de leefregels voor thuis met u door en geeft u een boekje mee waarin deze leefregels staan.

Herstel na de operatie

Bij deze ingreep is het belangrijk om rekening te houden met onderstaande zaken:

  • Complicaties/risico’s: er is ongeveer 13% kans op een zenuwletsel. In de meeste gevallen is dit slechts tijdelijk en bestaat dit zenuwletsel uit een verminderd gevoel op de onderarm. Er is een kans van ongeveer 10% op extra botvorming zonder consequenties. Infecties worden in ongeveer 1% gezien. Wondproblemen komen in ongeveer 2% van de gevallen voor en een re-ruptuur (opnieuw afscheuren van de pees) bij ongeveer 2% van de patiënten.
  • Na de operatie kunt u een bloeduitstorting in de onderarm krijgen. Dit kan gepaard gaan met pijnklachten. Soms kunt u moeite hebben met het strekken van de elleboog. Dit kan een stijf gevoel geven. Over het algemeen verdwijnen deze klachten binnen zes weken.

Contact opnemen

Heeft u na de behandeling problemen of dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Op werkdagen van 09.00 tot 16.30 uur belt u naar Orthopedie. Buiten werktijden belt u de huisartsenpost.

Neem in de volgende gevallen sowieso contact met ons op:

  • Hoge koorts.
  • Ontsteking van de wondjes (rood troebel vocht uit de wondjes, warme schouder).

Expertise en ervaring

  • Binnen het St. Antonius Ziekenhuis is er zeer veel ervaring met de behandeling van letsels van de bicepspees in het algemeen.
  • Er zijn gespecialiseerde schouderspreekuren, waarbij de orthopedisch chirurg samen met een schouderfysiotherapeut de biceps behandelt over de volledige lengte van schouder tot elleboog.
  • Alhoewel een distale bicepspeesscheur relatief zeldzaam is, worden operaties hiervoor toch met enige regelmaat gedaan.
  • In het St. Antonius Ziekenhuis wordt de pees terug vastgezet met een button en een schroef, dit blijkt uit onderzoek de sterkste fixatiemethode te zijn.

Meer informatie

Meer informatie over gescheurde bicepspees bij de elleboog vindt u op onderstaande websites:

Gerelateerde informatie

Code ORT 101-B

Terug naar boven