Behandelingen en onderzoeken Maag-Darm-Lever (MDL)

Slokdarm - drukmeting (manometrie)

De functie van de slokdarm kunnen we beoordelen met een drukmeting.

Een drukmeting van de slokdarm wordt uitgevoerd bij slikklachten; passageklachten(doorgang van voedsel); pijn bij het borstbeen; voorafgaand aan een 24-uurs meting van zuur en/of druk en voorafgaand aan een specifieke chirurgische behandeling (bijvoorbeeld wegens reflux-ziekte).

Meer over hoe werkt de slokdarm?

De slokdarm (oesophagus) is 20 tot 25 centimeter lang en heeft tot taak om eten en drinken te transporteren van de keel naar de maag. Dit gebeurt door samentrekken van de spierlagen.

De slokdarm is aan de bovenzijde afgesloten door een sluitspier die zich opent als er wordt geslikt en geboerd. Aan de onderzijde bevindt zich eveneens een sluitspier die, samen met het middenrif, de barrière vormt voor terugvloed van maaginhoud.

Wanneer de spieren in de slokdarmwand niet goed werken of verkrampt zijn, kan dit klachten veroorzaken, zoals slikklachten, passageklachten en/of pijn op het borstbeen.

Voorbereiding

Medicijnen

Voor een goede meting is het van belang dat u 3 dagen voor het onderzoek stopt met medicatie die de activiteit van het maagdarmkanaal stimuleren, zoals Motilium® (domperidon), Primperan® (metoclopramide) en erythromycine.

Uw arts bespreekt van tevoren met u of u moet stoppen met het gebruik van bepaalde medicijnen.

Eten en drinken

  • U mag tot 3 uren voor het onderzoek een lichte maaltijd eten (een kopje thee en een beschuit).
  • Indien u last heeft van ernstige passagestoornissen van de slokdarm dan spreken wij een andere voorbereiding met u af.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Melden bij afdeling Endoscopie

U meldt zich bij de afdeling Endoscopie (poli 1).

Het onderzoek

  • U zit op de rand van het bed en wordt gevraagd het hoofd wat achterover te doen.
  • Via de neus wordt een soepele katheter van 4 millimeter dik ingebracht.
  • Op het moment dat u de katheter in de keel voelt, moet u het hoofd wat voorover buigen.
  • De positie in de keel kan kokhalzen veroorzaken. Dit neemt af naarmate de katheter verder wordt ingebracht.
  • Dan moet u via een rietje kleine slokjes kraanwater drinken.
  • Terwijl u slikt wordt de katheter opgeschoven tot in de maag.
  • U voelt de katheter in de keel en niet in de slokdarm en maag, dit is gebruikelijk.
  • Vervolgens gaat u op uw rug liggen.
  • De katheter wordt daarna vastgelegd in een houder.
  • Door het gevoel van de katheter in uw keel heeft u de behoefte om vaker te slikken dan gebruikelijk. Voor het onderzoek is het belangrijk om dit te beperken (de onderzoeker zal u tips geven).
  • Het onderzoek bestaat uit een korte periode niet slikken en vervolgens slokjes water in 1x keer doorslikken wanneer de onderzoeker u dit vraagt.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Duur onderzoek

Het gehele onderzoek duurt 15 tot 20 minuten.

Nazorg

Eten en drinken

U kunt na het onderzoek weer eten en drinken, zoals u gewend bent.

Medicijnen

U mag uw gebruikelijke medicatie hervatten.

Uitslag

Het duurt ongeveer 2 weken voordat de uitslag van het onderzoek bekend is. U krijgt de uitslag van uw behandelend arts.

Risico's en complicaties

Dit onderzoek kent geen specifieke risico’s . Een enkele keer wordt er een beetje bloedverlies gezien door oppervlakkige beschadiging van het neusslijmvlies. De keel kan geïrriteerd aanvoelen. Extra drinken verhelpt dit.

Expertise en ervaring

U kunt bij ons terecht voor veelvoorkomende behandelingen, maar ook voor veel complexe ingrepen. Jaarlijks behandelen wij ruim 11.000 patiënten op de poli en voeren wij gemiddeld 15.000 endoscopieën uit. Hiermee is ons MDL-centrum één van de grootste centra in Nederland.

Aandacht en persoonlijke zorg voor de patiënt staan centraal. Samen met u stellen we het best mogelijke behandelplan op. U krijgt altijd een vaste hoofdbehandelaar als aanspreekpunt. Deze behandelaar weet alles over uw behandeltraject en blijft hier nauw bij betrokken. Kankerpatiënten, hepatitispatiënten en patiënten met ontstekingsziekten van de darm (IBD) kunnen gedurende het hele traject begeleiding krijgen van een team van vaste verpleegkundigen.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Meer informatie

Website

Gerelateerde informatie

Code END 23-O

Terug naar boven