Behandelingen & onderzoeken

Tongriempje inknippen bij kinderen jonger dan 4 maanden

Een te kort tongriempje kan ervoor zorgen dat een baby niet goed kan drinken aan de borst of uit de fles. Soms lost dit probleem zich zelf op, maar soms zal de arts adviseren het tongriempje te laten inknippen.

Het tongriempje is een smalle weefselplooi tussen de tong en de mondbodem. Als het tongriempje te kort is of te ver naar voren doorloopt, kan uw kindje zijn tong niet ver genoeg uitsteken en bewegen. Hierdoor kunnen met name problemen ontstaan bij het geven van borstvoeding.

Op deze pagina snel naar

Meer over een te kort tongriempje

Een foto van een te kort tongriempje

Waarom is een te kort tongriempje lastig?

Bij een te kort tongriempje kan de tong niet over de onderkaak heen krullen. Ook kan een baby dan ongecoördineerde bewegingen maken met de tong. Drinken uit de borst gaat moeilijker. Hierdoor laat de baby los en groeit te weinig, of het kindje bijt zich letterlijk vast in de tepel. Dit is pijnlijk voor de moeder en veroorzaakt tepelproblemen.

Sommige baby’s met een te kort tongriempje drinken ook bij flesvoeding slordig en krijgen hierdoor veel lucht binnen met buikkrampjes en winderigheid tot gevolg.

Wel of niet behandelen

Een te kort tongriempje hoeft geen voedingsklachten te geven. Als de baby goed drinkt aan de borst en de fles, dan hoeft er geen behandeling plaats te vinden. Vaak verdwijnt een te kort tongriempje vanzelf, doordat het inscheurt door de eerste scherpe ondertandjes of door bestek of speeltjes die ze onder de tong in de mond stoppen.

Als het tongriempje blijft bestaan, kan een kind er op den duur wel last van krijgen. Soms kan het eten van vaster voedsel of ijsjes likken een probleem zijn en kunnen er spraakproblemen ontstaan. Omdat uw kind de buitenkant van de tanden en het tandvlees niet goed kan schoonhouden met de tong, ontstaat vaak een tandvleesontsteking. Ook tongzoenen kan een probleem vormen. Als uw kind ouder is en bovenstaande klachten heeft, dan kunnen we alsnog het tongriempje inknippen. Dit gebeurt dan bij de KNO-arts en onder verdoving, omdat het tongriempje inmiddels veel dikker is geworden.

Levert het te korte tongriempje wel problemen op of bestaat het vermoeden dat het niet vanzelf verdwijnt, dan kan de arts besluiten het tongriempje in te knippen.

Voorbereiding

Eten en drinken (nuchterbeleid)

Eten en drinken

Om misselijkheid en braken tijdens en na de ingreep zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat uw kind voor de narcose een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Houd u goed aan de volgende regels:

Uw kind is 1 jaar of ouder

  • Geef uw kind 6 uren voor de opname een licht ontbijt (beschuitje met jam en een kop heldere drank, zoals water, thee of heldere appelsap). Daarna mag uw kind niets meer eten.
  • Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes heldere drank drinken. Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade.

Uw kind is jonger dan 1 jaar

  • Geef uw kind 4 uren voor de opname een melkvoeding (fles of borst, geen pap).
  • Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes drinken (heldere drank). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Geen borstvoeding.

Het is belangrijk dat u zich goed aan deze regels houdt, anders kan de ingreep of het onderzoek niet doorgaan.

Afzeggen behandeling

Is uw kind verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Wie doet deze behandeling? Waar gebeurt deze behandeling? Is een opname nodig? Mag kind direct na de behandeling naar huis?

Baby’s hoeven niet verdoofd te worden bij het knippen van de tongriem. De ingreep duurt op zijn hoogst 1 minuut en is nauwelijks pijnlijk. Voordat we beginnen, voedt u eerst uw baby. Kort daarna wikkelen we de baby in 2 doeken, zodat de armpjes niet in de weg zitten. Daarna knipt de arts het tongriempje in, rekt het nog wat op en drukt het wondje af. Als we klaar zijn, mag uw baby snel weer bij u op schoot en weer drinken.

Geen pijn

Baby’s voelen de ingreep bijna niet. Het kind reageert net als bij een hielprik. Soms slapen de kinderen zelfs gewoon door! Sommige kindjes huilen heel even, maximaal 15 seconden. Dit doen ze niet door de pijn, maar doordat ze het niet leuk vinden vastgehouden te worden.

Nazorg

Verzorging

Bij het inknippen van het tongriempje kan het een beetje gaan bloeden. Dit stopt vlug. Direct na het knippen, mag de baby gewoon drinken. Een speciale wondbehandeling of toediening van paracetamol is niet nodig.

Het mondslijmvlies herstelt zich heel snel. Er kan soms een gele plek onder de tong ontstaan die na 24 tot 48 uur vanzelf verdwijnt.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

• Tijdens kantooruren met de poli Kindergeneeskunde,  T 088 320 63 00
• Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur na ontslag

• Tijdens kantooruren met de poli Kindergeneeskunde, T 088 320 63 00.
• Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Gerelateerde informatie

Code
GEB 45-B