Aandoeningen Urologie

Laag testosteron (hypogonadisme)

Bij mannen kan het testosteron laag of te laag zijn. Het testosteron zakt in de loop van het leven. Dit kan vanaf het 40e levensjaar al beginnen en is een natuurlijk ‘verouderingsproces’ Op den duur kunnen klachten optreden en kan het een probleem worden. 

Op den duur kunnen klachten optreden en kan het een probleem worden. 

Bekijk ook ons filmpje over 'Laag testosteron'.

Meer over laag testosteron (hypogonadisme)

Te laag testosteron (ook wel testosteron deficiëntie of hypogonadisme genoemd) kan ook al op jongere leeftijd ontstaan. De oorzaak is niet altijd bekend. Soms hangt dit samen met een aangeboren ziekte, zoals Klinefelter (aangeboren chromosomale afwijking). Het kan ook optreden bij problemen met de testikels, zoals niet ingedaalde zaadballen of als een van de zaadballen is verwijderd.

Behandeling van dalend testosteron is mogelijk door aanvulling van het testosteron nadat eerst de bloedwaardes zijn bepaald. De verpleegkundig specialist of uroloog zal hiervoor medicatie voorschrijven. Dit is vaak in de vorm van een gel. Injecties kan ook, maar daar is een eigen bijdrage aan verbonden.

Symptomen

Verandering in het hormonale evenwicht kan aanleiding geven tot de volgende klachten:

  • Erectieproblemen
  • Verminderde zin in seks
  • Vermoeidheid
  • Vitaliteitsverlies
  • Klachten van depressiviteit of somberheid, ernstige onzekerheid
  • Minder spierkracht
  • Botontkalking
  • Opvliegers

Eerste consult

Na de doorverwijzing van uw huisarts of een uroloog van een ander ziekenhuis krijgt u het eerste consult bij de verpleegkundig specialist van St. Antonius Mannenzorg. In dit gesprek worden alle klachten uitgevraagd.

Onderzoeken

Om het testosteron tekort vast te stellen is bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek nodig. 

Het bloedonderzoek moet tussen 8 en 10 in de ochtend gebeuren. De patiënt moet hiervoor nuchter verschijnen.

Behandelingen

De behandeling bestaat uit het dagelijks smeren van een gel. De gel wordt afwisselend aangebracht op de bovenarmen, rond de navel en aan de binnenkant van de bovenbenen. Liefs gebeurt dit bij voorkeur ’s morgens na het douchen op een niet te sterk behaarde huid.

Expertise en ervaring

In het St. Antonius Ziekenhuis is veel ervaring met het behandelen van testosterondeficiëntie (laag testosteron) inclusief het voorschrijven van de gel en de injecties.

Meer informatie

De oorzaak voor een te laag testosteron kan verschillend zijn. De oorzaak kan aangeboren zijn, door een tekort in de aanmaak in de testikels. Dit zie je bijvoorbeeld bij heel kleine testikels of bij Klinefelter (aangeboren chromosomale afwijking). Het kan ook ontstaan nadat een van de testikels is verwijderd vanwege afsterven na een draaiing van de zaadbal om de eigen as (torsio testis) of na verwijdering vanwege zaadbalkanker.

De leeftijd kan ook een oorzaak zijn van het ontstaan van een te laag testosteron . Het niveau daalt vanzelf in de loop van het leven, waardoor op den duur klachten kunnen ontstaan. Vaak is er dan sprake van een relatief tekort aan testosteron. Ook kan de aansturing in de hypofyse verstoord zijn, waardoor de aanmaak minder aangestuurd wordt. Dit is te zien in het bloed. Dan is er vaak sprake van een achterliggend probleem en wordt de patiënt doorverwezen worden naar de endocrinoloog.

Gerelateerde informatie

Code URO 82-A

Terug naar boven