Behandelingen & onderzoeken Vaatchirurgie

Spataderbehandeling: flebectomie volgens Müller

De spataderbehandeling 'flebectomie volgens Müller' is een operatieve ingreep op de polikliniek, waarbij de spataderen onder plaatselijke verdoving via kleine sneetjes in de huid worden verwijderd.

Voorbereiding

Eten en drinken

Voor deze behandeling kunt u gewoon eten en drinken. U hoeft dus niet nuchter te zijn.

Medicijnen

Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, is het belangrijk dit aan ons te melden. Meestal is het niet nodig om de bloedverdunnende middelen te stoppen.

Lichamelijke verzorging

  • Op de dag van de behandeling is het niet gewenst om lotion, crème of zalf op uw benen te smeren.
  • Tijdens de behandeling worden steriele doeken met kleefstrips aan uw been en lies geplakt. In verband met het verwijderen van de strips na de behandeling is het raadzaam uw lies en been voor de behandeling te ontharen.

Kleding

Het is handig om comfortabele kleding aan te trekken. Uw benen worden namelijk tijdens de behandeling ontbloot tot de lies. U mag uw ondergoed aanhouden.

Let op: Neem uit voorzorg een extra onderbroek mee naar de behandeling! Het kan namelijk gebeuren dat er wat bloed op uw ondergoed terechtkomt tijdens de behandeling. Het is dan prettig als u na de behandeling een schone onderbroek aan kunt trekken.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u om vooraf te regelen dat iemand u na uw behandeling naar huis kan brengen. Na de behandeling mag u niet zelf alleen naar huis rijden. De dag na de behandeling mag u wel weer zelf autorijden.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Ingreep

  • De behandeling vindt plaats op de poliklinische behandelkamer van het spatadercentrum
  • Voor de behandeling markeert de behandelaar eerst met een stift de loop van de te behandelen spatader af.
  • U krijgt enkele injecties in het been om de huid te verdoven.
  • Hierna maakt de arts enkele kleine sneetjes in de verdoofde huid. De sneetjes zijn ongeveer 3 mm lang en de arts maakt ze op enkele centimeters afstand van elkaar.
  • Via deze sneetjes maakt de arts de spatader los en trekt deze met een speciaal hiervoor ontwikkeld haakje naar buiten.
  • Nadat de spatader is verwijderd worden de sneetjes met een kleine hechtpleister dichtgeplakt of gehecht. Hechten van de wondjes is meestal niet nodig.

Duur behandeling

De behandeling duurt gemiddeld 40 tot 60 minuten.

Nazorg

Naar huis

Na de behandeling blijft u nog 15 tot 30 minuten in de rustruimte voor de nodige nazorg. Daarna mag u naar huis.

Steunkous

Na de behandeling krijgt u een steunkous aan, voor een goede druk op het behandelde gebied. Het is de bedoeling dat u deze kous 48 uur, dag en nacht, draagt. Na de eerste 48 uur moet u de steunkous nog 5 dagen overdag dragen.

Pijn

Pijn na de ingreep kan voorkomen. Als u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen (max. 4x per dag 1.000 mg) en kunt u de steunkous langer blijven dragen. Blijft de pijn langer dan 2 dagen continu aanhouden? Of wordt het behandelde been rood en/of gezwollen? Neem dan direct contact op met uw behandelaar of met de huisartsenpost.

Bad, sauna, zonnebank

Neem tot 4 weken na de ingreep geen warm bad. Ga in deze periode ook niet naar de sauna of onder de zonnebank.

Sporten

Wanneer u weer kunt gaan sporten, hangt af van de sport die u doet. Bewegen is goed, maar bouw het langzaam op. Vermijd de eerste 1 tot 2 weken na de ingreep intensief sporten. Na deze periode mag u weer alles doen wat u gewend bent.

Controleafspraak

In principe wordt er na de behandeling een controleafspraak met u ingepland, tenzij uw behandelaar anders aangeeft. Die controleafspraak vindt plaats 6 tot 8 weken na de behandeling. De behandelaar bekijkt tijdens die afspraak of de behandeling geslaagd is.

Mogelijke bijwerkingen en klachten

  • Nabloeding. Omdat de ader deels onderbroken is, kan deze soms flink nabloeden. Indien dit gebeurt kunt u de plek met een schone theedoek 15 minuten afdrukken.
  • Blauwe plekken, blaren en/of oppervlakkige wondjes van de hechtpleister. Deze kunnen een pijnlijk gevoel geven en er lelijk uitzien, maar ze verdwijnen vanzelf weer en kunnen verder geen kwaad.
  • Donkere verkleuring (pigmentatie) op de plek van de behandelde spataders. Dit verdwijnt meestal na verloop van tijd. Soms ontstaat echter blijvende pigmentatie. Mensen met een donkerder huidtype hebben hier een grotere kans op.
  • Oppervlakkige aderontsteking (stolsel in oppervlakkige ader). Dit kan pijnlijk zijn, maar is meestal tijdelijk
  • Diepe veneuze trombose: de vorming van een bloedstolsel in een diepe ader. Dit komt zeer zelden voor: het been wordt dan rood en dik en de huid wordt strak en glanzend. Neem bij deze verschijnselen direct contact op met uw behandelaar. In de avond of in het weekend kunt u contact opnemen met de huisartsenpost.

Vragen of problemen?

Heeft u na de ingreep problemen of dringende vragen? Neem dan contact met ons op.

Tijdens kantooruren

Buiten kantooruren

  • Tot 24 uur na de ingreep: bel de Spoedeisende Hulp.

  • Na 24 uur neemt u contact op met de huisartsenpost in uw regio.

Expertise en ervaring

In het St. Antonius Spatadercentrum zijn alle spataderbehandelingen mogelijk. In het centrum werken onze dermatologen, vaatchirurgen en physician assistants samen om patiënten de beste spataderbehandeling te geven. Zij hebben zich allemaal gespecialiseerd in spataderzorg.

Voor onze spataderzorg ontvingen we het Spataderkeurmerk van de Hart- en Vaatgroep. Dat betekent dat onze zorg voldoet aan de kwaliteitscriteria die vastgesteld zijn door de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie en de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code FLEB 04-B

Terug naar boven