Behandelingen & onderzoeken Geboortezorg

Vroegtijdige weeën en/of dreigende vroeggeboorte - onderzoeken

Het is, ook voor de gynaecoloog, niet makkelijk in te schatten wanneer een zwangere vrouw een grote kans heeft om vroegtijdig te bevallen. 

Ook als je regelmatig baarmoedersamentrekkingen hebt en de gynaecoloog denkt dat het vroegtijdige weeën zijn, betekent dat nog niet dat de bevalling dan ook te vroeg komt. 

Meer over onderzoeken bij vroegtijdige weeën en/of dreigende vroeggeboorte

Zelfs zonder behandeling blijft de baby uiteindelijk vaak lang genoeg zitten.
Om in te schatten of een vroeggeboorte dreigt, doet de klinisch verloskundige of de gynaecoloog van St. Antonius Geboortezorg verschillende onderzoeken. 

Onderzoek

Om in te schatten of een vroeggeboorte dreigt, kan de verloskundige of gynaecoloog verschillende onderzoeken doen. 

Inwendig onderzoek

Je verloskundige of gynaecoloog voelt dan met 2 vingers in de vagina of er ontsluiting is en of de baarmoedermond te zacht is voor de zwangerschapsduur. Als er toenemende ontsluiting is of toenemende veranderingen van de baarmoeder spreekt men van een dreigende vroegtijdige bevalling.

Inwendige echo

Dit is een echoscopisch onderzoek om de lengte van de baarmoedermond te meten. Een dunne echosonde wordt voorzichtig ingebracht in de vagina. Voor dit onderzoek moet je blaas leeg zijn. Het onderzoek is onschadelijk voor je kindje en veroorzaakt geen vroege weeënactiviteit. Een lengte van de baarmoedermond van meer dan 35 mm is geruststellend, terwijl een lengte minder dan 15 mm een aanwijzing kan zijn voor een vroegtijdige bevalling.

Uitwendige echo

Dit is een ‘gewone’ echo, waarbij met de geleider over de buikwand wordt bewogen. Hiermee kan de arts de ligging en grootte van de baby, de placenta en de hoeveelheid  vruchtwater onderzoeken.

Kweek

Met een wattenstokje wordt een beetje vocht of materiaal afgenomen van de ingang van de vagina om eventuele infecties uit te sluiten.

Urineonderzoek

Je urine wordt onderzocht om te zien of je een blaasontsteking hebt.

CTG (cardiotocografie)

Een CTG is een registratie van de hartslag van de baby en van de weeënactiviteit. Dit zegt iets over de gezondheid van de ongeboren baby. Voor deze registratie krijg je twee banden om je buik met daaraan twee ronde sensoren. Eén sensor registreert de hartslag van de baby. De andere registreert de samentrekkingen van de baarmoeder. De registratie duurt ongeveer 30 minuten.

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Geboortezorg bieden we alle zorg rondom zwangerschap en geboorte. Onze specialisten en verpleegkundigen staan 24 uur per dag klaar om jou, je kindje en je partner de beste zorg te kunnen bieden. Bij St. Antonius Geboortezorg werken gynaecologen en verloskundigen zeer nauw samen. We werken vanuit de overtuiging dat iedere zwangere vrouw en haar partner centraal staan in een heel bijzondere fase van hun leven waar wij als zorgprofessionals graag een bijdrage aan leveren: zorgzaam, met plezier en zo persoonlijk mogelijk. Wij werken met passie en warmte en willen je graag net dat beetje meer geven. Elke familie en gezin is uniek. Jullie persoonlijke wensen vinden wij belangrijk. We vormen samen met jullie een hecht team en kijken naar welke zorg op welk moment gewenst is, het beste past en mogelijk is.

Gerelateerde informatie

Code GEB 27-O

Terug naar boven