Home

Welkom bij het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU)

Uw specialist heeft u doorverwezen naar het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU). De reden is dat u wordt onderzocht op een kwaadaardige of niet-kwaadaardige tumor aan een orgaan in uw buik (slokdarm, maag, alvleesklier, lever of galwegen/galblaas) of de diagnose al heeft gehad.

Wij kunnen ons voorstellen dat u op zoek bent naar het best mogelijke advies voor uw verdere behandeling. Hier vertellen wij u graag meer over het RAKU. Bekijk ook de voorlichtingsfilm.

RAKU: team ziekenhuizen in de regio Utrecht

Artsen en verpleegkundig specialisten van Utrechtse ziekenhuizen werken als één regionaal team samen binnen het RAKU om patiënten met zeldzame tumoren (kwaadaardige of niet-kwaadaardige) in de buik de best mogelijke zorg te bieden en een betere genezingskans. 

Het gaat om de volgende ziekenhuizen: UMC Utrecht, St. Antonius Ziekenhuis (Utrecht en Nieuwegein), Meander Medisch Centrum (Amersfoort) en Diakonessenhuis (Utrecht, Zeist en Doorn). Ook werken we nauw samen met Ziekenhuis Rivierenland (Tiel), Gelderse Vallei (Ede) en RIVAS Zorggroep (Gorinchem). 

Deze ziekenhuizen hebben hun kennis en ervaring over zeldzame buiktumoren gebundeld, zodat de beste behandelmogelijkheden beschikbaar zijn. De ziekenhuizen delen operatieteams en speciale robotapparatuur om operaties bij buiktumoren nog beter uit te voeren. Ook doen de ziekenhuizen samen onderzoek naar nieuwe behandelingen.

RAKU KAN

De specialisten zijn allen speciaal bekwaamd in het behandelen van patiënten met uw aandoening en hebben zich georganiseerd in twee RAKU-teams: een team voor maag- en slokdarmkanker inclusief gastro intestinale stroma tumoren (GIST) en een team voor alvleesklier-, lever- en galwegkanker. Dit om u de hoogst mogelijke kwaliteit van zorg aan te bieden.

Multidisciplinair team

Het RAKU-team bespreekt alle uitslagen van uw onderzoeken in een wekelijks multidisciplinair overleg (MDO) in het UMC Utrecht. Multidisciplinair betekent dat diverse specialisten uit de verschillende ziekenhuizen in dit overleg zitten: radiologen, pathologen, maag-, darm-, en leverartsen, chirurgen, radiotherapeuten, oncologen en verpleegkundig specialisten. Het RAKU-team komt met een behandelplan en adviseert over de beste aanpak van uw situatie. Het behandelplan voor patiënten met gastro intestinale stroma tumoren wordt náást het RAKU MDO ook besproken in het MDO sarcomen. 

Uw behandelplan

Uw behandelplan bespreken wij met u op de RAKU-polikliniek in het UMC Utrecht. U krijgt een gesprek met de specialisten die u het beste kunnen voorlichten over uw behandeling. Dit kan een chirurg, oncoloog, radiotherapeut, maag-, darm-, leverarts of verpleegkundig specialist zijn. Tijdens dit gesprek kunt u uw vragen stellen. Vanwege de samenwerking met specialisten uit verschillende ziekenhuizen, kan het zijn dat u niet uw eigen arts of verpleegkundig specialist spreekt, maar een andere zorgprofessional uit het regionale team van één van de ziekenhuizen. Soms blijkt dat we nog meer informatie nodig hebben om tot een behandelplan te komen. Welke onderzoeken hiervoor nodig zijn, hoort u dan op de polikliniek.

Dichtbij als het kan, verder weg als het nodig is

Het grootste deel van uw behandeling vindt zoveel mogelijk in uw eigen ziekenhuis plaats. Alleen als het nodig is, reist u naar een andere ziekenhuislocatie, bijvoorbeeld als u geopereerd moet worden.
De operaties voor een specifieke tumorsoort worden op een gespecialiseerde ziekenhuislocatie uitgevoerd:

  • Veel voorkomende leveroperaties worden in het UMC Utrecht, St. Antonius ziekenhuis en Meander Medisch Centrum verricht. 
  • Zeer complexe leveroperaties en operaties aan tumoren in de galweg, maag, slokdarm en de gastro intestinale stroma tumoren vinden in het UMC Utrecht plaats. 
  • Operaties voor tumoren aan de alvleesklier (ook neuro-endocriene tumoren) vinden plaats in het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein. De chirurgen van het RAKU-team voor alvleesklier-, lever- en galwegkanker komen uit het UMC Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis en werken als één team samen. 

Krijgt u bestraling, dan vindt deze altijd plaats in het UMC Utrecht. Alle andere behandelingen, zoals chemotherapie, kunnen veelal gewoon in uw eigen ziekenhuis dichtbij plaatsvinden. Uitzondering hierbij zijn gastro intestinale stroma tumoren: voor chemotherapie na operatie of indien operatie niet mogelijk is zal chemotherapie in UMC Utrecht uitgevoerd worden.

Het kan zijn dat de gesprekken op de RAKU-polikliniek enige tijd in beslag nemen. Mocht dit voor u erg vermoeiend zijn, dan vernemen wij dat graag. Wij houden hier dan rekening mee. 

Het kan gebeuren dat u enige tijd moet wachten voor de gesprekken op de RAKU-polikliniek. De reden is dat de artsen pas nét voor de afspraak kunnen vaststellen wie van hen het gesprek met u het beste kan voeren aan de hand van uw behandelplan. Er moet dus op het laatste moment veel georganiseerd worden. Wij adviseren u om een boek, tablet of iets om te ontspannen mee te nemen.

Vast contactpersoon

Tijdens uw ziekteproces heeft u een vaste contactpersoon. Dit is een verpleegkundig specialist of oncologieverpleegkundige die voor u en/of uw naasten klaar staat. Deze persoon is het vaste aanspreekpunt voor vragen en/of advies.

Locatie RAKU-polikliniek

De RAKU-polikliniek bevindt zich in het UMC Utrecht. U kunt zich melden bij de zorgpost op de afdeling B5 West. Volg route B vanaf de hoofdingang. Als u bij de schuifdeuren van route B aankomt, kunt u de lift of trap nemen naar de 5e verdieping. Uit de lift gaat u naar rechts. Neem daarna de linker splitsing. Aan het einde van de gang ziet u de zorgpost aan uw rechterhand.

Het telefoonnummer van de RAKU-poli is 088 - 755 69 01 (van 8.30 - 16.30 uur).

Wat u verder moet weten:

  • We verrichten wetenschappelijk onderzoek om de behandeling van patiënten in uw situatie te verbeteren. Mogelijk wordt aan u gevraagd om deel te nemen aan een dergelijk onderzoek. U bent helemaal vrij in uw keuze om wel of niet mee te doen. Uw keuze heeft op geen enkele manier invloed op uw behandeling. 
  • Uw gegevens worden uitgewisseld tussen de samenwerkende ziekenhuizen. U geeft hiervoor toestemming in uw eigen ziekenhuis. 
  • Uw huisarts en eventuele andere betrokken specialisten worden door het RAKU-team op de hoogte gehouden van uw behandeling.

Adressen

UMC Utrecht 

UMC Utrecht

St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

Logo St. Antonius

St. Antonius Ziekenhuis Utrecht

Logo St. Antonius

Meander Medisch Centrum 

Meander Medisch Centrum

Diakonessenhuis Utrecht

logo_diakonessenhuis

Diakonessenhuis Zeist

logo_diakonessenhuis

Gelderse Vallei 

logo-gelderse-vallei

Rivas Zorggroep 

Rivas Zorggroep Logo

Ziekenhuis Rivierenland Tiel 

Ziekenhuis Rivierenland Tiel logo

Gerelateerde informatie

Code RAKU KAN 04-AD

Terug naar boven