Aandoeningen

Gastro-intestinale stromaceltumoren (GIST)

Een gastro-intestinale stromale tumor (GIST) is een kwaadaardige tumor in het maag-darmstelsel. De tumor ontstaat in het bindweefsel van de spijsverteringsorganen en is een andere soort kanker dan maag- of darmkanker. 

Een GIST ontstaat namelijk uit het bindweefsel dat om deze organen heen zit en niet in de slijmvlieslaag, zoals bij vaker voorkomende tumoren als slokdarm-, maag- en dikkedarmkanker.

Meer over de oorzaak van een GIST

Een GIST ontstaat in het bindweefsel van het maag-darmkanaal, specifiek uit de cellen van Cajal. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de samentrekkende beweging van de maagwand en de darmen, waarmee het voedsel door het spijsverteringsstelsel wordt geduwd. Door een verandering in bepaalde genen in de cellen van Cajal kunnen deze cellen ongeremd groeien, waardoor een GIST kan ontstaan. Een GIST kan overal in het spijsverteringsstelsel voorkomen, maar is komt meest voor in de maag en de dunne darm.

Symptomen

Een GIST geeft in het begin meestal geen symptomen, omdat de tumor in de buik ruimte heeft om te groeien. Daarom duurt het vaak langer voordat een GIST echt duidelijke klachten geeft. Deze klachten ontstaan in het maag-darmstelsel en kunnen bestaan uit:

  • Buikpijn
  • Misselijkheid Braken
  • Diarree
  • Vol gevoel in de buik
  • Knobbel of harde plek in de buik
  • Bloed in de ontlasting: de ontlasting is helderrood of juist pikzwart

Onderzoeken

Heeft u symptomen die kunnen passen bij een GIST, ga dan naar uw huisarts. Zo nodig stuurt de huisarts u door naar het ziekenhuis. Daar onderzoekt een specialist, vaak een maag-darm-leverarts u verder. U kunt een of meer van de volgende onderzoeken krijgen.

MRI

Onderzoek via magnetische technieken

CT-scan

Onderzoek naar afwijkingen aan longweefsel, bloedvaten, organen en botten

Behandelingen

De behandeling van een GIST bestaat meestal uit een operatie en doelgerichte therapie. Bestraling en chemotherapie hebben geen effect op GIST. Het doel van de operatie is om de tumor in het geheel te verwijderen. Voor of na de operatie kunt u doelgerichte therapie krijgen. Dit zijn tabletten die u dagelijks inneemt.

Gerelateerde informatie

Code RAKU MDL 02-A

Terug naar boven