Behandelingen & onderzoeken

Ballon / Powerspiral endoscopie (oraal en anaal)

Een ballon endoscopie of powerspiral endoscopie is een kijkonderzoek van het maag-darmkanaal. Hierbij gebruikt de MDL-arts een speciale scoop - een flexibele slang met camera en ballonnetjes - die verder in het maag-darmkanaal kan komen dan een gewone scoop.

Dit onderzoek wordt vaak gedaan om de oorzaak van bloedverlies uit de darm op te sporen. Met de camera kan de MDL-arts de darm bekijken en eventuele ontstekingen, vernauwingen, poliepen of gezwellen ontdekken.

Vaak worden hapjes weefsel (biopten) weggenomen voor verder onderzoek. De arts kan ook kleine ingrepen verrichten; poliepen kunnen vaak direct verwijderd worden en de arts kan bloedingen stelpen.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Latexallergie

De ballonnetjes die gebruikt worden bij de ballonscoop zijn gemaakt van latex. Heeft u een latexallergie? Laat ons dit dan zo snel mogelijk weten.

Eten en drinken

Eten, drinken en laxeren Uw darmen moeten leeg zijn voor het onderzoek. Hiervoor krijgt u een laxeermiddel voorgeschreven. De instructies hiervoor hebben wij per soort laxeermiddel apart beschreven.

Medicijnen

 • Moet u medicijnen innemen? Doe dit dan niet tijdens het drinken van het laxeermiddel. U kunt uw medicijnen wel 1 uur voor of na het drinken van laxeermiddel innemen.
 • Voor bloedverdunners en ijzertabbletten gelden andere afspraken, deze kunt u hieronder terugvinden.
 • Let op: Sommige medicijnen kunnen het onderzoek belemmeren. Stop uw medicijnen nooit op eigen initiatief! Overleg altijd met uw arts.

Bloedverdunners

Of bloedverdunners gestaakt dienen te worden voorafgaand aan het onderzoek verschilt per patiënt. Uw arts bespreekt met u of u de bloedverdunners enkele dagen voor het onderzoek moet stoppen. Uw arts overlegt daavoor eventueel met de maag-darm-leverarts.

Heeft u geen instructies gehad van uw arts? Neem dan uiterlijk 7 dagen voor het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Meld uw medicijngebruik ook bij de arts die het onderzoek uitvoert.

Bekende bloedverdunnende middelen zijn acenocoumarol (Sintrom®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (o.a. Plavix® en Grepid®), ), rivaroxaban (Xarelto®), dabigratan (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), ticagrelor (o.a. Brilique® en Possia®), dypiridamol (Persantin®), carbasalaatcalcium (Ascal®) en acetylsalicylzuur.

IJzertabletten (Fero-Gradumet® of ferrofumaraat)

Gebruikt u ijzertabletten, dan moet u daar 1 week voor het onderzoek mee stoppen. Deze middelen geven de darm een zwarte kleur, waardoor de foto’s onduidelijk worden. Na het onderzoek kunt u ze weer gebruiken.

Diabetesmedicatie

Als u diabetespatiënt bent, moeten uw medicijnen mogelijk aangepast worden tijdens de voorbereiding van dit onderzoek. Misschien kunt u uw medicijnen later nemen of overslaan. Overleg hierover met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd, met uw internist of met uw huisarts.

Leegmaken van de darmen met Moviprep®.

Om de darm goed te kunnen beoordelen moet de darm schoon en leeg zijn. U heeft hiervoor van uw behandelend arts een recept voor een laxeermiddel gekregen: Moviprep®. Dit middel stimuleert de stoelgang en maakt uw ontlasting dunner. Voor de orale scopie is er een andere voorbereiding met Moviprep® nodig dan voor de anale scopie. u ontvangt een aparte folder over de voorbereiding die voor u van toepassing is.

Let op: Moviprep® kan diarree veroorzaken, maar dit hoeft niet. Het kan ook voorkomen dat u geen laxeerreactie krijgt op het medicijn. Bel dan met onze afdeling Endoscopie, via T 088 320 55 00.

Kleding

 • Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
 • Als uw onderzoek langer duurt, kan het fijn zijn om ook warme sokken mee te nemen.
 • Neem een reservesetje kleding mee.

Menstruatie

Menstruatie is geen probleem bij de scopie.

Anticonceptie

Gebruikt u de anticonceptiepil (de pil) dan kunt u deze gewoon blijven innemen. Echter, houd er rekening mee dat u door de darmreiniging niet meer goed bent beschermd. In principe bent u pas weer goed beschermd nadat u met de volgende strip bent begonnen. Lees de bijsluiter van de eigen anticonceptiepil voor de precieze termijn.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Begeleider en vervoer

Als u bij dit onderzoek een ‘roesje’ heeft gekregen, dan mag u na het onderzoek niet zelf naar huis rijden of anders deelnemen aan het verkeer. Het is daarom noodzakelijk dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na het onderzoek.

Het is altijd prettig als er iemand met u mee komt. Deze begeleider kan in het ziekenhuis op u wachten. Zijn/haar aanwezigheid is belangrijk omdat: het prettiger voor u is als u na uw behandeling een vertrouwd gezicht ziet; hij/zij kan meeluisteren naar de informatie die u na het onderzoek krijgt, zodat u deze thuis nog eens kunt bespreken.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Vooraf

 • 15 minuten voor het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de afdeling Endoscopie.
 • Een verpleegkundige of gastvrouw/heer haalt u op en begeleidt u naar uw bed op de Dagbehandeling.
 • U krijgt een infuus (een dun buisje in een bloedvat), meestal in uw arm. Door dit infuus kan de arts of verpleegkundige u medicijnen geven.
 • U krijgt een operatiejasje aan.

Sedatie (roesje)

Het onderzoek gebeurt onder sedatie ('roesje' of propofol-sedatie). Er is met u afgesproken welke sedatie u krijgt. Meer hierover kunt u lezen op onze webpagina's:

Lees deze informatie goed door.

Het orale onderzoek

 • Wij brengen u in uw bed naar de behandelkamer.
 • We vragen u uw eventuele gebitsprothese uit te doen.
 • U krijgt een drankje dat het schuimen van de maaginhoud tegengaat.
 • Uw keel wordt verdoofd met een spray met bananensmaak. Dit vermindert de braakreflex. De meeste mensen vinden het sprayen van de keel niet prettig, maar het is wel belangrijk.
 • Bij een roesje krijgt u via het infuusnaaldje een slaapmiddel en eventueel een pijnstiller of andere medicatie toegediend.
 • U krijgt een beschermring (bijtring) in uw mond om uw tanden en de endoscoop te beschermen.
 • De scoop wordt via de mond ingebracht.
 • U wordt gevraagd tijdens het inbrengen van de scoop een ‘slikbeweging’ te maken om het doorschuiven van de scoop gemakkelijker te maken. U hoeft niet bang te zijn om te stikken, de scoop laat de luchtpijp vrij.
 • Via de scoop wordt lucht ingeblazen, zodat de arts uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm goed van binnen kan bekijken. Hierdoor kunt u gaan boeren. Dit is niets om u voor te schamen.
 • Tijdens het onderzoek kunt u slijm in uw mond krijgen. De verpleegkundige zal dit slijm, indien nodig, uit uw mond wegzuigen.
 • Ook meten wij tijdens de behandeling met behulp van een knijpertje op uw oor of vinger uw hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed.
 • Zo nodig neemt de arts met de scoop een stukje weefsel weg (biopt) voor microscopisch onderzoek. Dit is niet pijnlijk. Het kan ook voorkomen dat de arts een behandeling uitvoert.
 • Zodra het onderzoek beëindigd is, verwijdert de arts de scoop.

Het anale onderzoek

 • De scoop wordt via uw anus ingebracht.
 • Via de scoop kan er lucht ingeblazen worden, zodat de arts de darm goed kan bekijken.
 • Aan de scoop zitten 1 of 2 ballonnetjes. Door deze ballonetjes beurtelings op te blazen, laat de arts de scoop langzaam 'binnenwandelen'. Zo kan hij/ zij een groot stuk darm bekijken.

Verschillende manieren van onderzoek

Er zijn verschillende manieren van onderzoek:

Single ballon/Dubbel ballon endoscopie

Bij de single/dubbel ballon endoscopie maken we gebruik van een speciale scoop, die met behulp van ballonnetje(s) verder in de darm kan komen dan een gewone scoop.

Powerspiral endoscopie

Bij de power spiral endoscopie maken we gebruik van een speciale scoop die wordt aangedreven door een klein motortje. Ook met deze scoop kan een groot gedeelte van uw darm worden bekeken.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 60 tot 120 minuten.

Na het onderzoek

 • Na afloop van het onderzoek gaat u terug naar de Dagbehandeling waar u nog ongeveer 1 tot 1,5 uur uit kunt slapen.
 • De arts vertelt u op de Dagbehandeling hoe het onderzoek is gegaan.
 • De meeste patiënten gaan daarna naar huis. Houd er rekening mee dat u in verband met de sedatie niet zelf naar huis mag rijden. Laat u door een bekende van u ophalen en thuis brengen. Alleen naar huis gaan met een taxi of openbaar vervoer is ook niet toegestaan.

Nazorg

Uitslag

Na het onderzoek geeft uw behandelend arts zijn voorlopige indruk van het onderzoek. Als er stukjes weefsel bij u zijn weggenomen voor onderzoek, duurt het meestal  10 werkdagen voordat de uitslag bekend is. U krijgt de uitslag bij het volgende bezoek aan de arts die het onderzoek aangevraagd heeft: uw behandelend specialist of huisarts. De uitslag wordt elektronisch naar de aanvragend arts verstuurd.

Risico's en complicaties

Dit onderzoek is in principe een veilig onderzoek. Slechts in zeldzame gevallen ontstaat er een bloeding of een scheurtje (perforatie) in de darm of ontsteking van de alvleesklier. Een opname in het ziekenhuis is dan meestal nodig om deze complicaties goed te behandelen. Een perforatie komt vooral voor als er een vernauwing zit in de darm of als er poliepen verwijderd zijn.

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact met ons op als u last heeft van

 • aanhoudende pijn;
 • zwarte ontlasting;
 • aanhoudend braken.

Contactgegevens

 • Van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur met de afdeling Endoscopie via T 088 320 55 00.
 • ‘s Avonds, ‘s nachts en in het weekend kunt u bellen met uw huisartsenpost of met de Spoedeisende Hulp, via T 088 320 33 00. Ook kunt u bellen met de Receptie van het ziekenhuis, via T 088 320 30 00 en vragen naar de dienstdoende MDL-arts.

Expertise en ervaring

U kunt bij ons terecht voor veelvoorkomende behandelingen, maar ook voor veel complexe ingrepen. Jaarlijks behandelen wij ruim 11.000 patiënten op de poli en voeren wij gemiddeld 15.000 endoscopieën uit. Hiermee is ons MDL-centrum één van de grootste centra in Nederland.

Aandacht en persoonlijke zorg voor de patiënt staat centraal. Samen met u stellen we het best mogelijke behandelplan op. U krijgt altijd een vaste hoofdbehandelaar als aanspreekpunt. Deze behandelaar weet alles over uw behandeltraject en blijft hier nauw bij betrokken. Kanker-, hepatitis- en patiënten met ontstekingsziekten van de darm (IBD) kunnen gedurende het hele traject begeleiding krijgen van een team van vaste verpleegkundigen.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Meer informatie

Website

Gerelateerde informatie

Code
END 27-O