Behandelingen & onderzoeken

Caudale blokkade

Een caudale blokkade is een behandeling bij pijn in bekken, schaamstreek of pijn na een operatie in de lage rug. Bij deze behandeling wordt via een naaldje een ontstekingsremmend middel ingespoten in de caudale ruimte. Dit is de ruimte onderin de wervelkolom, net boven het staartbeen.

Voorbereiding

Antistollingsmiddelen

Gebruikt u bloedverdunnende medicatie zoals carbasalaatcalcium (Ascal®) of acetylsalicylzuur, dan mag u deze doorgebruiken.

Gebruikt u andere bloedverdunnende medicatie, zoals acenocoumarol (Sintrom®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (o.a. Plavix® en Grepid®), ticagrelor (o.a. Brilique® en Possia®), dabigatran (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), rivaroxaban (Xarelto®) of een combinatie van deze medicatie? Bespreek dan vooraf met uw arts hoeveel dagen voor de behandeling u hiermee moet stoppen.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Kleding

Voor deze behandeling vragen wij u om makkelijk zittende kleding aan te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een broek met elastieken band en een loszittend shirt of trui.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Vervoer regelen

Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Dit betekent dat u op de dag van de behandeling niet zelf mag autorijden, fietsen of ander voertuig besturen (u bent niet verzekerd in het verkeer). Regel daarom vooraf dat u door iemand anders naar huis gebracht wordt.

Eten en drinken

U mag van tevoren gewoon eten en drinken, tenzij de arts u iets anders geadviseerd heeft.

Rolstoel

Graag een van de rolstoelen meenemen die bij de hoofdingang staan. Deze kan nodig zijn om u na de behandeling weer naar de auto te brengen.

Vaccinatie

Er moet minimaal 2 weken tussen een vaccinatie en de behandeling zitten. Dit betekent dat u in de 2 weken voor de behandeling geen vaccinatie mag krijgen. Ook mag u pas minimaal 2 weken na de behandeling een vaccinatie krijgen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

De ingreep

De behandeling vindt plaats op een pijnbehandelkamer of operatiekamer. Behandeling op een operatiekamer betekent in dit geval overigens niet dat u geopereerd wordt. U hoeft ook niet onder narcose. U krijgt wel speciale OK-kleding aan op de operatiekamer. De behandeling kan gedaan worden door een anesthesioloog-pijnspecialist, een anesthesioloog in opleiding tot pijnspecialist of door een arts in opleiding tot anesthesioloog.

De behandeling verloopt als volgt:

 • U gaat op uw buik op de behandeltafel liggen.
 • De anesthesioloog ontsmet uw huid en plaatst een naaldje in de caudale ruimte, bij de wervelkolom helemaal onderaan de rug. Dit gebeurt met behulp van röntgen: de arts kan zo zien of het naaldje goed zit.
 • Vervolgens spuit de arts een verdovingsvloeistof en een ontstekingsremmend middel (corticosteroïden) door het naaldje. Corticosteroïden zijn medicijnen die lijken op het bijnierschorshormoon dat het lichaam zelf maakt. Soms wordt ook nog een middel toegediend dat littekenweefsel oplost. Het inspuiten van de medicijnen kan even gevoelig zijn of een drukkend gevoel geven.

Duur behandeling

De behandeling duurt ongeveer 5 minuten. Na afloop gaat u naar de Dagopname. In totaal bent u ongeveer 1 tot 2 uur  in het ziekenhuis.

Nazorg

Risico's en complicaties

Bij iedere behandeling is er een kans op complicaties of bijwerkingen. Na de caudale blokkade kunt u last hebben van:

 • Een doof gevoel in de benen of de schaamstreek, dit verdwijnt na enige uren als de verdoving is uitgewerkt.
 • Tijdelijke krachtsvermindering in de benen en/of voeten.
 • Tijdelijk wat moeite met plassen. Dit komt niet vaak voor.
 • Bloeduitstorting: Deze kan ontstaan als er een bloedvaatje is geraakt bij het prikken en geeft soms wat pijnklachten.
 • Na de behandeling kunt u napijn hebben. Deze pijn kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol). Als dit niet voldoende helpt, neem dan contact op met de anesthesioloog of uw huisarts.
 • Allergische reactie: Een allergische reactie op jodium, contrastvloeistof of medicijnen kan leiden tot jeuk, huiduitslag of kortademigheid en bloeddrukdaling. Wij vragen u daarom het vooraf te melden als u weet dat u allergisch bent voor een van deze middelen. Neem contact op met uw arts als u na de behandeling last krijgt van kortademigheid.

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet meer betrouwbaar. Gebruik daarom een aanvullend anticonceptiemiddel.

Resultaat

Het effect van de behandeling is na 2 tot 3 weken merkbaar. U krijgt na de behandeling een datum voor een vervolgafspraak mee.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Met de meeste pijnbehandelingen heeft het ziekenhuis dan ook ruime ervaring. Voor specifieke behandelingen, zoals baclofentherapie bij spasticiteit en neuromodulatie, hebben wij een (boven)regionale functie. Ook hebben wij een bijzondere expertise op het gebied van pijnbestrijding bij kanker (oncologische pijnbestrijding) en bij onbegrepen buikpijn/bekkenpijn.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft ruime ervaring met het toepassen van meer bijzondere technieken zoals ruggenmergstimulatie, chordotomie, plaatsing van intrathecale morfine- en baclofenpompen en epiduroscopie.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code PP 23-B

Terug naar boven