Behandelingen & onderzoeken

Stellatumblokkade

Een stellatumblokkade is een behandeling bij zenuwpijn in de onderkaak, nek, schouder, borst en/of arm.

Bij een stellatumblokkade verdooft de anesthesioloog een zenuwknoopje (ganglion stellatum) in de hals. Deze zenuwknoop is onderdeel van het onwillekeurige zenuwstelsel. Dit regelt allerlei ‘automatische’ processen in het lichaam, zoals de doorbloeding. De behandeling vindt plaats ter hoogte van de zevende nekwervel in de hals.

Voorbereiding

Antistollingsmiddelen

Gebruikt u bloedverdunnende medicatie zoals carbasalaatcalcium (Ascal®) of acetylsalicylzuur, dan mag u deze doorgebruiken.

Gebruikt u andere bloedverdunnende medicatie, zoals acenocoumarol (Sintrom®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (o.a. Plavix® en Grepid®), ticagrelor (o.a. Brilique® en Possia®), dabigatran (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), rivaroxaban (Xarelto®) of een combinatie van deze medicatie? Bespreek dan vooraf met uw arts hoeveel dagen voor de behandeling u hiermee moet stoppen.

Allergie

Een allergische reactie op jodium, contrastvloeistof of medicijnen kan leiden tot jeuk, huiduitslag of kortademigheid en bloeddrukdaling. Wij vragen u daarom vooraf te melden als u weet dat u allergisch bent voor een van deze middelen. Neem contact op met uw arts als u na de behandeling last krijgt van kortademigheid.

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Eten en drinken

U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken, tenzij de arts u iets anders geadviseerd heeft.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

De stellatumblokkade

 • De behandeling gebeurt op een pijnbehandelkamer of een operatiekamer. Behandeling op een operatiekamer betekent in dit geval overigens niet dat u geopereerd wordt; u hoeft ook niet onder narcose. U krijgt wel speciale OK-kleding aan op de operatiekamer.
 • U neemt plaats op de onderzoekstafel.
 • Een stellatumblokkade kan plaatsvinden met behulp van röntgen of echografie, afhankelijk van uw pijnspecialist. Indien de behandeling onder röntgen plaatsvindt spuit de anesthesioloog-pijnspecialist een kleine hoeveelheid contrastvloeistof in. Dit kan even gevoelig zijn.
 • Vervolgens spuit de arts een verdovende vloeistof in het zenuwknoopje, of verwarmt de naald met behulp van radiofrequente stroom. Warmte heeft invloed op de pijn en zorgt daardoor meestal voor een vermindering van de pijn.

Duur behandeling

De behandeling duurt ongeveer 10 minuten. Daarna gaat u terug naar de wachtkamer of de afdeling. Uw verblijf in het ziekenhuis duurt bij elkaar 3 kwartier tot 2 uur.

Nazorg

Risico's en complicaties

Direct na de behandeling kunt u nog de volgende klachten hebben door de verdoving:

 • wazig zien met het oog aan de behandelde kant;
 • afhangend ooglid;
 • hese stem;
 • moeite met slikken.

Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar uur.

 • Klaplong

Bij deze behandeling bestaat een hele kleine kans dat het longvlies geraakt wordt, waardoor een klaplong kan ontstaan. Hiervoor is dan een aparte behandeling nodig.

 • Napijn

Ook kunt u na de behandeling napijn hebben. Deze pijn kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, paracetamol bijvoorbeeld. Lees voor gebruik altijd eerst de bijsluiter. Helpt dit onvoldoende? Neem dan contact op met uw anesthesioloog of met uw huisarts en vraag om een ander medicijn.

Resultaat

Het resultaat van de behandeling is meestal direct merkbaar: de pijn vermindert. Vaak voelt de arm ook aangenaam warm aan doordat de doorbloeding verbetert. Soms merkt u het effect van de behandeling pas na enkele dagen.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste pijnbehandelcentra van Nederland. Met de meeste pijnbehandelingen heeft het ziekenhuis dan ook ruime ervaring. Voor specifieke behandelingen, zoals baclofentherapie bij spasticiteit en neuromodulatie, hebben wij een (boven)regionale functie. Ook hebben wij een bijzondere expertise op het gebied van pijnbestrijding bij kanker (oncologische pijnbestrijding) en bij onbegrepen buikpijn/bekkenpijn.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft ruime ervaring met het toepassen van meer bijzondere technieken zoals ruggenmergstimulatie, chordotomie, plaatsing van intrathecale morfine- en baclofenpompen en epiduroscopie.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code PP 14-B

Terug naar boven