Behandelingen & onderzoeken Chirurgie

Alvleesklierkanker behandelingen

Bij de behandeling van alvleesklierkanker kijken we naar het stadium van de ziekte, de plaats en grootte van de tumor, de vorm van alvleesklierkanker en uw lichamelijke conditie. Voor goedaardige tumoren is alleen behandeling nodig als de tumor kwaadaardig kan worden. Voor kwaadaardige tumoren is meestal wel behandeling nodig. De behandeling is gericht op genezing (curatief) of het verminderen van lichamelijke klachten (palliatief). 

Een team van artsen van het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) bepaalt samen met u welke behandeling het beste past bij uw situatie. Binnen het RAKU werkt het St. Antonius Ziekenhuis samen met andere ziekenhuizen in de regio om patiënten met zeldzame tumoren in de buik (slokdarm, maag, alvleesklier, lever of galwegen/galblaas) de best mogelijke zorg en een betere genezingskans te bieden.

Meer over alvleesklierkanker behandelingen

De meest voorkomende behandelingen voor alvleesklierkanker zijn chemotherapie, plaatsing van een stent, een operatie om de tumor te verwijderen en bestraling.

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen om de tumor terug te dringen en de groei af te remmen. Vaak is chemotherapie onderdeel van een behandelplan waarin ook een operatie zit. De chemotherapie wordt dan voorafgaand aan een operatie gegeven (‘inductie’, of  ‘neo-adjuvant’) of na afloop van een operatie (‘adjuvant’). Omdat bij alvleesklierkanker vaak geen operatie mogelijk is, wordt chemotherapie ook aangeboden om klachten te verlichten of het leven te verlengen (palliatief).

Plaatsing van een buisje (stent) in de galweg

Als u geelzucht heeft, kan de galafvoer op verschillende manieren weer op gang worden gebracht. Als de verstopping zich ter hoogte van de grote galbuis bevindt, kan de specialist via de endoscoop een endoprothese of stent in de grote galbuis plaatsen. De stent zorgt ervoor dat de galweg niet wordt dichtgedrukt door de tumor. Meestal kan het aanbrengen van de stent gelijktijdig plaatsvinden met het ERCP-onderzoek.

Whipple-operatie

Een Whipple-operatie is bij alvleesklierkanker de enige behandeling die kans geeft op genezing. Het is een zware operatie. Na de operatie verblijft u één of twee dagen op de intensive care of de verkoeverkamer. Zodra het goed gaat, mag u naar de verpleegafdeling. Daar blijft u tot u voldoende bent aangesterkt. Meestal mag u na 10 tot 14 dagen terug naar huis. Binnen het RAKU opereren de chirurgen met hulp van de Da Vinci Xi, een moderne operatierobot die chirurgen helpt om heel precies te werken. Patiënten herstellen hierdoor sneller.

Operatie tegen verstopping van de darm

Een enkele keer komt het voor dat de tumor de twaalfvingerige darm heeft aangetast. Er ontstaat dan een verstopping die met een operatie te verhelpen is. De chirurg maakt een verbinding tussen de maag en het gezonde deel van de dunne darm. Ook is een stent in de twaalfvingerige darm mogelijk.

Bestraling

Met röntgenstraling maken we de kankercellen kapot. Bestraling vindt altijd plaats in het UMC Utrecht.

Vooruitzichten

Alvleesklierkanker geeft slechte vooruitzichten. Van de mensen met alvleesklierkanker is 2% na 5 jaar nog in leven. Genezing is alleen mogelijk als de delen van de pancreas waar de tumor zit geheel worden verwijderd. Het probleem is dat diagnose vaak pas wordt gesteld als de kanker al is uitgezaaid. Uw specialist kijkt graag met u naar uw persoonlijke situatie.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Kankercentrum heeft veel expertise op het gebied van alvleesklierkanker. Wanneer uw huisarts vermoedt dat sprake is van alvleesklierkanker en u naar ons verwijst, komt u bij ons Kankercentrum bij een maag-darm-leverarts (MDL-arts).

Wanneer de alvleesklierkanker behandeld wordt met een operatie, wordt deze gedaan door een ervaren gastro-enterologisch chirurg (GE-chirurg), gespecialiseerd in operaties in de buik en alvleesklierkanker operaties.   

Het St. Antonius Ziekenhuis werkt voor de behandeling van alvleesklierkanker samen met verschillende ziekenhuizen uit de regio in het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU).

Meer informatie

Patiëntenverenigingen

Living With Hope Foundation

Living With Hope Foundation is het centrale landelijke patiëntenplatform voor alle alvleeskliertumoren; pancreascarcinoom, pancreas neuro-endocriene tumoren, pancreascysten en overige zeldzame pancreastumoren.

Naast het lotgenotencontact wil Living With Hope bijdragen aan het vergroten van het inzicht in alvleeskliertumoren, de vroegtijdige opsporing en behandeling ervan, de verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg, kwaliteit van leven en zelfmanagement alsmede de uitbreiding van wetenschappelijk onderzoek naar alvleeskliertumoren of onderzoeksprojecten die in de behoeften voorzien van mensen die direct of indirect getroffen zijn door alvleeskliertumoren.

Websites

Gerelateerde informatie

Code RAKU MDL 61-B

Terug naar boven