Veruit de meeste patiënten hebben na de ingreep veel minder pijn of zelfs helemaal geen pijn meer.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Ziekenhuis is één van de beste chirurgische centra van Nederland. Onze chirurgen zijn trots op de expertise in gecompliceerde chirurgische aandoeningen en zorg, maar ook op het perfectioneren van de zorg die nodig is bij veelvoorkomende, minder complexe aandoeningen. Hierbij kunt u denken aan galstenen (meer dan 600 patiënten per jaar), liesbreuken (meer dan 500 patiënten per jaar), spataderen (meer dan 1200 patiënten per jaar), aambeien en (vet)bulten. We werken met de nieuwste onderzoeks- en behandeltechnieken en passen graag behandelingen toe die minder belastend zijn voor de patiënt. Dankzij een minder belastende ingreep verloopt het herstelproces sneller en komen complicaties minder vaak voor.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.
Oorzaak
Waardoor een kloofje in de anus ontstaat, is (nog) niet precies duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met een verhoogde spanning, een soort kramp van een deel van de kringspier en een daardoor verstoorde bloedvoorziening. Door de pijn en de verhoogde spanning van een deel van de sluitspier houdt de patiënt onbewust de ontlasting op. Dat heeft tot gevolg dat de ontlasting hard wordt. Bij de volgende stoelgang scheurt het kloofje dan weer open. Zo blijft het hardnekkig bestaan.
Behandelmogelijkheden
Meestal reageert een kloofje in de anus goed op eenvoudige maatregelen, zoals:
Ontlasting zacht houden
In de eerste plaats moet u ervoor zorgen dat de ontlasting zacht wordt. Dit doet u door:
- Voldoende plantaardige vezels te eten (zemelen, bruinbrood e.d.).
- Veel water te drinken (1,5 tot 2 liter per dag).
- Naar het toilet gaan zodra u aandrang voelt. Als u de ontlasting lang ophoudt, wordt deze hard. Dat verergert de klachten.
Medicijnen in de vorm van zalfjes en zetpillen
U kunt hierbij denken aan de volgende middelen:
- Een crème die de kringspier ontspant. Deze crème kan als bijwerking hoofdpijn geven. Meestal gaat dit over als u de zalf langer gebruikt.
- Om de stoelgang zacht te houden, kan de arts u medicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld poeders van plantaardige vezels of een drankje.
- Het kan ook helpen om regelmatig een warm bad te nemen. Dit neemt de verhoogde spanning in de sluitspier weg.
Operatie
- Mocht dit niet afdoende zijn, dan kan een kleine operatie helpen.
Meer informatie
Website