Wat is een kijkoperatie?
Bij een kijkoperatie (een laparoscopie) gebruikt de uroloog fijne instrumentjes, die via buisjes door de buikwand naar binnen worden gebracht. Dat betekent dat de patiënt na afloop geen grote operatiewond heeft, maar slechts enkele kleine sneetjes. De uroloog ziet via een speciale camera wat hij of zij doet. Het camerabeeld is driedimensionaal, zodat de uroloog diepte kan zien. Bovendien vergroot de camera de beelden ongeveer 10 x. Daardoor kan de uroloog elk detail van het operatiegebied heel precies bekijken.
Wat is de da Vinci-robot?
De da Vinci-robot opereert niet zelf. Het is een instrument dat door de uroloog wordt bestuurd. De robot zet de bewegingen van de uroloog om in heel kleine, precieze bewegingen. Het gebruik van deze robot heeft veel voordelen:
- de robotarmen zijn zeer wendbaar en kunnen dus overal goed bij;
- de operatie-instrumenten kunnen meer dan 360 graden draaien;
- de robot beweegt zéér nauwkeurig;
- de robot is trillingsvrij.
Dat betekent dat de uroloog heel nauwkeurig en snel kan opereren in een kleine ruimte.

De da Vinci-operatierobot zet de grote bewegingen van de uroloog om in heel fijne, nauwkeurige bewegingen van de instrumentjes.

De uroloog bedient de robotarmen via 'joysticks'.
Voordelen van een kijkoperatie
Dat de uroloog alles zo goed kan zien en zulke nauwkeurige bewegingen kan maken, heeft allerlei voordelen:
- De arts kan nauwkeuriger opereren, waardoor u veel minder bloed verliest en het resultaat beter is.
- U heeft tijdens de ingreep minder narcosemiddelen nodig.
- U herstelt sneller, waardoor u maar enkele dagen in het ziekenhuis hoeft te blijven. Dit komt in het bijzonder door de kleinere wondjes, waardoor u ook minder pijn heeft. Eenmaal thuis zal het herstel in het algemeen ook sneller verlopen.
- Daarnaast zijn de wondjes - en dus ook de littekens - kleiner dan bij een gewone operatie.
Soms ‘open’ operatie nodig
Soms blijkt tijdens de kijkoperatie dat de uroloog de nier of belangrijke bloedvaten niet goed in beeld kan krijgen. Om ervoor te zorgen dat de operatie goed en veilig verloopt, zal de uroloog in dat geval toch een ‘open’ operatie verrichten.
Expertise en ervaring
De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben uitgebreide expertise op het gebied van alle algemene urologische zorgvragen. Vanwege de omvang van de urologische praktijk hebben zij veel ervaring op het gebied van alle mogelijke urologische ziektebeelden.
Daarnaast beschikken zij over de meest moderne apparatuur om tot een goede diagnose te komen en de voor u meest passende behandeling aan te kunnen bieden.
Hoofdbehandelaar
Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.
Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.