Behandelingen & onderzoeken

Prostaatkanker (behandelingen)

Prostaatkanker kent verschillende behandelmogelijkheden. Soms zijn meerdere behandelmogelijkheden mogelijk en moet er een keuze worden gemaakt.

Deze keuze kan worden gemaakt op basis van de beschikbare technische mogelijkheden, de afweging tussen de verschillende bijwerkingen en uw persoonlijke voorkeur.

Meer over behandelmogelijkheden

De uroloog zal met u bespreken welke behandeling het beste aansluit op uw situatie. hieronder zetten we de behandelmogelijkheden die er zijn op een rij.

Actief afwachten (active surveillance)

Als de prostaattumor relatief klein en niet agressief lijkt te zijn, kan u worden geadviseerd (nog) geen behandeling te laten uitvoeren, maar actief af te wachten. Dit wordt active surveillance-beleid genoemd. Bij active surveillance wordt regelmatig de PSA-waarde gecontroleerd, een MRI-scan gemaakt en, indien nodig, nieuwe prostaatbiopten afgenomen en/of een PET-scan gemaakt.

Onder controle blijven

Active surveillance betekent dus niet dat er 'niets' gebeurt, maar dat u onder controle afwacht hoe de ziekte zich verder ontwikkelt. Als het nodig is kan zo tijdig op veranderingen worden gereageerd. Wanneer er toch verslechtering lijkt te ontstaan, zal op een tijdig moment alsnog behandeling worden gegeven. Gemiddeld na 5 jaar zal 1 op de 3 mannen uiteindelijk toch zijn overgestapt van active surveillance op behandeling.

Ervaring

Er is veel ervaring met active surveillance in het St. Antonius Ziekenhuis. Sinds de introductie van nieuwe onderzoekstechnieken bij het opsporen van prostaatkanker kan er ook meer zekerheid worden gegeven over de noodzaak voor behandeling.Als active surveillance geen optie is, zijn er verschillende andere behandelingen mogelijk.
Meer informatie over active surveillance, kunt u lezen in ons nieuwsbericht Afwachten in plaats van direct behandelen bij prostaatkanker.

Radiotherapie (bestraling)

Bestraling is een plaatselijke behandeling om kankercellen te vernietigen, terwijl de gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven. Kankercellen verdragen straling slechter dan gezonde cellen en herstellen zich er minder goed van. Gezonde cellen herstellen zich over het algemeen wel. Bij prostaatkanker worden 2 vormen van radiotherapie toegepast: uitwendige radiotherapie en inwendige radiotherapie (brachytherapie). 

Meer informatie over deze behandeling leest u op onze webpagina Bestraling (radiotherapie) bij prostaatkanker.

Nanoknife-behandeling

Bij een Nanoknife-behandeling, ook wel Irreversibele Elektroporatie (IRE) Therapie genoemd, wordt gebruikgemaakt van stroomstootjes. De arts plaatst enkele naalden waar stroom op staat (elektroden) in het tumorweefsel. Vervolgens wordt een wisselstroom aangelegd tussen ieder naaldenpaar, waarbij meerdere korte stroomstootjes met hoog voltage worden toegediend. De tumorcellen tussen de naalden gaan dan kapot. Indien u in aanmerking komt voor deze therapie kunt u behandeld worden zonder dat omliggend weefsel beschadigd raakt. Bovendien wordt de kans op vervelende bijwerkingen als incontinentie en problemen met de erectie hiermee fors kleiner.

Meer informatie over deze behandeling leest u op onze webpagina Nanoknife bij prostaatkanker.

Operatie met de Da Vinci-robot

Als uit de onderzoeken komt dat de vorm van kanker die u heeft ernstige gevolgen kan hebben, dan is één van de behandelmogelijkheden de prostaat door middel van een operatie te verwijderen. Dit noemt men ook wel een radicale prostatectomie. Dit gebeurt alleen als u geen uitzaaiingen heeft. 

Meer informatie over deze behandeling leest u op onze webpagina Prostaatverwijdering met Da Vinci-robot.

Hormonale behandeling

Doordat prostaatkanker vaak pas laat klachten geeft, is de kanker bij ontdekking mogelijk niet meer beperkt tot de prostaat. Prostaatkanker kan zijn uitgezaaid naar bijvoorbeeld de lymfeklieren of de botten. Als dat het geval is zijn de eerder genoemde behandelingen vaak geen optie meer. Hormonale behandeling is dan de aangewezen therapie. Wanneer de diagnose uitgezaaide prostaatkanker net is gesteld, wordt de standaard hormonale medicatie(meestal in de vorm van injecties) vaak gecombineerd met chemotherapie of met een hormonaal tablet.

Meer informatie over deze behandeling leest u op onze webpagina Hormoontherapie bij prostaatkanker.

Radium-223 behandeling

Patiënten met uitgezaaide prostaatkanker kunnen behandeld worden met radium. Deze behandeling is gericht op uitzaaiingen in de botten. De behandeling met radium vindt plaats bij patiënten met uitgezaaide prostaatkanker wanneer hormoontherapie en/of chemotherapie onvoldoende werkt of wanneer chemotherapie niet gegeven kan worden of niet wenselijk is.

Meer informatie over deze behandeling leest u op onze webpagina Radiumbehandeling botuitzaaiingen van prostaatkanker.

Expertise en ervaring

De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van uro- oncologische zorgvragen. We behandelen in ons ziekenhuis jaarlijks ruim 2.500 patiënten met een verdenking op prostaat-, nier- of blaaskanker. Doordat we zoveel patiënten behandelen zien we veel verschillende ziektebeelden en hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd. Met betrekking tot het aantal operaties per jaar zitten we in deze kankersoorten al jaren in de top 5 van Nederland. 

We doen aan voortdurende kwaliteitsverbetering en zijn steeds op zoek naar de meest optimale behandeling. Ook doen we veel aan onderzoek om steeds beter te kunnen voorspellen wat nodig is en wat resultaten opleveren voor onze patiënten. We investeren in de nieuwste behandelmethoden- en technieken die zo min mogelijk schade aan het lichaam opleveren, zo maken we zoveel mogelijk gebruik van de nieuwste Da Vinci-robot waarmee we laparoscopische ingrepen doen (kijkoperaties in de buikholte).

Wilt u meer weten over onze aandachtsgebieden? Bekijk ook onze pagina Prostaatkankercentrum.

Meer informatie over uw medicijnen

U kunt met vragen over uw medicijnen altijd terecht bij uw arts, apotheker of verpleegkundige.

Betrouwbare aanvullende informatie over medicijnen vindt u op deze websites:

  • Apotheek.nl: voor heldere schriftelijke informatie.
  • Kijksluiter.nl: voor duidelijke animatiefilmpjes over veelgebruikte medicijnen. Na het invullen van enkele gegevens ontvangt u een inlogcode. 

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons s.v.p. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer tips over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Film over prostaatkankerzorg in het St. Antonius

Collage van stills van de film over prostaatkankerzorg

 

De film 'Prostaatkankerzorg in het St. Antonius Ziekenhuis' laat de 4 fases zien die u als patiënt doorloopt bij (verdenking van) prostaatkanker: verwijzing, onderzoek & diagnose, behandeling en nazorg. Het geeft een goed beeld van waar u als patiënt (mogelijk) mee te maken krijgt gedurende het hele zorgproces rondom prostaatkanker. De film is in zijn geheel te bekijken, maar u kunt ook iedere fase afzonderlijk bekijken via het keuzemenu dat u in de film ziet.

Bekijk hier de film 'Prostaatkankerzorg in het St. Antonius Ziekenhuis'

Filmpje over prostaatkankeroperatie

Samenwerkende ziekenhuizen Midden-Nederland

In de regio Midden-Nederland wordt tussen de ziekenhuizen onderling nauw samengewerkt om de kwaliteit van de zorg voor mannen met (verdenking op) prostaatkanker zo optimaal mogelijk te maken.

Meer over deze samenwerkingen

Websites

Gerelateerde informatie

Code URO KAN 73-B

Terug naar boven