Expertise en ervaring
Onze neurologen behandelen per jaar ongeveer 15.000 nieuwe patiënten. Zij hebben daardoor ruime ervaring met vele soorten neurologische aandoeningen, onderzoeken en behandelingen. Bijzondere expertise is er op het gebied van beroertes (CVA), hoofdpijn, kinderneurologie, MS (multiple sclerose), neurofibromatose type 1 (NF1), slaapklachten en de Ziekte van Parkinson.
Wat is ulnaris neuropathie?
De elleboogzenuw geleidt de prikkels die de handspieren in werking zetten, met name de spieren die zorgen voor het spreiden en sluiten van de hand. Ook zorgt deze zenuw voor het gevoel in de ringvinger en de pink. Beschadiging van de zenuw kan leiden tot ulnaris neuropathie.

Klachten
De klachten bij ulnaris neuropathie kunnen bestaan uit:
- Een pijnlijk tintelend gevoel in de pink en een deel van de ringvinger. De tintelingen treden voortdurend op en kunnen erger worden door het bewegen van de elleboog. Meestal treden deze klachten op in één arm, maar sommige mensen hebben last van beide armen.
- Gevoelsvermindering in pink en ringvinger.
- Krachtverlies van de hand; hierbij kan de hand dun en knokig worden (atrofie) en kunnen er sleuven tussen de middenhandsbeentjes ontstaan. Wanneer dat gebeurt, nemen de pijnklachten en tintelingen vaak af in dit geval een teken dat de aandoening erger wordt.
- In het meest ernstige geval ontstaat een zogenoemde klauwhand: daarbij verandert de stand van de vingers door krachtverlies van de kleine handspieren.
- Een combinatie van deze klachten is ook mogelijk.
Diagnose
De arts stelt de diagnose op basis van de klachten die de patient heeft. Ook wordt meestal een elektrisch spieronderzoek (EMG) gedaan en - bij het vermoeden van een botafwijking- een rontgenfoto gemaakt van de elleboog.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.