Door deze opening wordt een klein plastic buisje (tracheacanule) in de luchtpijp geschoven. Zo ontstaat een kunstmatige verbinding tussen de luchtpijp en buitenlucht: het tracheostoma. De tracheacanule is een alternatief voor een tube (spreek uit ‘tjoeb’). Een tube is een buisje dat doorloopt tot in de luchtpijp door de mond.
Voor- en nadelen tracheacanule
De voordelen van een tracheacanule ten opzichte van een tube zijn:
- Minder irritaties. Een tube door de mond veroorzaakt irritatie in de mond en keel.
- Er zijn betere mogelijkheden voor mondhyiëne.
- U kunt makkelijker slijm ophoesten door de verkorte ademweg.
- In de fase van ontwenning van de ademhalingsmachine (weanen, spreek uit ‘wienen’) bestaat de mogelijkheid tot het geven van een spreekcanule. Met deze canule is deels ademen via de normale ademweg mogelijk. Hierdoor kunt u ook praten. De logopedist komt hiervoor ook bij u langs.
- U mag eten en drinken wanneer u goed wakker bent en kunt slikken. Dit is alleen toegestaan als uw toestand dat toelaat. Bij een tube is dit niet mogelijk. De tube loopt namelijk tussen de stembanden door en kan deze bij slikbewegingen beschadigen. De tracheacanule ligt onder de stembanden. Beschadiging van de stembanden door slikbewegingen is daardoor onmogelijk.
De nadelen van een tracheacanule ten opzichte van een tube zijn:
- De eerste dagen kan een tracheacanule irriteren of pijnlijk aanvoelen in de hals.
- Direct na de ingreep kan er wat bloed meekomen bij het ophoesten. Dit komt vaak voor. U hoeft zich geen zorgen hierover te maken.
- Er blijft een (klein) litteken in de hals achter.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.