Aandoeningen

Spataderen (varices)

Spataderen zijn aderen in het been die niet goed meer werken en klachten kunnen geven. In de aderen van de benen zitten klepjes die ervoor zorgen dat het bloed vanuit de benen naar het hart terug kan stromen. Spataderen ontstaan als deze klepjes in de ader niet meer goed functioneren. 

Iedereen kan spataderen krijgen maar sommige mensen hebben er meer aanleg voor dan anderen. Spataderen komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen, omdat het steunweefsel rond de aderen bij vrouwen minder stevig is. Zwangerschapshormonen, langdurig stilstaan en/of in het verleden een trombosebeen gehad hebben, kunnen zorgen voor een verhoogde kans op de ontwikkeling van spataderen.

Na verwijzing door uw huisarts kunt u bij ons Spatadercentrum terecht om de oorzaken en ernst van uw klachten vast te stellen en deze te behandelen. Bij de meeste behandelingen kunt u dezelfde dag weer naar huis.

Symptomen

Spataderen kunnen verschillende klachten geven:

  • Vaak zijn de aderen zichtbaar op de benen. Veel mensen vinden dat niet mooi.
  • Spataderen kunnen ook lichamelijke klachten geven. Mensen ervaren dan een moe, zwaar gevoel, jeuk en/of nachtelijke krampen en dikke enkels.
  • Ook kunnen er huidafwijkingen ontstaan zoals een bruine verkleuring, eczeem of zelfs een wond die niet meer wil genezen. Deze huidafwijkingen bevinden zich meestal aan de binnenkant van het onderbeen, met name bij de enkel.

Het is overigens niet zo dat meer zichtbare spataderen ook altijd meer klachten geven.

Onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Om te beoordelen of uw klachten veroorzaakt worden door spataderen verricht de arts een lichamelijk onderzoek. De arts onderzoekt u terwijl u een ontspannen, staande houding aanneemt. De arts let op verschijnselen die duiden op het niet goed functioneren van de aderen en op huidafwijkingen.

Duplexonderzoek

Ook verricht de arts een duplexonderzoek. Dit is een onderzoek met behulp van ultrageluidgolven, waarmee de arts informatie krijgt over de doorgankelijkheid van de aderen, de bloedstroomrichting en de functie van de kleppen.

Spataderen worden vanuit medisch oogpunt behandeld als er sprake is van één of meer van de eerder genoemde symptomen. De behandeling is bij het St. Antonius Ziekenhuis voor iedere patiënt maatwerk.

Behandelingen

Meestal kan op dezelfde dag van het duplexonderzoek de uitslag door de arts met u besproken worden. De arts bepaalt samen met u welke behandeling in uw situatie de beste kans op resultaat geeft. Voor kleine spataderen kunnen minder ingrijpende technieken worden gekozen dan voor grote spataderen. Meestal worden eerst de grote spataderen boven in het been behandeld, daarna pas de kleinere.

Een behandeling is geen garantie dat alle klachten daarna definitief verdwenen zijn. Ook kan een behandeling niet altijd voorkomen dat er nieuwe spataderen ontstaan.

De verschillende behandelingen voor spataderen in het St. Antonius Spatadercentrum zijn:

Expertise en ervaring

In het St. Antonius Spatadercentrum zijn alle spataderbehandelingen mogelijk. In het centrum werken onze dermatologen, vaatchirurgen en physician assistants samen om patiënten de beste spataderbehandeling te geven. Zij hebben zich allemaal gespecialiseerd in spataderzorg.

Voor onze spataderzorg ontvingen we het Spataderkeurmerk van de Hart- en Vaatgroep. Dat betekent dat onze zorg voldoet aan de kwaliteitscriteria die vastgesteld zijn door de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie en de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Over het ontstaan van spataderen

Spataderen ontstaan als de kleppen in de beenaderen niet goed meer werken. 

Slagaderen en aderen

Slagaderen zijn bloedvaten die bloed van het hart naar de weefsels in het lichaam
vervoeren. Aderen zijn bloedvaten die het bloed van de weefsels terug naar het hart transporteren.

Dijbeenader en kuitbeenader

Elk been heeft een oppervlakkig en een diep aderstelsel. Het oppervlakkige aderstelsel bestaat uit de dijbeenader en de kuitbeenader. De dijbeenader loopt vanaf de binnenkant van de enkel naar de lies en heeft daar een verbinding met de diepe ader. De kuitbeenader loopt aan de achterzijde van het onderbeen van de enkel naar de knieholte en is daar ook verbonden met de diepe ader.

Klepjes

In de aderen van de benen zitten klepjes die ervoor zorgen dat het bloed goed vanuit de benen naar het hart terug kan stromen. Het bloed moet immers van beneden (uw benen) naar boven (uw hart) worden gepompt en deze klepjes voorkomen dat het bloed door de zwaartekracht weer terugstroomt.

Spatader

Een spatader ontstaat als de klepjes niet meer helemaal goed sluiten. Een deel van het bloed blijft dan in de ader staan waardoor de wand wijd en slap wordt. De spatader is meestal duidelijk zichtbaar, maar kan ook alleen een zwaar en moe gevoel in de benen veroorzaken.

Meer informatie

Websites

Op deze websites vindt u meer informatie over spataders en mogelijke behandelingen.

Gerelateerde informatie

Code FLEB 03-A

Terug naar boven