Behandelingen en onderzoeken Orthopedie

Kijkoperatie in het enkelgewricht (artroscopie)

Artroscopie betekent: in het gewricht kijken. Met dit onderzoek kan ontdekt worden waar gewrichtsklachten in de enkel vandaan komen.

Gewrichtsklachten kunnen het gevolg zijn van gescheurd kraakbeen, gescheurde banden, gebroken bot, losse bot en/of kraakbeenstukjes, slijtage van het gewricht, ontsteking van het gewricht of een combinatie hiervan. Er zijn nog meer oorzaken te noemen, maar we beschrijven hier alleen de oorzaken die door een kijkoperatie te achterhalen zijn.

Op grond van uw persoonlijke situatie, het lichamelijk onderzoek en aanvullende onderzoeken, zoals röntgenfoto’s, MRI-scan of CT-scan, kan het vermoeden ontstaan dat uw gewricht beschadigd is door een van bovengenoemde oorzaken. Dan kan uw arts samen met u beslissen of een kijkoperatie nodig is.  

Meer over wat is een gewricht?

Een gewricht is een beweeglijke verbinding tussen twee botstukken. De botstukken, die in een gewricht tegenover elkaar bewegen, zijn bekleed met kraakbeen. Dit kraakbeen is veerkrachtig weefsel en zorgt er samen met het gewrichtsvocht voor dat de botstukken makkelijk over elkaar kunnen glijden.

Een gewricht wordt omgeven door een gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel en eventueel de tussenschijven van bindweefsel zijn aan de binnenkant bekleed met gewrichtsslijmvlies (synovia). Dit maakt vocht aan waarin voedingsstoffen zitten voor het kraakbeen. Ook dient het als smeermiddel voor het gewricht.

De steun van banden, pezen en spieren zorgen voor stabiliteit van het gewricht. Het is belangrijk dat de spieren goed ontwikkeld zijn. Zij kunnen schokken opvangen. Bovendien zijn spieren nodig voor de bewegingen van een gewricht.

Voorbereiding

Voor de operatie

Meestal kan de artroscopie in dagbehandeling worden uitgevoerd. Bij sommige artroscopische operaties is een kortdurende opname nodig. Uw arts bespreekt met u wat voor u mogelijk is. De anesthesist (verdovingsarts) overlegt met u of de operatie onder algehele verdoving of via een ruggenprik kan plaatsvinden.

Voorbereiding op uw dagbehandeling (met operatie)

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Op onze webpagina Dagbehandeling in het St. Antonius Ziekenhuis leest u hoe zich op uw dagbehandeling voorbereidt en krijgt u informatie over de gang van zaken in ons ziekenhuis.

Medicatie

Bij de kijkoperatie in de enkel krijgt u rond de operatie een injectie met fraxiparine om trombose (stolsels in het bloed) tegen te gaan. Eventueel krijgt u voor de operatie een zetpil paracetamol tegen de pijn na de operatie.

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

  • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

  • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk. Koffie zonder melk is ook toegestaan.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Geef het altijd aan ons door als u overgevoelig of allergisch bent voor jodium, contrastvloeistof, bepaalde medicijnen, pleisters, rubber, latex of andere stoffen. 

Zwangerschap

Bent u (mogelijk) zwanger? Laat dit dan zo snel mogelijk aan ons weten.

Vooraf krukken in huis halen

Als u een kijkoperatie in uw enkel ondergaat, is het verstandig om voor de ingreep alvast krukken in huis te halen. U kunt hiervoor terecht bij een thuiszorginstelling bij u in de buurt.

Vervoer regelen

Na deze behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Bijvoorbeeld omdat u narcose, een ruggenprik of sedatie heeft gehad, medicijnen heeft gekregen, of omdat u daar lichamelijk nog niet toe in staat bent. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na de behandeling.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Verdoving (anesthesie)

Bij een operatie kunt u plaatselijk of geheel verdoofd (narcose) worden. Uw arts bespreekt met u welke vorm van verdoving in uw situatie het meest geschikt is.

Informatie over de verschillende soorten verdovingen en de gang van zaken leest u op onze webpagina Onder anesthesie.

Dag van de kijkoperatie

Na de verdoving brengt de arts een dun kijkertje (de artroscoop) via een sneetje (enkele millimeters) aan de voorkant in de enkel. In de atroscoop zitten een cameraatje en een lichtkabel. De kijker wordt aangesloten op een videocamera, die weer verbonden is met een beeldscherm. De kijker wordt ook aangesloten op een lichtkabel, waardoor de binnenkant van het gewricht goed verlicht wordt.

Via een aparte aan- en afvoeropening wordt het gewricht voortdurend gespoeld met een zoutwateroplossing. Dit vocht zorgt ervoor dat er meer ruimte in het gewricht komt en het gewricht continu gespoeld kan worden.

Tijdens de operatie kunnen diverse instrumenten in het gewricht worden gebracht om de ingreep uit te voeren. Om een helder beeld te kunnen houden tijdens de kijkoperatie, wordt de operatie vaak ‘onder bloedleegte’ uitgevoerd (in een bloedleeg gebied). Het bloed wordt uit het operatiegebied weggestreken en met een opgepompte bloeddrukband wordt het gebied ‘bloedleeg’ gehouden.

Nazorg

Na de operatie

Na de operatie vertelt de arts u wat er bij de artroscopie is gezien en wat er is gedaan. Ook geeft de arts instructies over de nabehandeling van het gewricht, zoals welke oefeningen goed zijn en welke bewegingen u beter kunt vermijden.

Ontslag

Als het nodig is, krijgt u fysiotherapie, maar vaak is zelf oefenen voldoende. Na een eenvoudige artroscopische ingreep kan ontslag naar huis meestal dezelfde dag plaatsvinden. In een aantal gevallen volgt nog een overnachting, bijvoorbeeld als de anesthesist dit nodig vindt.

Weer thuis

Drukverband

Na de operatie heeft u een drukverband om de geopereerde enkel zitten. Deze mag de eerste 48 uur na de operatie niet verwijderd worden. Daarna mag u deze er zelf thuis af halen. U kunt dan zelf pleisters over de insteekgaatjes plakken.

Douchen

Douchen moet u uitstellen tot de wondjes gesloten zijn (meestal na 5 dagen) wegens infectiegevaar. Als er hechtpleisters zijn aangebracht na de operatie mag u deze zelf, na 1 week, verwijderen. Het belasten van de enkel is afhankelijk van wat de arts met u heeft afgesproken.

Pijnstilling

Pijnstillers zijn soms nodig. Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol is vaak voldoende. Houd u aan de dosering die in de bijsluiter vermeld staat (maximaal 4 x per dag 1.000mg).

Controle

Het verwijderen van de hechtingen vindt 2 weken na de ingreep plaats tijdens een poliklinische controle. 

Ongeveer 6 weken na de ingreep vindt de controle bij de arts plaats. Na genezing zijn de huidwondjes vaak nog dik. Dit komt doordat het onderliggende kapsel ook geopend is en ongeveer 3 tot 4 weken nodig heeft om te genezen.

Mogelijke complicaties

Bij elke ingreep is er een kans op complicaties. Zo zijn er ook bij deze kijkoperatie de normale risico’s. Het gebeurt zelden dat iemand na een artroscopische operatie één van onderstaande complicaties krijgt:

  • Trombose
  • Longontsteking
  • Nabloedingen
  • Wondinfectie

Andere complicaties kunnen zijn:

  • Na de operatie blijft het gewricht soms nog een paar weken dik. Het gewrichtsslijmvlies is dan geïrriteerd. Misschien is dan extra behandeling nodig van de fysiotherapeut of kunnen medicijnen worden voorgeschreven.
  • Een infectie is een vervelende complicatie, omdat de ontsteking het gewricht kan beschadigen en er vaak weer een operatie nodig is. Het gewricht wordt dan gespoeld. 
  • Omdat er bij de artroscopie sneetjes in de huid worden gemaakt, is het mogelijk dat er een huidzenuw beschadigt. De huid eromheen kan een beetje verdoofd voelen of is juist extra gevoelig. De ervaring leert dat deze klachten meestal in de loop van de tijd verdwijnen of geen last meer geven.
  • De bloeddrukband, die vaak gebruikt wordt om de operatie 'onder bloedleegte' te kunnen doen, geeft soms klachten na de operatie. Bijvoorbeeld een gevoel van kneuzing van de weefsels onder deze strakke band, maar er kan ook een huidzenuw bekneld zijn geraakt. Ook deze klachten verdwijnen na verloop van tijd.
  • Een andere mogelijke complicatie bij een kijkoperatie van de enkel is een trombosebeen (een bloedstolsel in een bloedvat). Om dit te voorkomen, krijgt u rond de operatie al een injectie met fraxiparine.

In de volgende gevallen dient u met de behandelend arts contact op te nemen:

  • als de hele enkel dik wordt en/of meer pijn gaat doen;
  • als u niet meer op het been kunt staan, terwijl dit van tevoren goed mogelijk was;
  • als de hele enkel rood ziet en warm aanvoelt en u koorts krijgt.
  • wanneer uw onderbeen/kuit dik, gespannen, pijnlijk en glanzend is, en u niet meer goed op het been kan staan.

Contact opnemen

Heeft u na ontslag dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Tot 24 uur na ontslag

  • Tijdens kantooruren met de poli Orthopedie, T 088 320 23 00.
  • Buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp, T 088 320 33 00.

Na 24 uur

  • Tijdens kantooruren met de poli Orthopedie, T 088 320 23 00.
  • Buiten kantooruren met de huisartsenpost in uw regio.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code ORT 68-B

Terug naar boven