Behandelingen & onderzoeken

Kromstand penis (operatie)

Tijdens de operatie van de kromstand van de penis wordt de penis 'rechtgetrokken'.

Kromstand van de penis in stijve toestand wordt ook wel ziekte van Peyronie genoemd. Deze kromstand kan alle kanten op zijn. Deze aandoening kan veroorzaakt worden door een ontsteking of kan aangeboren zijn. De erectie kan pijnlijk zijn. De kromstand van de penis kan problemen geven bij het hebben van seks. Ook kan het pijn geven bij de partner. Er zijn diverse behandelmogelijkheden, waaronder een operatieve correctie van de kromstand (Cavernoplicatie).

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Vastleggen kromstand penis

Om de juiste behandeling te kunnen kiezen vraagt de uroloog u een foto te maken van de kromstand in erectie. Dit kunt u het beste doen door de stijve penis van bovenaf, van de zijkant en van voren vast te leggen op een (digitale) foto. U kunt daarbij eventueel een spiegel gebruiken of uw partner de foto’s te laten maken. U kunt deze foto’s al bij het eerste bezoek aan de uroloog meenemen.

Behandeling

Peyronieoperatie (cavernoplicatie)

Bij de chirurgische ingreep (onder narcose of ruggenprik) wordt de penis kunstmatig in erectie gebracht. De uroloog plaatst dan aan de overliggende zijde in het andere zwellichaam enkele onoplosbare hechtingen. Hiermee wordt de penis ‘rechtgetrokken’. De uroloog gebruikt hiervoor onoplosbare hechtingen. Deze hechtingen kunnen voelbaar blijven door de huid heen. Na de operatie is de penis altijd korter in erectie dan voor de operatie. Deze ingreep wordt een cavernoplicatie genoemd.

Bij deze operatie wordt vrijwel altijd een besnijdenis uitgevoerd, om mogelijke infectie te voorkomen en eventueel teveel aan huid weg te halen door het korter worden van de penis.

Procedure rondom opname

Preoperatieve screening
Voordat u opgenomen wordt, bekijkt de Voorbereiding Opname of, op basis van uw leeftijd, conditie en eventuele andere bekendheid bij specialisten, er nog extra onderzoek bij u moet worden verricht. Ook vult u een vragenlijst in voor de anesthesiologie (= verdoving).

Wachtlijst
Voor deze opname wordt u op een wachtlijst geplaatst. Zodra u aan de beurt bent wordt u gebeld door een medewerker van de Voorbereiding Opname, zij vertelt u wanneer u aan de beurt bent.

Niet scheren
In verband met het risico op infecties adviseren we u om minimaal een week voor de operatie zelf niet meer te scheren of op andere wijze te ontharen in het operatiegebied. Het inkorten van het schaamhaar met een schaar heeft de voorkeur, zodat er geen lange of losse haren in de wond komen.

Nuchter zijn
U mag vanaf 24.00 uur de dag voor de operatie niet meer eten en drinken.

De opname
U wordt op de dag van de operatie opgenomen. U krijgt operatiekleding aan en wordt door de verpleegkundige naar de operatieafdeling gebracht.

De operatie
U krijgt daar een infuus ingebracht en wordt de verdoving gegeven. De operatie duurt ongeveer anderhalf uur.

Na de operatie
Na de operatie plaatst de arts een verblijfskatheter via de plasbuis en krijgt u een strak drukverband voor enkele uren. Daarna krijgt u een lichtdrukkend verband.

Dagopname of overnachting
Soms kan de ingreep in dagopname, soms is een overnachting nodig. De uitgebreidheid van de ingreep en eventuele bijkomende aandoeningen van uw lichaam, of het gebruik van bloedverdunners, kunnen ervoor zorgen dat een overnachting gewenst is. De uroloog bespreekt voorafgaand aan de opname of de ingreep in dagopname kan of niet.

Controleafspraak
U krijgt ook een afspraak mee voor een poliklinische controle circa 3 maanden na de ingreep.

Complicaties

Bij iedere operatieve ingreep bestaat de kans op complicaties. Een mogelijke complicatie is een afstervende voorhuid wanneer er een voorhuidsparende ingreep is verricht. Mocht dit voorkomen dan volgt een spoedbesnijdenis.

Minder ernstige complicaties zijn een forse bloeduitstorting (dit is bijna nooit een reden voor een nieuwe ingreep) en een infectie. Bij een infectie krijgt u een antibioticumkuur.

Soms voelen mannen bij een erectie de knoopjes die bij de operatie geplaatst zijn. In zeldzame gevallen moet één of meer van de knoopjes verwijderd worden om de klachten te verhelpen. Hierdoor kan de kromstand wel terugkomen.

Contact opnemen met het ziekenhuis

De Verpleegkundig Specialist en de Uroloog hebben de nadelen en de risico's van de operatie met u besproken tijdens uw bezoek aan het ziekenhuis.

Wij adviseren u contact met ons op te nemen als u:

  • Meerdere dagen achter elkaar een temperatuur blijft houden van 38,0 graden,
  • Als een temperatuur meet van 38,5 graden of hoger,
  • De wond meer vocht gaat produceren dan voorheen,
  • Er tekenen zijn van infectie zoals toename van de pijn, roodheid of zwelling van de huid.

Wanneer zich thuis complicaties voordoen, kunt u contact opnemen met uw behandelend uroloog of via de verpleegkundige van de polikliniek urologie. Na kantoortijden kunt u contact opnemen met uw huisarts, hij kan u doorverwijzen naar de SEH.

Nazorg

De hechtingen in de huid rondom de eikel lossen vanzelf op. U kunt gewoon douchen. Baden en zwemmen kan pas als de hechtingen opgelost zijn, na ongeveer 2-3 weken.

Pijn na de operatie
De eerste weken na de operatie zijn vooral de nachtelijke erecties vaak pijnlijk. Er zijn helaas geen medicijnen op de erecties tegen te gaan. U kunt wel 1000 mg paracetamol gebruiken tegen de pijn. Deze kunt u samen met de voorgeschreven pijnstillers innemen. Wij adviseren u de eerste 6 weken geen seks te hebben.

Expertise en ervaring

Veel ervaring

Per jaar worden ongeveer 15-25 patiënten geopereerd door dr. J.H.H. Beck, waardoor er veel ervaring is met deze operatietechniek. De verwachting is dat dit aantal zal oplopen, omdat patiënten bereidt zijn verder te reizen voor een operatie die in de eigen omgeving niet vaak wordt verricht. De meeste urologen in Nederland verrichten deze operatie slechts 1 à 2 maal per jaar.

St. Antonius Mannenzorg

Binnen St. Antonius Mannenzorg is ruime ervaring in de behandeling van de ziekte van Peyronie en de aangeboren kromstand. Wekelijks worden meerdere patiënten op de polikliniek gezien voor deze aandoening. In het St. Antonius Ziekenhuis komt u terecht bij een team dat gespecialiseerd is in mannenzorg (Andrologie).

De gespecialiseerde uroloog, dr. J.J. H. Beck en verpleegkundig specialist (i.o.) Mw. Jeannette Verkerk-Geelhoed, hebben meerdere jaren ervaring in de diagnostisering en behandeling van de ziekte van Peyronie.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons s.v.p. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer tips over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer

Meer informatie

Heeft u nog vragen na het lezen van de informatie? Bel dan gerust de poli Urologie.


 

Code
URO 77-B