Medicijnen na een beroerte of TIA
Contact
Na een beroerte (CVA) of een TIA (een korte voorbijgaande beroerte), worden vaak bloedverdunners voorgeschreven om de kans op herhaling van een beroerte te verkleinen.
Bloedverdunners zorgen ervoor dat er minder snel stolsels in het bloed ontstaan. Het zorgt er dus voor dat het bloed ‘dun’ genoeg blijft. Zo is de kans kleiner dat er weer een bloedvat verstopt raakt en er een nieuwe beroerte ontstaat.
Op deze pagina snel naar
Meer over medicijnen na een beroerte of TIA
Op de website www.apotheek.nl staat meer informatie over medicatie bij een beroerte.
Kijksluiter is een bibliotheek met animatievideo's. In deze video’s wordt de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een geneesmiddel in begrijpelijke taal uitgelegd. Patiënten kunnen zelf hun medicijn opzoeken. Kijksluiter is beschikbaar in verschillende talen: Nederlands (inclusief ondertiteling voor doven en slechthorenden), Engels, Turks en Arabisch.
Lees meer over medicijnen voor u
Hieronder vindt u een overzicht van medicijnen die voor u belangrijk zijn:
Antistollingsmedicatie
- Clopidogrel gebruikt u levenslang
- Carbasalaatcalcium gebruikt u 21 dagen
Medicatie bij een TIA of herseninfarct met hartritmestoornissen
- Rivaroxaban (Xarelto): dosering in overleg met uw neuroloog en cardioloog.
- Acenocoumarol (Sintrom): dosering in overleg met de Trombosedienst.
Manieren om uw cholesterol te verlagen
Wanneer u een te hoog cholesterol heeft kan dit zorgen voor vernauwing van de vaten. Hierdoor is er een verhoogde kans op een beroerte. Een hoog cholesterol kan verholpen worden door uw levensstijl te veranderen zoals:
- Stoppen met roken
- Gezonder eten
- Meer bewegen
- Geen alcohol te drinken
- Waar nodig af te vallen
- Stress verminderen
Een hoog cholesterol kan ook door medicatie verholpen worden. LDL-cholesterol noemen ze ook wel 'slecht cholesterol'. Bij een hoog LDL-cholesterol is er meer kans op vernauwingen in de slagaders. Medicijnen om de hoeveelheid LDL-cholesterol in uw bloed te verlagen zijn:
- Simvastatine (innemen voor de nacht)
- Atorvastatine
- Rosuvastatine
Meer informatie over welke medicijnen gebruikt worden bij een beroerte
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals, longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.
Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD-expertisecentrum en het ROW-expertisecentrum.