Aandoeningen Orthopedie

Gescheurde bicepspees bij de elleboog

Een gescheurde bicepspees bij de elleboog (distaal) komt relatief weinig voor. In de meeste gevallen scheurt de bicepspees ter hoogte van het schoudergewricht (proximaal). De biceps is een grote spier aan de voorzijde van de bovenarm en heeft een aanhechting op de onderarm. De biceps zorgt er zo voor dat de elleboog kan buigen. Daarnaast zorgt het ook voor het open draaien  van de onderarm. Als de pees bij de aanhechting op de onderarm (distaal) volledig afscheurt, geeft dat bij actieve mensen vaak klachten in het dagelijks leven.

Meer over gescheurde bicepspees bij de elleboog

Oorzaken en risico's

Een gescheurde bicepspees bij de elleboog zien we vooral bij mannen tussen de 40 en 60 jaar die relatief zwaar werk verrichten. Meestal is er een trauma, waarbij plotseling iets zwaars moet worden getild. Er zijn aanwijzingen dat mensen die roken of steroïden gebruiken meer kans hebben op het afscheuren van de distale bicepspees. Daarnaast lijkt het vaker voor te komen bij mensen met overgewicht.

Bij jongere mannen is er meestal een volledige scheur veroorzaakt door een trauma. Een tweede variant komt vooral voor bij mensen op hogere leeftijd en betreft een gedeeltelijke scheur door slijtage.

Symptomen

Tijdens het ontstaan van het trauma voelt men vaak een knap bij de elleboog. Later ontstaat een grote bloeduitstorting en kan een opgerolde spierbal te zien zijn. Dit noemen we ook wel het 'popeye sign', naar de gelijknamige tekenfilmfiguur.

Als de scheur wat langer bestaat, kan het pijnklachten blijven geven. Ook kan de beweeglijkheid van de elleboog verminderd zijn en is vaak sprake van minder kracht bij het buigen van de elleboog en het opendraaien van de onderarm. Het buigen kan gedeeltelijk worden overgenomen door andere spieren, voor het opendraaien van de onderarm geldt dit in zeer beperkte mate.

Onderzoeken

De diagnose kan vaak worden gesteld door lichamelijk onderzoek, gedaan door de arts. Zo nodig kan de diagnose bevestigd worden met een echografie of MRI-scan van de elleboog. Vaak wordt een röntgenfoto van de elleboog gemaakt om zeker te weten dat er niet vreemds is met het gewricht.

MRI

Onderzoek via magnetische technieken

Behandelingen

Een conservatieve behandeling bestaat uit het bewegen van de elleboog op geleide van de pijn en eventueel fysiotherapie. Deze behandeling wordt over het algemeen aangeraden bij oudere patiënten die weinig eisen stellen aan het functioneren van de elleboog.

Bij jongere patiënten, die de arm veel gebruiken in het dagelijks leven, wordt over het algemeen een operatie aangeraden. Bij een operatie wordt de pees terug vastgezet op het bot van de onderarm.

Expertise en ervaring

  • Binnen het St. Antonius Ziekenhuis is er zeer veel ervaring met de behandeling van letsels van de bicepspees in het algemeen.
  • Er zijn gespecialiseerde schouderspreekuren, waarbij de orthopedisch chirurg samen met een schouderfysiotherapeut de biceps behandelt over de volledige lengte van schouder tot elleboog.
  • Alhoewel een distale bicepspeesscheur relatief zeldzaam is, worden operaties hiervoor toch met enige regelmaat gedaan.
  • In het St. Antonius Ziekenhuis wordt de pees terug vastgezet met een button en een schroef, dit blijkt uit onderzoek de sterkste fixatiemethode te zijn.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code ORT 101-A

Terug naar boven