Behandelingen & onderzoeken

Ziekte van Parkinson - behandelingen

De ziekte van Parkinson is helaas niet te genezen. Wel zijn er behandelingen mogelijk die de klachten verminderen en die ervoor zorgen dat u beter zelfstandig kunt (blijven) functioneren en/of de kwaliteit van leven kunnen verbeteren.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Elke behandeling heeft voor- en nadelen. Uw arts bespreekt met u welke behandeling(en) in uw geval het meest geschikt is. Uw eigen inbreng is hierbij van groot belang. Bespreek met uw arts en uw Parkinson-verpleegkundige wat voor u belangrijk is, zodat de behandeling zoveel mogelijk op uw gezondheidswensen en -doelen kan worden afgestemd.

Op deze pagina snel naar

Behandeling

Medicijnen

Bijna alle patiënten met de ziekte van Parkinson krijgen medicijnen. Deze geneesmiddelen richten zich op het aanvullen van het dopaminetekort in de hersenen en hebben daarmee invloed hebben op de klachten die de patiënt bij de ziekte van Parkinson heeft. Hierdoor kan de patiënt weer soepeler bewegen.

Hersenstimulatie

Soms kan een neurochirurgische behandeling met diepe hersenstimulatie verlichting geven. Bij deze behandeling wordt een soort pacemaker diep in de hersenen geplaatst. Als uw neuroloog denkt dat u voor deze behandeling in aanmerking komt, verwijst hij u door naar een van de zes centra in Nederland waar deze zeer gespecialiseerde behandeling plaatsvindt.

Pompje

Komt u niet voor deze chirurgische behandeling in aanmerking? Dan kunt u worden behandeld met een speciaal pompje. De Parkinson-medicijnen worden dan continu direct in de darmen of onder de huid toegediend.

Logopedie

De logopedist kan u helpen wanneer u door de ziekte van Parkinson problemen heeft met spreken en slikken. U kunt onder andere met de volgende problemen terecht bij de logopedist:

  • U spreekt zachter en onduidelijker dan vroeger, waardoor anderen u niet goed meer kunnen verstaan. 
  • U doet uw best om duidelijk te spreken, maar toch hoort u de hele dag ‘Wat zeg je?’
  • U verliest speeksel (kwijlen) of u heeft tijdens het spreken last van teveel speeksel in uw mond.
  • U verslikt zich de laatste tijd vaker in uw koffie of thee.
  • U houdt het eten langer in uw mond en krijgt het maar langzaam doorgeslikt.

Afhankelijk van de problemen die u ervaart, onderzoekt de logopedist wat uw mogelijkheden zijn om luider en duidelijker te spreken, beter te kauwen en te slikken. Lichte klachten zijn soms al te verhelpen met enkele adviezen. Ernstigere klachten zijn meestal alleen te verminderen als u in staat bent om enige tijd actief te oefenen.

Zo is langdurige verbetering van uw verstaanbaarheid in het algemeen alleen te bereiken als u enkele weken achter elkaar tenminste drie keer per week behandeling krijgt. Soms is het belangrijk dat ook uw partner of verzorgers tijdens de behandeling leren hoe ze u het beste kunnen ondersteunen bij het voeren van een gesprek.

Expertise en ervaring

In het St. Antonius worden mensen met de ziekte van Parkinson behandeld op de multidisciplinaire Parkinsonpolikliniek. Hier behandelen we ruim 250 patiënten. Hiermee zijn we de grootse Parkinsonpolikliniek van Utrecht en omgeving. Doordat wij veel verschillende mensen behandelen, hebben wij veel kennis van en ervaring met de behandeling van deze ziekte.

Meer informatie

Websites

Aanvullende informatie over de ziekte van Parkinson vindt u op:

Gerelateerde informatie

Code
NEU 30-B