Apotheek (farmacie)

Veelgestelde vragen

 • Waarvoor kan ik bij St. Antonius Apotheek terecht?

  Farmaceutisch en toxicologisch laboratorium U kunt bij de St. Antonius Apotheek terecht voor alle algemene apotheekdiensten, zoals het halen van medicijnen die voorgeschreven zijn op de polikliniek, bij de huisartsenpost of door uw eigen huisarts. Daarnaast kunt u bij ons ook terecht voor verbandmiddelen, testmateriaal voor diabetici, hulpmiddelen zoals inhalators, steunkousen en dergelijke. Ook verkoopt de St. Antonius Apotheek vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals pijnstillers, hoest- en verkoudheidsmiddelen. Ook voor hulp bij het aanvragen van een machtiging voor de verzekering kunt u bij ons terecht. Na het bezoek aan ons ziekenhuis hoeft u dus niet apart naar uw eigen apotheek. U kunt alles door ons laten regelen.

  Verder kunt u bij ons terecht voor:

  Geneesmiddelenconsult;
  - Ontslagmedicatie via het Apotheek Service Punt (ASP);
  Online herhaalservice;
  Recepten na sluitingstijd van uw eigen apotheek (Dienstapotheek).

 • Waarvoor kan ik bij de ziekenhuisapotheek terecht?

  De ziekenhuisapotheek is er voor patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis of die de dagbehandeling bezoeken. Globaal gaat het hierbij om:

  • Inkoop en opslag van geneesmiddelen in het ziekenhuis;
  • Medicatiebegeleiding en -bewaking;
  • Het uitvoeren van medicatieverificatie bij opname
  • Analyses van geneesmiddelen in bloed voor therapiebegeleiding en toxicologie (zie ook Farmaceutisch Toxicologisch Laboratorium);
  • Het voor toediening klaarmaken van complexe medicatie zoals chemotherapie, infusen of radioactieve medicatie voor diagnostiek of therapie op de afdeling Nucleaire Geneeskunde;
  • Adviseren van artsen, verpleegkundigen en patiënten over geneesmiddelen;
  • Deelname aan patiëntbesprekingen op bijvoorbeeld de Intensive Care of bij Oncologie;
  • Opleiding van artsen, verpleegkundigen, ziekenhuisapothekers in opleiding en apothekersassistenten;
  • Ondersteunen en uitvoeren van wetenschappelijk geneesmiddelenonderzoek;
  • Leiden van diverse ziekenhuisprojecten op het gebied van veiligheid.
 • Kan ik overal mijn medicijnen ophalen?

  U maakt zelf de keuze bij welke apotheek u uw geneesmiddelen haalt. U kunt eenmalig bij St. Antonius Apotheek langs gaan na uw eerste bezoek aan de polikliniek of na een opname, maar u kunt ook al uw (herhalings)recepten door ons laten afhandelen. Wij brengen uw eigen apotheek dan op de hoogte van de geneesmiddelen die u van ons meekrijgt. U kunt dus zonder problemen geneesmiddelen afhalen bij de St. Antonius Apotheek, terwijl u daarnaast bij uw eigen apotheek blijft.

 • Kan ik eenmalig medicatie afhalen bij de St. Antonius Apotheek?

  U kunt eenmalig bij de St. Antonius Apotheek terecht na uw bezoek aan een poli of na een opname, maar u kunt ook al uw (herhalings)recepten door ons laten afhandelen.

  De St. Antonius Apotheek is een schakelpunt tussen het St. Antonius Ziekenhuis en uw huisarts en vaste apotheek. U maakt zelf de keuze bij welke apotheek u uw geneesmiddelen haalt. Wilt u zowel van St. Antonius Apotheek als van uw vaste apotheek gebruikmaken, dan brengen wij uw vaste apotheek op de hoogte van de geneesmiddelen die u van ons mee krijgt. U kunt dus zonder problemen geneesmiddelen afhalen bij de St. Antonius Apotheek, terwijl u daarnaast bij uw eigen apotheek blijft.

 • Welke medicijnen worden vergoed?

  Zie hier voor meer informatie over geneesmiddelen en vergoedingen.

 • Welke medicatie staat er in mijn medicatieoverzicht? Kan ik hierin iets wijzigen?

  Dit kunt u zien via ‘Mijn Antonius’. Via dit platform kunt u ook een verzoek indienen voor wijzigen, toevoegen of verwijderen van medicijnen. De arts beoordeelt elke wijziging van de patiënt voordat deze in het elektronisch patiëntdossier wordt verwerkt. Zie hier voor algemene informatie over Mijn Antonius.

 • Vragen over uw geneesmiddelen?

  Stel uw vragen gerust aan ons tijdens een bezoek aan de St. Antonius Apotheek of vraag onze apothekersassistente bij een opname in het ziekenhuis. Natuurlijk kunt u uw vraag ook stellen aan uw arts of verpleegkundige. Neem dus gerust contact met ons op. U kunt dan ook een geneesmiddelenconsult aanvragen (zie ook de volgende veelgestelde vraag).

  Verder vindt u ook hier betrouwbare algemene informatie over geneesmiddelen. En verder bieden ook onderstaande organisaties betrouwbare informatie:

 • Aanvragen van een geneesmiddelenconsult

  Heeft u vragen over uw geneesmiddelen of het gebruik ervan? Weet u niet meer precies wanneer u welke medicijnen het beste kunt innemen? Of wilt u weten of u bepaalde medicijnen nog kunt gebruiken? Maak dan een afspraak voor een geneesmiddelenconsult. U kunt dan in alle rust al uw vragen over uw geneesmiddelen stellen aan één van onze medewerkers. U kunt een afspraak maken met de St. Antonius Apotheek via T 088 320 73 50.

 • Heeft u last van bijwerkingen?

  Wanneer u last heeft van bijwerkingen of opmerkingen heeft over uw medicijn(en), dan kunt u terecht bij het Meldpunt Medicijnen of u stuurt een mail naar ons: info@apotheekantonius.nl.

 • Medicijnen in combinatie met kinderwens, zwangerschap of borstvoeding

  Sommige geneesmiddelen hebben invloed op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Daarom controleren we streng of een middel geen kwaad kan tijdens de zwangerschap. Als u zwanger bent, meld dat dan altijd aan uw arts en bij de apotheek waar u de geneesmiddelen afhaalt.

  Als u een kinderwens heeft, overlegt u met uw arts of apotheker of u uw geneesmiddelen zonder bezwaar kunt blijven gebruiken. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Sommige geneesmiddelen kunnen de kwaliteit van het sperma beïnvloeden. Juist in de eerste weken van de zwangerschap kan een geneesmiddel schadelijk zijn voor de vrucht.

  Het is ook belangrijk dat u het de apotheek vertelt als u borstvoeding geeft. Via het bloed kunnen schadelijke stoffen namelijk ook in de moedermelk terechtkomen. In de bijsluiter van geneesmiddelen wordt het altijd vermeld als ze schadelijk zijn tijdens zwangerschap of borstvoeding.

 • Kosten en vergoedingen geneesmiddelen