Aandoeningen

Nierkanker

Nierkanker wordt jaarlijks in Nederland bij ongeveer 1.750 mensen geconstateerd. Nierkanker kan op alle leeftijden voorkomen, maar komt vooral voor bij mensen tussen de 60 en 75 jaar.

Er zijn verschillende vormen van nierkanker. De meest voorkomende tumor van de nier bij volwassenen is het niercelcarcinoom, ook wel bekend als Grawitztumor.

Op deze pagina snel naar

Meer over nierkanker

Oorzaak

Over de oorzaken van nierkanker is nog weinig bekend. Bekend is dat mensen die roken en/of overgewicht hebben een groter risico op nierkanker hebben. Geschat wordt dat rokers twee tot drie keer zoveel risico hebben op nierkanker dan niet-rokers. Meestal is nierkanker niet ontstaan door een erfelijke aanleg. Bij ongeveer 2% van de mensen die nierkanker hebben is dit wel het geval.

Doorsnede nier

 
Een afbeelding van de doorsnede van de nieren en de onderdelen van de nieren.

Symptomen

Een tumor in de nier geeft in het begin zelden klachten. Daardoor is het vaak moeilijk de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. Tegenwoordig worden veel gezwellen in de nier bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij een algemeen lichamelijk onderzoek of bij een echografie van de buik die om een andere reden wordt uitgevoerd.

Symptomen die bij nierkanker kunnen voorkomen zijn:

 • bloed in de urine
 • pijn in de nierstreek (in de zij)
 • langdurige vermoeidheid zonder aanwijsbare redenen
 • aanhoudende koorts
 • nachtzweten
 • een algeheel gevoel van lusteloosheid
 • verlies van eetlust
 • onverklaarbaar gewichtsverlies

Deze symptomen wijzen niet zonder meer op nierkanker, maar kunnen ook een heel andere oorzaak hebben.

Onderzoeken

Als u met klachten bij uw huisarts komt, zal deze u eerst lichamelijk onderzoeken. Zo nodig verwijst hij u daarna naar een uroloog. De uroloog zal het lichamelijk onderzoek herhalen. Vervolgens zal hij vaak nader onderzoek voorstellen, bijvoorbeeld bloed- en urine-onderzoek, echografie, nierbiopsie, CT en/of PET-scan en een blaasonderzoek (cystoscopie).   

Behandelingen

De meest toegepaste behandelingen bij nierkanker zijn:

 • operatie (chirurgie) 
 • cryoablatie 
 • angiogenese-remmers (medicijnen die de groei van bloedvaten remmen)
 • immunotherapie (behandeling met medicijnen die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert)
 • medicijnen die de celcyclus remmen
 • bestraling (radiotherapie)

Expertise en ervaring

Wij zitten met het aantal uitgevoerde nierkankeroperaties ruim boven de landelijke norm. Doordat we zoveel patiënten met nierkanker behandelen van binnen én buiten de regio Utrecht hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd. Wij bieden een compleet palet aan behandelmethoden en investeren in de nieuwste technieken, zoals de Da Vinci Robot voor (nier)operaties. De robot maakt het mogelijk minuscule bewegingen in het bekkengebied van de patiënt uit te voeren. De eerste studies naar de behandeling met robotchirurgie laten zien dat deze operatie minder ingrijpend is en dat het herstel na de operatie sneller en beter verloopt.

Meer informatie

Filmpje echografie

Klik hier om naar Youtube te gaan om het fimpje over echografie van KWF Kankerbestrijding te bekijken.

Nieuw: niersparend opereren met endo-echo sonde

Lees hier meer over onze nieuwe techniek om nog beter niersparend te kunnen opereren met de endo-echo sonde.

Patiëntenvereniging

Vereniging Waterloop is de patiëntenorganisatie voor mensen met blaas- of nierkanker. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
info@waterloop.nfkpv.nl
www.kankerpatient.nl/waterloop

Websites

Gerelateerde informatie

Code
URO-OD-A-3